За православце сутра почиње Васкршњи пост

За православне вјернике сутра ће почети вишенедјељни велики Васкршњи или Часни пост, који се завршава празником Васкрсења Исуса Христа - Васкрсом, који се ове године прославља 16. априла.

Република Српска 26.02.2023 | 08:43
За православце сутра почиње Васкршњи пост

Датум почетка Часног поста зависи од датума празновања највећег хришћанског празника Васкрса, којег православни вјерници славе увијек у недјељу пуног мјесеца послије прољећне равнодневнице.

Прва недјеља поста зове се Чиста, а посљедња је Недјеља православља, док се до Васкрса, уз посебна правила, смјењују - Пречиста, Крстопоклона, Средопосна, Глува, Цвјетна и Страшна или Страдална недјеља.

Према православном учењу, Велики пост нас учи покајању, праштању и правој молитви, а циљ је да се у миру и тишини дочека највећи хришћански празник Васкрс, јер је вјера у Васкрсење основ хришћанства.

Велики или Часни пост, који је име добио према Часном крсту на којем је страдао Исус Христос, установљен је по узору на подвиг Спаситеља који је, послије крштења на ријеци Јордан, отишао у пустињу и постио четрдесет дана и ноћи, након чега је изашао као побједник из искушења која му је поставио Сотона.

Вјерници дане поста проводе у молитви, праштању и покајању како би се припремили за Свето причешће.

Пост представља и уздизање духа над тијелом, побједу духовне стране над чулима и за хришћанина он представља припрему за обиљежавање и прославу Васкрса.

Према календару Српске православне цркве /СПЦ/, уз једнодневне постове постоје и четири вишедневна поста, а осим Часног, то су и Божићни, Петровски и Великогоспојински пост.

(Срна) Фото: Илустрација/Профимедиа

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Атеиста

26.02.2023 08:23

Једва чекам сутра да се наједем и млијека и меса и свега што не смије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киwи

26.02.2023 09:51

Поштујем твоје опредјељење али зашто хулити на Бога? Мир да је са тобом и да ти Бог помогне!

Name

Xyx

26.02.2023 09:58

Зашто се инатити? Нико ти не брани да радиш хоћеш али зашто тако цинички према посту?

Name

Сиктер море

26.02.2023 10:28

Имаћеш се кад и кајати због својих поступака, само полако.

Name

Српко Ортодоксић

26.02.2023 09:12

Неки посте од када знају за себе,тако да им овај пост неће тешко пасти, ово је добро за оне који се преждеравају, да одморе желудац од јаке хране !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цастле

26.02.2023 09:41

Слава Богу да почне Часни пост и да буде свима на здравље и спасење!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ортхy

26.02.2023 09:42

Амин!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелен

26.02.2023 09:47

Велики часни пост нас учи покајању, праштању и правој молитви, а циљ је да се у миру и тишини дочека највећи хришћански празник Васкрс, јер је вјера у Васкрсење основ хришћанства. Ако не вјерујемо у Васкрсење, онда џаба све ово!

ОДГОВОРИТЕ
Name

соад

26.02.2023 13:36

А засто би вијеровао некоме на ријец без доказа. Само наивни људи вјерују у те прице

Name

Јелена

26.02.2023 13:54

Вјеровање??? ЈА вјерујем у боље сутра кад имам доста лове и хране. То видим и цујем и осјетим, а какве то везе има са диховним које је наметнуло свестенство заард добробити богатих царева и војсководја и свестенства!? Цуј, ако не вјерујемо у васкрсење, све нам бадава!? Ма немој! И они сто вјерују, виде да од "висе силе нема помоци" јер је нема! То је све само плацебо ефекат. Засто онда вјерујуци користе новац и купују ствари? Зар није у хрисцанству материјализам зло!?

Name

Сиромашни народи

26.02.2023 10:03

...пости већ преко 30 година...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

26.02.2023 13:37

Од последице удеса преминуо младиц и беба. Толико о васем богу господо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сејттан

26.02.2023 15:06

Ето ја вјерујем у несто у ста не вјерује ниједан народ на свијету. Знаци да нисам атеиста. Али радити несто уинат није одлика јунаства.Висе пркоса. Али и то постујем. Постујем став сваког цовјека и атеисте и агностика. Проблем могу бити загорјели у религију. Сјетим се једне особе која само о Христу прица и онда мене моли да кренем у цркву и да волим Христа да би се спасао. Плаце док ме моли као да це ме сутра гром убити.. Само сам цутио да је не повриједим али могао сам је упитати хоце ли 5 милијарди нехрисцана отици у пакао само зато сто им религија није Хрисцанство. Зар је битно да ли цовјек воли Христа. Битно је да цовјек не цини зло никоме.Сто не зели да се њему цини.Да цини сто је Христу мило. И да не злоставља зивотиње јер су искусење цовјеку. Добра дуса неце злостављат ниједно зиво бице.. И ако је Христ бог он це одабирати по цијелом свијету добре људе без обзира на религију.,као сто селектор трази по свијету играце,таленте.. . Лопту сутају сви али нису сви добри играци. Тако и у цркву иду многи али немају љубави према Христу. Вјеровати није исто сто и вољети.Казе цовјек,, вјерујем у бога. Па и Сотона вјерује у Бога. Вјеровати знаци само признавати постојање нецега, у некога или у несто.. Нема ту осјецаја.. Ето вјерујемо да је планета земља округла. Јел то знаци да је волимо. Толико је унистава цовјек.. Треба знати да је и Сотона много моцна. Зар и сам Бог око себе нема бица са 6 крила која му цувају престол. Засто би цували ако не пријети опасност. Серафими су цувари престола.. .. Не пласи се бесмртни Бог за себе него цува своје царство.. Царство у којем цува мјесто и за цовјека да буде у рају. Тако сам разумио библију. Свето писмо. Али несто се скрива од цовјека па је склоњено из св писма. А врло интересантно.. Мозда ја знам али мозда и не знам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цобра

27.02.2023 14:15

Браво за коментар. Као да је 8. Или десети, петнаести вијек јер будала никад више који вјерују у непостојеће

Name

Сариел

26.02.2023 15:36

Овај постовани атеиста као да све сто има меса у фризидеру цува за сутра па једва цека да сване да се наједе. А Хрисцани моји зар није гријех клати зивотињу за бозиц.. Христ не зели зртву у крви. Њега то боли јер је то богохуљење. Христ зели љубав а не крв и патњу било којег бица а поготово не у његово име

ОДГОВОРИТЕ
Name

Усуд

26.02.2023 16:16

И прасе је неције дијете. А многи највисе воле јести прасенце до 18кг.тек отето крмаци од сисе.. А воли и крмаца своје дијете..Као и свака мајка.. Плаце и цичи и прасе од болова као и дијете. Боли и зеку док му зивом сијеку главу. Боли и мало теле док га цовјек коље... Цовјеце гресан си.. Али бар умањи бол који другима наносис да би и према теби било милости..

ОДГОВОРИТЕ