Једина зграда у епицентру земљотреса остала нетакнута

У региону Хатај, епицентру разорног земљотреса, један од троструких блокова зграда се претворио у гомилу шута, један је тешко оштећен, а трећи је остао потпуно нетакнут. Испоставило се да је ова зграда била ојачана „карбонским влаканима“ која су развили професори Техничког Универзитета Средњи исток.

Свијет 26.02.2023 | 13:50
Једина зграда у епицентру земљотреса остала нетакнута

Студент Мустафа Тумер Тан је методу угљеничних влакана, која је потпуно домаћи пројекат, изнео као „тезу“, проф. др Гунеју Озђебеу, који ју је затим, развио и применио на једној од зграда.

Блок А-2 у општини Антакја чинила је једна осмоспратница и два солитера од 13 спратова од којих је један потпуно уништен у земљотресу, а други потпуно оштећен. Једино зграда коју су пре 14 година ојачали карбонским влакнимапрофесори који су тада радили на Техничком Универзитету Средњи исток, пре 14 година, стоји нетакнут.

Једна од станарки овог блока која је са два сина напустила ову зграду неповређена у вестима се захвалила професорима, јер је захваљујући њима спасено најмање 50 људских живота.

„Од тада се молим за наше професоре. Земљи су потребни само добри градитељи и наставници“, рекла је она.

Испоставило се да је Мустафа Тумер Тан, који је у то време био дипломирани студент, изнео идеју као тезу. Тренутно декан Техничког факултета, проф. др. Гунеј Озђебе је одмах формирао тим и развио пројекат.

Добио је 50 хиљада евра финансијске подршке од Натоа и Националног института за науку и технолошка истраживања. Данас се у Турским медијима о овој згради говори као о „чуду“ и сви се питају како да дођу до тих карбонских влакана како би ојачали своје куће.

Гунеј Хоџа, један од инжењера са Машинског факултета на коме је проф. др Гунеј Озђебе декан, наводи да су спремни да помогну и изађу у сусрет свима који желе да се овај метод широко користи.

„Не бежимо од одговорности. Доказали смо да то можемо пре 15 година, са тадашњом технологијом, и можемо поново. Много смо говорили о томе у то време, али нико није обраћао пажњу. Да су тада тражили помоћ, за 15 година обучили бисмо 15 хиљада инжењера. Хајде да сада не правимо исте грешке“, наглашава Хоџа.

Тренутно по класичним методама ојачавање оштећених зграда и кућа у земљотресу подразумева да станари напусте своје домове на најмање осам до девет месеци, што је изузетно тешко, нарочито за оне породице које немају средстава да изнајме привремени смештај.

Међутим, тим професора Озђебе тврди да је ојачавање зграда карбононским полимерима од 0,1 милиметара, који су много јачи од челика, могуће обавити без исељавања станара. Професор покушава да пронађе финансијска средства, а његов тим ради на томе даноноћно.

У октобру 2008. године, ова метода је примењена у блоку А-2 тако што је материјал од угљеничних влакана постављен на унутрашње зидове зграде дијагонално. Зграда је ојачана армирано-бетонским контрафорима са спољне стране и карбонским влакнима изнутра. Цео поступак је изведен за око пет до шест месеци, а станари нису напуштали своје домове.

Професор Озђебе каже да је овај посао 2008. коштао 50 до 60 хиљада долара и скреће пажњу да ће та цифра бити скоро иста за зграду од девет спратова и данас.

(РТС/ХУРРИYЕТ.ЦОМ) Фото: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Скептик

26.02.2023 13:01

Био дипломирани студент?! Никад нисам чуо за тако нешто...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А колико су

26.02.2023 13:54

Добили ови од злотвора да направе овакве?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Које се русе

27.02.2023 09:57

Као кула од карата.... Неко је уплео прљаве прсте....

Name

Добра вест

26.02.2023 16:32

Ово даје наду за бољу будуцност.

ОДГОВОРИТЕ