Врховни суд: ИРБ изгубила спор са Бобар банком

– Инвестиционо – развојна банка Републике Српске изгубила је и пред Врховним судом РС спор са Бобар банком у стечају од које покушава да преузме 31,4 милиона КМ својих кредита, сазнаје ЦАПИТАЛ.

Република Српска 22.02.2023 | 19:28
Врховни суд: ИРБ изгубила спор са Бобар банком

Врховни суд РС је половином прошлог мјесеца одбио ревизију ИРБ-а на пресуду другостепеног суда који је, као и првостепени, одбио њихов тужбени захтјев.

ИРБ, односно њени фондови – Фонд за развој и запошљавање, Фонд за развој источног дијела и Фонд становања РС, су тужбом покушавали да преузму милионске износе кредита које су ранијих година пласирали преко Бобар банке, а након што јој то ликвидациони и стечајни управници банке нису дозволили.

Без обзира на то што је и пред Врховним судом њихов захтјев одбијен, стечајна управница Бобар банке Душанка Новаковић каже да се још нису стекли услови за спровођење прве дјелимичне диобе.

„Инвестиционо – развојна банка има могућност улагања апелације на донесену пресуду те још нису створени услови за диобу средстава. Овом пресудом судски спор није окончан те морамо чекати даље поступање ИРБ-а, с обзиром на то да је спор велике вриједности за који су резервирана средства“, рекла је за ЦАПИТАЛ Новаковићева.

Повјериоцима ове банке још није исплаћена ниједна марка иако је од покретања ликвидације а затим стечаја прошло више од осам година.

ИРБ се у тужби позивала на оквирни уговор о пословно – техничкој сарадњи који је имала са Бобар банком, а којим је било предвиђено да у случају ликвидације или стечаја, она преузима своје кредите и наставља да их наплаћује од крајњих корисника.

Међутим, у Бобар банци су им то право оспоравали, тврдећи да члан уговора којим је то регулисано није у складу са принудним прописима, те да је таква одредба недопуштена, а самим тим и ништава и да се не може примијенити.

Судови су очигледно прихватили становиште Бобар банке.

Поред Бобар банке, ИРБ је по истом основу тужила и Банку Српске, а овом спору је такође донесена правоснажна пресуда којом је тужба одбијена.

За разлику од Бобар банке, Банка Српске је спровела већ три дјелимичне диобе и исплатила више од 27 милиона КМ повјериоцима.

(Цапитал) Фото: Пиxабаy

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Марко,Њемацка

22.02.2023 19:05

Директор ИРБ је дразен врховац,некадасњи конобар,знају то Приједорцани,ал сви суте ко пидзани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да али

23.02.2023 03:43

Зашто свемогуци баја не истјера истину на свјетло дана

Name

Др

23.02.2023 04:51

Цуте пидзани пола их се ухљебило а други дио се нада. Ал добице к. Не схватају да це ох такве будале довести у пропаст дјеца це нам врацати дугове

Name

Лола

23.02.2023 06:52

Ентитет воде трецеразредни квазиполитицари, да не говорим о онима из криминалмог миљеа као нпр. актуелни "министар" безбједности! Бурло је "најобразованији" медју њима ;-)

Name

Урије

23.02.2023 06:52

Па шта ако је човјек у једном периоду живота био конобар, у рату или послије рата, када се тешко живјело, па у сваком случају моралније и поштеније било бити конобар, него ратни профитер, наркодилер, криминалац и сл. Неразумијем зашто увијек потенцирате ту причу? Александар Вучић је продавао пљескавице по Београду нпр., Додик и сам наводио да се бавио пољопривредом, пословима на селу и шта треба те људе да је то срамота?

Name

све јасно

23.02.2023 04:18

Нису паре нестале и испариле него подјељене и да исти врате ИРБ 'у НАЈ БОЉИ ВИЦ ДО САД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диплома на кило

23.02.2023 06:53

Конобар је часно занимање, али је нечасно китити се лажним дипломама. Кад ће се извршити провјера диплома Врховца. Он је прије магистрирао него што је дипломирао, па му то није било доста па је и докторирао. Али кад се има књижица СНСД све се може, а кад нема, можеш завршити десетком државни факултет нема посла, него на биро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урије,урије

23.02.2023 10:51

Марко ти је лијепо написао овај ти појаснио шта то све знаци? Директор Инвестиционо развојне банке еј па тај мора бити високосколован струцњак са огромним искуством у банкарским пословима. Школовање таквог траје вјецност, ту се обрцу милиони и милиони и ту не смије бити провизоријума. Е зато се спомиње просло занимање јер оно говори све.

Name

Ре Урије

23.02.2023 11:51

Оцито је да си много тога преспавао или си и сам странацки ухљеб.Нико овде не деградира занимање конобара који је заврсио 3 степен угоститељске сколе вец се спомиње цовјек који се бавио тим послом и након уцлањења у политицку странку на илегалан нацин стекао академска звања .Па кад је Врховац све то легално заврсио засто не изадје у јавност и не објелодани све те дипломе ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

23.02.2023 22:38

Зато врховац жели да се може градити по Козари.има лову хоће дворац да направи.а ти марко из Њемачке гледај.