Srbija izabrala pragmatičan odnos prema realnosti

Popov smatra pozitivnim što je Srbija ovaj put izabrala pragmatičan odnos prema realnosti, da prihvati pruženu ruku SAD.

Srbija 23.02.2023 | 10:57
Srbija izabrala pragmatičan odnos prema realnosti

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada, mišljenja je da je na djelu koordinisana akcija SAD i EU, kako bi se konačno riješilo kosovsko pitanje. To je ubrzala i ruska agresija na Ukrajinu, jer ni Evropa ni SAD ne žele da imaju nijedno otvoreno žarište mogućeg sukoba na Balkanu.

- Amerika je već ranije pokazivala neku vrstu pokušaja da Srbiju učini važnom na Balkanu time što je otvoreno podržavala projekat 'Otvoreni Balkan'. Gabriel Eskobar je u više navrata u Senatu rekao da je to jedan od stubova stabilnosti na Balkanu. SAD su tu na neki način kontrirale Evropi, odnosno Njemačkoj, jer je 'Otvoreni Balkan' konkurentan Berlinskom procesu koji je daleko kompletniji i uključuje sve zemlje Zapadnog Balkana kroz jednak odnos. Tu je zapravo i počelo stvaranje specijalnih odnosa sa Amerikom, koja je na taj način želela da odvoji Srbiju od ruskog utjicaja, ističe Popov.

On, u izjavi za Oslobođenje, kaže da je očigledno da dramatični događaji sa kraja prošle godine sada ulaze u mirniju fazu koja bi trebalo da rezultira pregovorima, a možda i rješenjem.

- 27. februara Kurti i Vučić treba da sednu u Briselu. U svim tim događajima Amerika je imala ključnu ulogu u pacifikovanju sukoba koji je bio na ivici da eskalira na severu Kosova. Tu se pokazalo da EU, onako kako inače radi u rukavicama, nije dovoljno efikasna, a Amerikanci znaju da primene recept koji je Holbruk koristio još 90-ih, a to je tzv. holbrukovanje. Ovdje je američki diplomata Derek Šole odigrao ulogu Holbruka. Posle njegove intervencije videlo se da je Eskobar bio taj koji je dalje bio izvršilac toga da se Srbija privoli da razgovara, a možda i prihvati nemačko-francuski plan, poručuje Popov.

Smatra da je Srbija ovaj put izabrala pragmatičan odnos prema realnosti, da prihvati pruženu ruku SAD.

(BN) Foto: Arhiva/Agencije

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Maxo

23.02.2023 11:21

Ово је заиста прелијепа вијест, само напријед предсједиче Вучићу

ODGOVORITE
Name

HAMIS

23.02.2023 11:23

Mislis prihvatila da joj se nasilno oduzeta teritorija prizna i zauvjek izgubi kolijevka Srpstva

ODGOVORITE
Name

855

23.02.2023 12:42

Slažem se sa konstatacijom. Godinama nešto presipamo iz šupljeg u prazno, nikada ništa konkretno i korisno.

ODGOVORITE
Name

Tatar

23.02.2023 13:00

Apsolutna podrška ovakvoj strategiji

ODGOVORITE
Name

Pisi Propalo!

23.02.2023 14:14

Na celu svih srpskih zemalja se nalaze prozapadni proloteri !

ODGOVORITE
Name

Ja Ali

23.02.2023 14:17

Kako stvari stoje, Srbija će definitivno ostati bez Kosova i Metohije a naj vjerovatnije i bez te izpružene ruke ! Sve što danas radi Rusija, to je radila i Amerika, gle čuda, oni danas ne podržavaju takve stvari , sve dok ne nađu novu žrtvu ! Narod misli da Svijetom vladaju pametni, ne zavaravajte se, sve su to budale, kreteni i idioti !

ODGOVORITE
Name

Re

23.02.2023 16:22

Slabo si informisan. Srbija je izgubila Kosovo prije mnogo godina.

Name

11111112

23.02.2023 15:32

Предивно! Значи, опстаће Србија! Бар до краја фебруара...

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

23.02.2023 22:13

Koliko blentova.ebo vas tito on je dao KiM.1945g.sad ove generacije to moraju da uvaže i prihvate svidelo se to nekom ili ne.ako se nekom ne sviđa idi na KiM i traži pušku i ne uznemiravaj druge oko sebe.pravi Srbin zna da je KiM izgubljano ovi drugi samo glume u društvu kako su pravi Srbi i velike patriote.pogledajte samo kakvi ti izgledaju.kad im pukneš šamarčinu zaklope za sva vremena i bježe od tebe.Vučić ispravno postupa samo više Gašić treba da radi sa svojim timom i da ne prašta budalama.