Za sedmicu dana čak šest prijetnji i napada na novinare

"Upravni odbor Udruženja BH novinari izražava zabrinutost zbog sve većeg broja prijava Udruženju i našoj Liniji za pomoć novinarima u vezi sa verbalnim i online napadima na novinare i novinarke, širenju govora mržnje protiv novinara/ki i medija putem društvenih mreža, prijetnji smrću i fizičkim nasiljem te ugrožavanja slobode medija od strane policijskih institucija i pravosudnih organa", saopšteno je iz Udruženja BH novinara.

Bosna i Hercegovina 27.02.2023 | 12:36
Za sedmicu dana čak šest prijetnji i napada na novinare

Kako se kaže, nakon što su prošle sedmice novinari Euroblica i portala Srpskainfo u Banjoj Luci ispitivani u policiji i prisiljavani na otkrivanje izvora informacija, prijećeno je novinarima Žurnala, a pojedini političari su javno verbalno napadali novinare, BH novinari dobili su još dvije prijave prijetnji i širenja govora mržnje na društvenim mrežama protiv novinara.

"Nakon što je u emisiji Pressing 22. februara intervjuisao predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, urednik N1 televizije u BiH Amir Zukić je na društvenim mrežama bio izložen brutalnim napadima, uvredama i prijetnjama brojnih simpatizera SDA, ali i pojedinih visokopozicioniranih članova te stranke", kaže se u saopštenju i dodaje:

"Između ostalog, istaknuti član SDA i poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić je na svom Facebook profilu Zukića optužio da je „plaćen da promovira laž“ i nazvao ga „podešenim“ Bošnjakom, što je izazvalo niz uvredljivih komentara Kapidžićevih FB pratilaca."

Istovremeno, uredniku portala Istraga.ba Avdi Avdiću su nakon objave teksta o načelniku Općine Ilidža Nerminu Muzuru pojedini simpatizeri stranke Narod i pravda (NiP) prijetili fizičkim nasiljem.    

"Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitnu reakciju nadležnih institucija – policije i tužilaštava – u svim navedenim slučajevima, detaljno provođenje istraga i sankcionisanje počinilaca u skladu sa zakonom", navedeno je.

Iz Udruženja BH novinara pozivaju predsjedništva SDA i NiP-a da u skladu sa svojim etičkim kodeksima i internim pravilnicima sankcionišu svoje članove koji na društvenim mrežama prijete i raspiruju govor mržnje prema novinarima, te na taj način pošalju poruku svojim simpatizerima i cjelokupnoj javnosti da prijetnje i nasilje nad novinarima moraju biti zaustavljeni i da se takvo ponašanje neće tolerisati! 

"Linija za pomoć novinarima i BH novinari će o ovim slučajevima i o porastu broja napada i pritisaka na novinare obavijestiti sve relevantne institucije, uključujući OSCE, Delegaciju Evropske unije u BiH, Instituciju Ombudsmena za ljudska prava BiH i diplomatsko-konzularna predstavništva u Bosni i Hercegovini", saopšteno je iz Udruženja BH novinara.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Obican covjek

27.02.2023 11:55

Podrška novinarima,novinare treba maksimalno zaštititi,napad na novinara treba proglasiti krivičnim djelom,moraju biti zaštićeni kao policajci,država bez pravih novinara nije država,većina novinara je avangarda ovog društva,a neprijatelje novinara najstrožije kazniti

ODGOVORITE
Name

Pogodite..

27.02.2023 18:19

..na koga se ugledao taj napadački šljam

Name

Winetou

27.02.2023 12:28

Sve OK. Ali mora postojati i odgovornost novinara, da pružaju provjerene informacije!

ODGOVORITE
Name

Kajganic Bigboss

27.02.2023 15:01

O kriminalu vastodrzaca pricaju vec dokone zenice uz kafu, toliko kriminala se nagomilalo - treba angazovati mnogo vise novinara!

Name

Miroslav

27.02.2023 12:33

Politicari samo cekaju priliku da se pokazu, da lupetaju, vredjaju jedan drugog, a onda i novinare zbog nezgodnih pitanja. Novinari bi ih morali ignorisati, jednostavno prekinuti svaku pricu sa njima. Bez novinara, oni bi bili anonimni.

ODGOVORITE
Name

laganini

27.02.2023 13:12

Kriminalci na vlasti gibe zivce!

ODGOVORITE
Name

Zakon o IMUNOTETU

27.02.2023 13:37

Pod hitno ukinuti,zakon primjenjivati na isti način prema težini počinjenog djela,a ne po funkciji,i imenu,pa će se situacija unormaliti.Bez toga,sve se svodi na kuloarske priče.

ODGOVORITE
Name

Lana

27.02.2023 13:45

Podrška novinarima!

ODGOVORITE
Name

Tatar

27.02.2023 15:31

Pa šta ta policija misli.Pa nije 18 vek.

Name

rale

27.02.2023 14:10

novinari su produzena ruka politicara sta dodik prica za novinare i nista

ODGOVORITE
Name

Sarajlija

27.02.2023 14:28

Koji Ombudsmen, pa on je još uvijek predsjednik Političkog savjeta SNSD…smijesno..

ODGOVORITE