Za pravoslavce sutra počinje Vaskršnji post

Za pravoslavne vjernike sutra će početi višenedjeljni veliki Vaskršnji ili Časni post, koji se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista - Vaskrsom, koji se ove godine proslavlja 16. aprila.

Republika Srpska 26.02.2023 | 08:43
Za pravoslavce sutra počinje Vaskršnji post

Datum početka Časnog posta zavisi od datuma praznovanja najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, kojeg pravoslavni vjernici slave uvijek u nedjelju punog mjeseca poslije proljećne ravnodnevnice.

Prva nedjelja posta zove se Čista, a posljednja je Nedjelja pravoslavlja, dok se do Vaskrsa, uz posebna pravila, smjenjuju - Prečista, Кrstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvjetna i Strašna ili Stradalna nedjelja.

Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik Vaskrs, jer je vjera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva.

Veliki ili Časni post, koji je ime dobio prema Časnom krstu na kojem je stradao Isus Hristos, ustanovljen je po uzoru na podvig Spasitelja koji je, poslije krštenja na rijeci Jordan, otišao u pustinju i postio četrdeset dana i noći, nakon čega je izašao kao pobjednik iz iskušenja koja mu je postavio Sotona.

Vjernici dane posta provode u molitvi, praštanju i pokajanju kako bi se pripremili za Sveto pričešće.

Post predstavlja i uzdizanje duha nad tijelom, pobjedu duhovne strane nad čulima i za hrišćanina on predstavlja pripremu za obilježavanje i proslavu Vaskrsa.

Prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve /SPC/, uz jednodnevne postove postoje i četiri višednevna posta, a osim Časnog, to su i Božićni, Petrovski i Velikogospojinski post.

(Srna) Foto: Ilustracija/Profimedia

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Ateista

26.02.2023 08:23

Jedva čekam sutra da se najedem i mlijeka i mesa i svega što ne smije

ODGOVORITE
Name

Kiwi

26.02.2023 09:51

Poštujem tvoje opredjeljenje ali zašto huliti na Boga? Mir da je sa tobom i da ti Bog pomogne!

Name

Xyx

26.02.2023 09:58

Zašto se inatiti? Niko ti ne brani da radiš hoćeš ali zašto tako cinički prema postu?

Name

Sikter more

26.02.2023 10:28

Imaćeš se kad i kajati zbog svojih postupaka, samo polako.

Name

Srpko Ortodoksić

26.02.2023 09:12

Neki poste od kada znaju za sebe,tako da im ovaj post neće teško pasti, ovo je dobro za one koji se prežderavaju, da odmore želudac od jake hrane !

ODGOVORITE
Name

Castle

26.02.2023 09:41

Slava Bogu da počne Časni post i da bude svima na zdravlje i spasenje!

ODGOVORITE
Name

Orthy

26.02.2023 09:42

Amin!

ODGOVORITE
Name

Jelen

26.02.2023 09:47

Veliki časni post nas uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik Vaskrs, jer je vjera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva. Ako ne vjerujemo u Vaskrsenje, onda džaba sve ovo!

ODGOVORITE
Name

soad

26.02.2023 13:36

A zasto bi vijerovao nekome na rijec bez dokaza. Samo naivni ljudi vjeruju u te price

Name

Jelena

26.02.2023 13:54

Vjerovanje??? JA vjerujem u bolje sutra kad imam dosta love i hrane. To vidim i cujem i osjetim, a kakve to veze ima sa dihovnim koje je nametnulo svestenstvo zaard dobrobiti bogatih careva i vojskovodja i svestenstva!? Cuj, ako ne vjerujemo u vaskrsenje, sve nam badava!? Ma nemoj! I oni sto vjeruju, vide da od "vise sile nema pomoci" jer je nema! To je sve samo placebo efekat. Zasto onda vjerujuci koriste novac i kupuju stvari? Zar nije u hriscanstvu materijalizam zlo!?

Name

Siromašni narodi

26.02.2023 10:03

...posti već preko 30 godina...

ODGOVORITE
Name

Goran

26.02.2023 13:37

Od posledice udesa preminuo mladic i beba. Toliko o vasem bogu gospodo

ODGOVORITE
Name

Sejttan

26.02.2023 15:06

Eto ja vjerujem u nesto u sta ne vjeruje nijedan narod na svijetu. Znaci da nisam ateista. Ali raditi nesto uinat nije odlika junastva.Vise prkosa. Ali i to postujem. Postujem stav svakog covjeka i ateiste i agnostika. Problem mogu biti zagorjeli u religiju. Sjetim se jedne osobe koja samo o Hristu prica i onda mene moli da krenem u crkvu i da volim Hrista da bi se spasao. Place dok me moli kao da ce me sutra grom ubiti.. Samo sam cutio da je ne povrijedim ali mogao sam je upitati hoce li 5 milijardi nehriscana otici u pakao samo zato sto im religija nije Hriscanstvo. Zar je bitno da li covjek voli Hrista. Bitno je da covjek ne cini zlo nikome.Sto ne zeli da se njemu cini.Da cini sto je Hristu milo. I da ne zlostavlja zivotinje jer su iskusenje covjeku. Dobra dusa nece zlostavljat nijedno zivo bice.. I ako je Hrist bog on ce odabirati po cijelom svijetu dobre ljude bez obzira na religiju.,kao sto selektor trazi po svijetu igrace,talente.. . Loptu sutaju svi ali nisu svi dobri igraci. Tako i u crkvu idu mnogi ali nemaju ljubavi prema Hristu. Vjerovati nije isto sto i voljeti.Kaze covjek,, vjerujem u boga. Pa i Sotona vjeruje u Boga. Vjerovati znaci samo priznavati postojanje necega, u nekoga ili u nesto.. Nema tu osjecaja.. Eto vjerujemo da je planeta zemlja okrugla. Jel to znaci da je volimo. Toliko je unistava covjek.. Treba znati da je i Sotona mnogo mocna. Zar i sam Bog oko sebe nema bica sa 6 krila koja mu cuvaju prestol. Zasto bi cuvali ako ne prijeti opasnost. Serafimi su cuvari prestola.. .. Ne plasi se besmrtni Bog za sebe nego cuva svoje carstvo.. Carstvo u kojem cuva mjesto i za covjeka da bude u raju. Tako sam razumio bibliju. Sveto pismo. Ali nesto se skriva od covjeka pa je sklonjeno iz sv pisma. A vrlo interesantno.. Mozda ja znam ali mozda i ne znam

ODGOVORITE
Name

Cobra

27.02.2023 14:15

Bravo za komentar. Kao da je 8. Ili deseti, petnaesti vijek jer budala nikad više koji vjeruju u nepostojeće

Name

Sariel

26.02.2023 15:36

Ovaj postovani ateista kao da sve sto ima mesa u frizideru cuva za sutra pa jedva ceka da svane da se najede. A Hriscani moji zar nije grijeh klati zivotinju za bozic.. Hrist ne zeli zrtvu u krvi. Njega to boli jer je to bogohuljenje. Hrist zeli ljubav a ne krv i patnju bilo kojeg bica a pogotovo ne u njegovo ime

ODGOVORITE
Name

Usud

26.02.2023 16:16

I prase je necije dijete. A mnogi najvise vole jesti prasence do 18kg.tek oteto krmaci od sise.. A voli i krmaca svoje dijete..Kao i svaka majka.. Place i ciči i prase od bolova kao i dijete. Boli i zeku dok mu zivom sijeku glavu. Boli i malo tele dok ga covjek kolje... Covjece gresan si.. Ali bar umanji bol koji drugima nanosis da bi i prema tebi bilo milosti..

ODGOVORITE