Терет задужења власт пребацује на општине и градове и спутава развој гдје није СНСД на власти!

Терет задуживања Влада пребацује на општине и градове. Наиме, док се власт у Републици Српској хвали повећаним приходима од ПДВ-а, поврат средстава општинама по основу уплаћеног износа ПДВ-а се смањује. Начелници оних локалних заједница који нису блиски власти поручују - овако више не може. Траже хитну сједницу Владе и коначно равноправну расподјелу буџетских средстава.

Република Српска 24.02.2023 | 22:36
Терет задужења власт пребацује на општине и градове и спутава развој гдје није СНСД на власти!

Подаци су алармантни. Од 63 локалне заједнице у Српској, њих 35 је неразвијених или изразито неразвијених. Приходи мањи, трошкови расту. На све то власт, изгледа по добро опробаном рецепту, узима гдје може, а кад треба да подијели - то не ради, нити поштено, нити равноправно.

"Кап која је прелила часу јесте што Република Српска враћа милијарду дуга и то трпе локалне заједнице и то опозиционе", каже Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа.

"У 2022. години Влада Републике Српске је подијелила 30 милиона КМ општинама без икаквог јавног позива, од чега је само опозициона Бањалука добила 800 хиљада. Дакле, 22.200.000 КМ искључиво је подијељено онако", прецизирао је Ђорђе Милићевић, начелник општине Шамац.

У нашим локалним заједницама приоритет одређују локални представници из СНСД-а, истакао је Зоран Видић, начелник општине Брод.

Републичку касу пуне грађани Српске док су њихове локалне заједнице препуштене саме себи, кивни су опозициони начелници.

За претходне двије године наплаћено је само 670 хиљада марака само по основу накнаде за регистрације. Нама нису покрпљене ни рупе на магистралном путу, гдје је тај новац? Па, то је новац наших грађана", јасан је Зоран Видић, начелник општине Брод.

То потврђује и струка.

"Они морају да финансрирају изградњу локалних путева, а од акција путарина на нивоу општина не добијају ниједну марку", истакао је економски аналитичар Славиша Раковић.

Горући проблеми локалних заједница су већи рачуни за струју и смањени приходи од ПДВ-а.

Зато опозициони начелници траже сазивање ванредне сједнице Владе Републике Српске са свим начелницима и градоначелницима. Одговора још нема. Али, има свакодневних "притисака".

Највећи број републичких инспектора су на подручју Модриче и Шамца. У Добоју их нема, тврди Ђорђе Милићевић, начелник општине Шамац.

За двије године у Броду је наплаћено 670 хиљда казне у којој живи 9 500 људи, наглашава Зоран Видић, начелник општине Брод.

А колико се власт одродила од грађана и колико је не интересује стање у оним локалним заједницама у којима СНСД или коалициони партнер није на власти, најбоље и најсликовитије су рекли начелници опозиције.

Иако су уредно били позвани у емисјију Изазови, начелници СНСД-а се нису одазвали.

Док је СНСД-ов градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, који је уједно и предсједник Савеза општина и градова Републике Српске пристао да гостује, на крају је ипак одустао.


(БН)

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Тд

24.02.2023 21:58

Снсд=багра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

24.02.2023 21:59

Губитницка реторика се наставља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.02.2023 10:15

Ко покраде изборе? Јел цитаво село прогласено слепцима?

Name

+

24.02.2023 22:22

ВЕЋИНУ ПРАВА И ОДЛУЧИВАЊА, ОДУЗЕТО ЈЕ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА. А ОБАВЕЗЕ СТВАРАЈУ И КРЕДИТЕ УЗИМАЈУ ВИШИ НИВОИ ВЛАСТИ. ЉУДИ. МИ ВАС ГЛЕДАМО, КОЈИ ТО ЗНАМО. НИСУ БИТНЕ ЕМИСИЈЕ И ПОПУЛАРНОСТ БН. БИТНО ЈЕ ДА ПРЕКО ИНСТИТУЦИЈА ТРАЖИТЕ ПИСМЕНО СВОЈА ПРАВА, А ПОСЛИЈЕ ТОГА ДА ПРАВИЛНО РАДИ СУДСТВО. МЕЂУТИМ.СУДСТВО СВЕ СУДИ У КОРИСТ ВИШЕГ НИВОА ВЛАСТИ ИЛИ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА. А НЕ ПО ПРАВИЧНОСТИ И ЗАКОНУ. СВЕ ЈЕ КОРУМПИРАНО. ТРЕБАЈУ РАДИКАЛНИЈЕ МИЈЕРЕ, А НЕ ДА САМО ПРИЧАМО. ВИ ГУБИТЕ ВРИЈЕМЕ. ВЛАСТ НЕСЛУША НАС НИКОГА. 100 хиљада грађана и у свим локалним заједницама у исто вријеме протесте организовати. Предлажем четвртак у 12 сати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"

24.02.2023 22:26

СВЕ СТЕ У ПРАВУ. ОНИ , КОЈИ ТРЕБАЈУ ИГНОРИШУ НАС СВИЈУ И РАДЕ ШТО ЊИМА ОДГОВАРА. ЗАР ОНИ ИГНОРИШУ И ОПОЗИЦИЈУ И НАРОД У СКУПШТИНИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. НАРОД ГЛЕДА ГЛУПОСТИ НА РТРС, САМО ЗБОГ НАЗИВА. ДОШЛИ СМО ДО ДНА. И СРАХ ЈЕ У НАРОДУ. ОПОЗИЦИЈА НИЈЕ СЛОЖНА НИ БУЧНА. ВИ СВЕ КУЛТУРНО. А ОНИ ТУКУ ПОСЛАНИКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стање ствари

24.02.2023 22:28

СНСД је секта која стоји на путу сваког развоја и параван за криминалне послове унутар РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владан

25.02.2023 08:55

Када они из снсд-а накупе довољно новца (милијарди) почеће и обичном народу нешто давати. Али нису још довољно накупили. Имају још мало шума да исијеку, све ријеке и воду да продају, планине да отму, сада земљиште дијеле између себе. Предузећа је снсд одавно све поклопио. А локални начелници би да се нешто ту питају.

Name

Ипе

24.02.2023 22:34

Па нема пара за све,има за БАГРУ,а остали нек шуте,трпе, лагано се исељавају.Или да остану и враћају кредите и плаћају њихове је*огузлуке,авионе,хеликоптере,резиденције,па Бахреин то не идржао са бисерима и свом нафтом,а камоли опљачкана РС,зато народе ми сад треба да стежемо каиш и ТАЧКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пандарина

24.02.2023 23:17

Соколац гдје је СДС власт Влада РС улаже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бум

24.02.2023 23:53

Што власт не помогне насиромаснију општину кнезево само се краде и пљачка дудков човек је начелник

ОДГОВОРИТЕ
Name

??

25.02.2023 00:30

Како додик може стати испред натписа Јер волимо Српску.Па он да воли српску волио би све општине и градове,па и тамо гдје није на власти.Не воли он никога само свој џеп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

25.02.2023 03:29

Гледали смо васу емисију, страсно ста се ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једнакост

25.02.2023 04:06

Није ствар само у ПДВ ту је наравно отимачина већ и инвестицијама,док се по Крајини граде ауто путеви,дворане,ново седиште електродистрибуције у Источном дијелу Р.С путеви у рупама а о новим да не причамо инвестиција осим понека ситна и то за прање пара,отимају фабрике попут Алумине, пљачкају ово мало народа што је остало мафија и ненародни власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борисав.Самац

25.02.2023 06:18

НАРОД ЈЕ СЕБИ БИРАО ОКУПАТОРСКУ И ФАСИСТИЦКУ ВЛАСТ КОЈИ САМО ПЉАЦКАЈУ И НАРОДУ СВАКИ ДАН ПОСКУПЉУЈУ,СТРУЈУ НАМИРНИЦЕ И ТОВАРЕ ЗА ВРАТ РАЗНО РАЗНЕ ПОРЕЗЕ И КАЗНЕ КАКО БИ ОД ТОГ НОВЦА МОГЛИ ДА ВРАТЕ СИЛНЕ КРЕДИТЕ ОД КОЈИ НИСТА НИСУ УРАДИЛИ ЗА НАРОД И ДРЗАВУ ОСИМ ПЉАЦКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово Добојлија

25.02.2023 06:21

Мафија је узела мах у своје руке теско народу ставили су сами себи омцу око врата ..све је унистено осим хидтоцентрала и фидроелектрана гене производе струју и продају и узимају огромну лову за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бјели мантил

25.02.2023 06:41

Сто инспекција не оде у дом здравља? Да види како директорица носи спискове,да морају сви запослени написати од 10- 20 имена(сигурни гласова) та опозив Петровица?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.02.2023 10:16

Не само она,вец и главна сестра. Ваљда зато плату примају.

Name

НиколаС

25.02.2023 06:41

Занимљиво је да инспекција контролише рад градоначелника Бијељине (послати по задатку) а да преко Аграрног фонда који припада Граду, директор милионе и милионе згрће и усмјерава гдје хоће и коме хоће. Дије новац и онима који се не баве пољопривредом. Одатле плаћа уређење путева и стављање сијалица за расвету. А предузеће Воде крчме и краду шљунак и пијесак са Саве и Дрине а Бијељини се не враћа ни једна марка. Све оде и приватне џепове. И добар си само ако о свему ћутиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоц

25.02.2023 07:20

Не знам за задузења али зато знам да као цлан СДС двадесет година доцекам да у Бањалуци немамо ни једног јединог одборника е то је стварно без коментара, па гдје је сад господин Радовиц и његова прица да це СДС у Бањалуку вратити на мјесто гдје му припада тај цовјек је једноставно неста нама га ни у траговима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.02.2023 07:29

Видићу шта си урадио конкретно за грађане општине Брода откако си начелник општине?! Што си повећао цијену воде и смећа?! Видићу што не кажеш јавно колика ти је плата начелника?! Видићу да ли је потребна она фонтана сто сте је направили у центру општине или је било боље да сте те новце дали социјално угроженим категоријама?! Надам се да ћеш идуће локалне изборе на демократски и легалан начин убиједљиво изгубити! Ја и моји пријатељи никад више нећемо гласати за тебе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

25.02.2023 12:53

Ти си гласо за онога који је обећо да ће ићи код Путина и да ће чекати да види како ће те ви брођани гласати, па да он води да покрене рафинерију... Није ли тако? Био ти је добар Јовичић годинама који је ћутао на сва догађања у Брод... Никад и нигдје није смио ни споменути рафинерију... А вода и смеће су поскупили у свим Општинама, тако да се манета више смећа и воде...

Name

Наравно

25.02.2023 07:47

Да ће сваким даном,власт вршити све веће притиске на општине гдје је опозиција на челу.Али,ни начелници и градоначелници тих општина,нису учинили ништа битно да се ово стање промијени.Могли су позвати грађане на побуне,и сви да се уједине против мафија на власти,али,нису.Зашто?! Сад очекујте да грађани траже опозиве за вас.Сад ћете сви показати своју способност за борбу,19.03.кад мафијаши желе на силу и превару опозвати најбољег градоначелника Бијељине.Хоћете ли организовати долазак у Бијељини,да подржимо Петровића?Хоћете ли из сваке општине бар по један аутобус обезбиједити?Ту ће сваки показати колико је спреман да промијени ово хаотично стање у општинама.Прилика је ту,покажите се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

25.02.2023 08:01

Ово што се дешава нормалан ум не може схватити.То је исто кад би матер поделио на два дела и казао за један дио да је стварно мајка а онај други да је маћеха.

Name

Борци

25.02.2023 08:32

Под хитно отганизовати протеесте против опозива градонацелника, стице подрска из БЛ

Name

Узас

25.02.2023 08:38

Треба сав народ позвати на улице, нек изадју сви који су незадовољни, од Требиња до Приједора, једино народ мозе скинути олигархију, под пластом једног цовјека

Name

За Наравно,

25.02.2023 09:54

Па и Мичић је некад био најбољи, 20 година на том мјесту нешто говори.

Name

СНСД у души

25.02.2023 07:52

Нај смо јачи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

25.02.2023 08:34

То је тачно а то говори о њиховом патриотизму, али да ли би СДС био бољи?, не би

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

25.02.2023 08:40

На улице народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Критичар

25.02.2023 09:02

Смањили су они свим општинама, па и онима гдје су њихови начелници! Србац је једна од општина гдје су драстично смањили поврат новца од ПДВ-а!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

25.02.2023 13:02

Па склоните се са врха тих општина да СНСД преузме власт и онда ће се и те општине развијати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

25.02.2023 14:47

Зар ти јос ниси отисао на преглед код ветеринара?

Name

За Ре,

25.02.2023 16:55

Данас имам времена и помало читам коментаре, интересантно свугде се ти појављујеш са истим или сличним коментарима, у све се разумијеш, а ништа не знаш, вријеђаш, себе не видиш, човјече додијао си и сам себи. Са толиким знањем си завриједио да будеш на челу макар Пдп-а. Бољи си од Бореновића сигурно.

Name

ре РЕ

25.02.2023 18:39

Ста Ти имас контра Бореновица?Исина,јос од избора се није вратио из офсајда.