Teret zaduženja vlast prebacuje na opštine i gradove i sputava razvoj gdje nije SNSD na vlasti!

Teret zaduživanja Vlada prebacuje na opštine i gradove. Naime, dok se vlast u Republici Srpskoj hvali povećanim prihodima od PDV-a, povrat sredstava opštinama po osnovu uplaćenog iznosa PDV-a se smanjuje. Načelnici onih lokalnih zajednica koji nisu bliski vlasti poručuju - ovako više ne može. Traže hitnu sjednicu Vlade i konačno ravnopravnu raspodjelu budžetskih sredstava.

Republika Srpska 24.02.2023 | 22:36
Teret zaduženja vlast prebacuje na opštine i gradove i sputava razvoj gdje nije SNSD na vlasti!

Podaci su alarmantni. Od 63 lokalne zajednice u Srpskoj, njih 35 je nerazvijenih ili izrazito nerazvijenih. Prihodi manji, troškovi rastu. Na sve to vlast, izgleda po dobro oprobanom receptu, uzima gdje može, a kad treba da podijeli - to ne radi, niti pošteno, niti ravnopravno.

"Kap koja je prelila času jeste što Republika Srpska vraća milijardu duga i to trpe lokalne zajednice i to opozicione", kaže Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža.

"U 2022. godini Vlada Republike Srpske je podijelila 30 miliona KM opštinama bez ikakvog javnog poziva, od čega je samo opoziciona Banjaluka dobila 800 hiljada. Dakle, 22.200.000 KM isključivo je podijeljeno onako", precizirao je Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac.

U našim lokalnim zajednicama prioritet određuju lokalni predstavnici iz SNSD-a, istakao je Zoran Vidić, načelnik opštine Brod.

Republičku kasu pune građani Srpske dok su njihove lokalne zajednice prepuštene same sebi, kivni su opozicioni načelnici.

Za prethodne dvije godine naplaćeno je samo 670 hiljada maraka samo po osnovu naknade za registracije. Nama nisu pokrpljene ni rupe na magistralnom putu, gdje je taj novac? Pa, to je novac naših građana", jasan je Zoran Vidić, načelnik opštine Brod.

To potvrđuje i struka.

"Oni moraju da finansriraju izgradnju lokalnih puteva, a od akcija putarina na nivou opština ne dobijaju nijednu marku", istakao je ekonomski analitičar Slaviša Raković.

Gorući problemi lokalnih zajednica su veći računi za struju i smanjeni prihodi od PDV-a.

Zato opozicioni načelnici traže sazivanje vanredne sjednice Vlade Republike Srpske sa svim načelnicima i gradonačelnicima. Odgovora još nema. Ali, ima svakodnevnih "pritisaka".

Najveći broj republičkih inspektora su na području Modriče i Šamca. U Doboju ih nema, tvrdi Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac.

Za dvije godine u Brodu je naplaćeno 670 hiljda kazne u kojoj živi 9 500 ljudi, naglašava Zoran Vidić, načelnik opštine Brod.

A koliko se vlast odrodila od građana i koliko je ne interesuje stanje u onim lokalnim zajednicama u kojima SNSD ili koalicioni partner nije na vlasti, najbolje i najslikovitije su rekli načelnici opozicije.

Iako su uredno bili pozvani u emisjiju Izazovi, načelnici SNSD-a se nisu odazvali.

Dok je SNSD-ov gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, koji je ujedno i predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske pristao da gostuje, na kraju je ipak odustao.


(BN)

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

Td

24.02.2023 21:58

Snsd=bagra

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

24.02.2023 21:59

Gubitnicka retorika se nastavlja.

ODGOVORITE
Name

Re

25.02.2023 10:15

Ko pokrade izbore? Jel citavo selo proglaseno slepcima?

Name

+

24.02.2023 22:22

VEĆINU PRAVA I ODLUČIVANJA, ODUZETO JE LOKALNIM ZAJEDNICAMA. A OBAVEZE STVARAJU I KREDITE UZIMAJU VIŠI NIVOI VLASTI. LJUDI. MI VAS GLEDAMO, KOJI TO ZNAMO. NISU BITNE EMISIJE I POPULARNOST BN. BITNO JE DA PREKO INSTITUCIJA TRAŽITE PISMENO SVOJA PRAVA, A POSLIJE TOGA DA PRAVILNO RADI SUDSTVO. MEĐUTIM.SUDSTVO SVE SUDI U KORIST VIŠEG NIVOA VLASTI ILI JAVNIH PREDUZEĆA. A NE PO PRAVIČNOSTI I ZAKONU. SVE JE KORUMPIRANO. TREBAJU RADIKALNIJE MIJERE, A NE DA SAMO PRIČAMO. VI GUBITE VRIJEME. VLAST NESLUŠA NAS NIKOGA. 100 hiljada građana i u svim lokalnim zajednicama u isto vrijeme proteste organizovati. Predlažem četvrtak u 12 sati.

ODGOVORITE
Name

"

24.02.2023 22:26

SVE STE U PRAVU. ONI , KOJI TREBAJU IGNORIŠU NAS SVIJU I RADE ŠTO NJIMA ODGOVARA. ZAR ONI IGNORIŠU I OPOZICIJU I NAROD U SKUPŠTINI REPUBLIKE SRPSKE. NAROD GLEDA GLUPOSTI NA RTRS, SAMO ZBOG NAZIVA. DOŠLI SMO DO DNA. I SRAH JE U NARODU. OPOZICIJA NIJE SLOŽNA NI BUČNA. VI SVE KULTURNO. A ONI TUKU POSLANIKE.

ODGOVORITE
Name

Stanje stvari

24.02.2023 22:28

SNSD je sekta koja stoji na putu svakog razvoja i paravan za kriminalne poslove unutar RS.

ODGOVORITE
Name

Vladan

25.02.2023 08:55

Kada oni iz snsd-a nakupe dovoljno novca (milijardi) počeće i običnom narodu nešto davati. Ali nisu još dovoljno nakupili. Imaju još malo šuma da isijeku, sve rijeke i vodu da prodaju, planine da otmu, sada zemljište dijele između sebe. Preduzeća je snsd odavno sve poklopio. A lokalni načelnici bi da se nešto tu pitaju.

Name

Ipe

24.02.2023 22:34

Pa nema para za sve,ima za BAGRU,a ostali nek šute,trpe, lagano se iseljavaju.Ili da ostanu i vraćaju kredite i plaćaju njihove je*oguzluke,avione,helikoptere,rezidencije,pa Bahrein to ne idržao sa biserima i svom naftom,a kamoli opljačkana RS,zato narode mi sad treba da stežemo kaiš i TAČKA.

ODGOVORITE
Name

Pandarina

24.02.2023 23:17

Sokolac gdje je SDS vlast Vlada RS ulaže.

ODGOVORITE
Name

Bum

24.02.2023 23:53

Što vlast ne pomogne nasiromasniju opštinu knezevo samo se krade i pljačka dudkov čovek je načelnik

ODGOVORITE
Name

??

25.02.2023 00:30

Како додик може стати испред натписа Јер волимо Српску.Па он да воли српску волио би све општине и градове,па и тамо гдје није на власти.Не воли он никога само свој џеп.

ODGOVORITE
Name

BL

25.02.2023 03:29

Gledali smo vasu emisiju, strasno sta se radi

ODGOVORITE
Name

Jednakost

25.02.2023 04:06

Nije stvar samo u PDV tu je naravno otimačina već i investicijama,dok se po Krajini grade auto putevi,dvorane,novo sedište elektrodistribucije u Istočnom dijelu R.S putevi u rupama a o novim da ne pričamo investicija osim poneka sitna i to za pranje para,otimaju fabrike poput Alumine, pljačkaju ovo malo naroda što je ostalo mafija i nenarodni vlast

ODGOVORITE
Name

Borisav.Samac

25.02.2023 06:18

NAROD JE SEBI BIRAO OKUPATORSKU I FASISTICKU VLAST KOJI SAMO PLJACKAJU I NARODU SVAKI DAN POSKUPLJUJU,STRUJU NAMIRNICE I TOVARE ZA VRAT RAZNO RAZNE POREZE I KAZNE KAKO BI OD TOG NOVCA MOGLI DA VRATE SILNE KREDITE OD KOJI NISTA NISU URADILI ZA NAROD I DRZAVU OSIM PLJACKE.

ODGOVORITE
Name

Jovo Dobojlija

25.02.2023 06:21

Mafija je uzela mah u svoje ruke tesko narodu stavili su sami sebi omcu oko vrata ..sve je unisteno osim hidtocentrala i fidroelektrana gene proizvode struju i prodaju i uzimaju ogromnu lovu za sebe.

ODGOVORITE
Name

Bjeli mantil

25.02.2023 06:41

Sto inspekcija ne ode u dom zdravlja? Da vidi kako direktorica nosi spiskove,da moraju svi zaposleni napisati od 10- 20 imena(sigurni glasova) ta opoziv Petrovica?

ODGOVORITE
Name

Re

25.02.2023 10:16

Ne samo ona,vec i glavna sestra. Valjda zato platu primaju.

Name

НиколаС

25.02.2023 06:41

Занимљиво је да инспекција контролише рад градоначелника Бијељине (послати по задатку) а да преко Аграрног фонда који припада Граду, директор милионе и милионе згрће и усмјерава гдје хоће и коме хоће. Дије новац и онима који се не баве пољопривредом. Одатле плаћа уређење путева и стављање сијалица за расвету. А предузеће Воде крчме и краду шљунак и пијесак са Саве и Дрине а Бијељини се не враћа ни једна марка. Све оде и приватне џепове. И добар си само ако о свему ћутиш.

ODGOVORITE
Name

Glamoc

25.02.2023 07:20

Ne znam za zaduzenja ali zato znam da kao clan SDS dvadeset godina docekam da u Banjaluci nemamo ni jednog jedinog odbornika e to je stvarno bez komentara, pa gdje je sad gospodin Radovic i njegova prica da ce SDS u Banjaluku vratiti na mjesto gdje mu pripada taj covjek je jednostavno nesta nama ga ni u tragovima.

ODGOVORITE
Name

Re

25.02.2023 07:29

Vidiću šta si uradio konkretno za građane opštine Broda otkako si načelnik opštine?! Što si povećao cijenu vode i smeća?! Vidiću što ne kažeš javno kolika ti je plata načelnika?! Vidiću da li je potrebna ona fontana sto ste je napravili u centru opštine ili je bilo bolje da ste te novce dali socijalno ugroženim kategorijama?! Nadam se da ćeš iduće lokalne izbore na demokratski i legalan način ubijedljivo izgubiti! Ja i moji prijatelji nikad više nećemo glasati za tebe!

ODGOVORITE
Name

Idealno

25.02.2023 12:53

Ti si glaso za onoga koji je obećo da će ići kod Putina i da će čekati da vidi kako će te vi brođani glasati, pa da on vodi da pokrene rafineriju... Nije li tako? Bio ti je dobar Jovičić godinama koji je ćutao na sva događanja u Brod... Nikad i nigdje nije smio ni spomenuti rafineriju... A voda i smeće su poskupili u svim Opštinama, tako da se maneta više smeća i vode...

Name

Naravno

25.02.2023 07:47

Da će svakim danom,vlast vršiti sve veće pritiske na opštine gdje je opozicija na čelu.Ali,ni načelnici i gradonačelnici tih opština,nisu učinili ništa bitno da se ovo stanje promijeni.Mogli su pozvati građane na pobune,i svi da se ujedine protiv mafija na vlasti,ali,nisu.Zašto?! Sad očekujte da građani traže opozive za vas.Sad ćete svi pokazati svoju sposobnost za borbu,19.03.kad mafijaši žele na silu i prevaru opozvati najboljeg gradonačelnika Bijeljine.Hoćete li organizovati dolazak u Bijeljini,da podržimo Petrovića?Hoćete li iz svake opštine bar po jedan autobus obezbijediti?Tu će svaki pokazati koliko je spreman da promijeni ovo haotično stanje u opštinama.Prilika je tu,pokažite se...

ODGOVORITE
Name

Tatar

25.02.2023 08:01

Ovo što se dešava normalan um ne može shvatiti.To je isto kad bi mater podelio na dva dela i kazao za jedan dio da je stvarno majka a onaj drugi da je maćeha.

Name

Borci

25.02.2023 08:32

Pod hitno otganizovati proteeste protiv opoziva gradonacelnika, stice podrska iz BL

Name

Uzas

25.02.2023 08:38

Treba sav narod pozvati na ulice, nek izadju svi koji su nezadovoljni, od Trebinja do Prijedora, jedino narod moze skinuti oligarhiju, pod plastom jednog covjeka

Name

Za Naravno,

25.02.2023 09:54

Pa i Mičić je nekad bio najbolji, 20 godina na tom mjestu nešto govori.

Name

SNSD u duši

25.02.2023 07:52

Naj smo jači!

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

25.02.2023 08:34

To je tačno a to govori o njihovom patriotizmu, ali da li bi SDS bio bolji?, ne bi

ODGOVORITE
Name

Soko

25.02.2023 08:40

Na ulice narode

ODGOVORITE
Name

Kritičar

25.02.2023 09:02

Smanjili su oni svim opštinama, pa i onima gdje su njihovi načelnici! Srbac je jedna od opština gdje su drastično smanjili povrat novca od PDV-a!

ODGOVORITE
Name

Milan

25.02.2023 13:02

Pa sklonite se sa vrha tih opština da SNSD preuzme vlast i onda će se i te opštine razvijati!

ODGOVORITE
Name

Re Milan

25.02.2023 14:47

Zar ti jos nisi otisao na pregled kod veterinara?

Name

Za Re,

25.02.2023 16:55

Danas imam vremena i pomalo čitam komentare, interesantno svugde se ti pojavljuješ sa istim ili sličnim komentarima, u sve se razumiješ, a ništa ne znaš, vrijeđaš, sebe ne vidiš, čovječe dodijao si i sam sebi. Sa tolikim znanjem si zavrijedio da budeš na čelu makar Pdp-a. Bolji si od Borenovića sigurno.

Name

re RE

25.02.2023 18:39

Sta Ti imas kontra Borenovica?Isina,jos od izbora se nije vratio iz ofsajda.