Србија изабрала прагматичан однос према реалности

Попов сматра позитивним што је Србија овај пут изабрала прагматичан однос према реалности, да прихвати пружену руку САД.

Србија 23.02.2023 | 10:57
Србија изабрала прагматичан однос према реалности

Александар Попов, директор Центра за регионализам из Новог Сада, мишљења је да је на дјелу координисана акција САД и ЕУ, како би се коначно ријешило косовско питање. То је убрзала и руска агресија на Украјину, јер ни Европа ни САД не желе да имају ниједно отворено жариште могућег сукоба на Балкану.

- Америка је већ раније показивала неку врсту покушаја да Србију учини важном на Балкану тиме што је отворено подржавала пројекат 'Отворени Балкан'. Габриел Ескобар је у више наврата у Сенату рекао да је то један од стубова стабилности на Балкану. САД су ту на неки начин контрирале Европи, односно Њемачкој, јер је 'Отворени Балкан' конкурентан Берлинском процесу који је далеко комплетнији и укључује све земље Западног Балкана кроз једнак однос. Ту је заправо и почело стварање специјалних односа са Америком, која је на тај начин желела да одвоји Србију од руског утјицаја, истиче Попов.

Он, у изјави за <стронг>Ослобођење, каже да је очигледно да драматични догађаји са краја прошле године сада улазе у мирнију фазу која би требало да резултира преговорима, а можда и рјешењем.

- 27. фебруара Курти и Вучић треба да седну у Бриселу. У свим тим догађајима Америка је имала кључну улогу у пацификовању сукоба који је био на ивици да ескалира на северу Косова. Ту се показало да ЕУ, онако како иначе ради у рукавицама, није довољно ефикасна, а Американци знају да примене рецепт који је Холбрук користио још 90-их, а то је тзв. холбруковање. Овдје је амерички дипломата Дерек Шоле одиграо улогу Холбрука. После његове интервенције видело се да је Ескобар био тај који је даље био извршилац тога да се Србија приволи да разговара, а можда и прихвати немачко-француски план, поручује Попов.

Сматра да је Србија овај пут изабрала прагматичан однос према реалности, да прихвати пружену руку САД.

(БН) Фото: Архива/Агенције

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Маxо

23.02.2023 11:21

Ово је заиста прелијепа вијест, само напријед предсједиче Вучићу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАМИС

23.02.2023 11:23

Мислис прихватила да јој се насилно одузета територија призна и заувјек изгуби колијевка Српства

ОДГОВОРИТЕ
Name

855

23.02.2023 12:42

Слажем се са констатацијом. Годинама нешто пресипамо из шупљег у празно, никада ништа конкретно и корисно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

23.02.2023 13:00

Апсолутна подршка оваквој стратегији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Писи Пропало!

23.02.2023 14:14

На целу свих српских земаља се налазе прозападни пролотери !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја Али

23.02.2023 14:17

Како ствари стоје, Србија ће дефинитивно остати без Косова и Метохије а нај вјероватније и без те изпружене руке ! Све што данас ради Русија, то је радила и Америка, гле чуда, они данас не подржавају такве ствари , све док не нађу нову жртву ! Народ мисли да Свијетом владају паметни, не заваравајте се, све су то будале, кретени и идиоти !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.02.2023 16:22

Слабо си информисан. Србија је изгубила Косово прије много година.

Name

11111112

23.02.2023 15:32

Предивно! Значи, опстаће Србија! Бар до краја фебруара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

23.02.2023 22:13

Колико блентова.ебо вас тито он је дао КиМ.1945г.сад ове генерације то морају да уваже и прихвате свидело се то неком или не.ако се неком не свиђа иди на КиМ и тражи пушку и не узнемиравај друге око себе.прави Србин зна да је КиМ изгубљано ови други само глуме у друштву како су прави Срби и велике патриоте.погледајте само какви ти изгледају.кад им пукнеш шамарчину заклопе за сва времена и бјеже од тебе.Вучић исправно поступа само више Гашић треба да ради са својим тимом и да не прашта будалама.