Vrhovni sud: IRB izgubila spor sa Bobar bankom

– Investiciono – razvojna banka Republike Srpske izgubila je i pred Vrhovnim sudom RS spor sa Bobar bankom u stečaju od koje pokušava da preuzme 31,4 miliona KM svojih kredita, saznaje CAPITAL.

Republika Srpska 22.02.2023 | 19:28
Vrhovni sud: IRB izgubila spor sa Bobar bankom

Vrhovni sud RS je polovinom prošlog mjeseca odbio reviziju IRB-a na presudu drugostepenog suda koji je, kao i prvostepeni, odbio njihov tužbeni zahtjev.

IRB, odnosno njeni fondovi – Fond za razvoj i zapošljavanje, Fond za razvoj istočnog dijela i Fond stanovanja RS, su tužbom pokušavali da preuzmu milionske iznose kredita koje su ranijih godina plasirali preko Bobar banke, a nakon što joj to likvidacioni i stečajni upravnici banke nisu dozvolili.

Bez obzira na to što je i pred Vrhovnim sudom njihov zahtjev odbijen, stečajna upravnica Bobar banke Dušanka Novaković kaže da se još nisu stekli uslovi za sprovođenje prve djelimične diobe.

„Investiciono – razvojna banka ima mogućnost ulaganja apelacije na donesenu presudu te još nisu stvoreni uslovi za diobu sredstava. Ovom presudom sudski spor nije okončan te moramo čekati dalje postupanje IRB-a, s obzirom na to da je spor velike vrijednosti za koji su rezervirana sredstva“, rekla je za CAPITAL Novakovićeva.

Povjeriocima ove banke još nije isplaćena nijedna marka iako je od pokretanja likvidacije a zatim stečaja prošlo više od osam godina.

IRB se u tužbi pozivala na okvirni ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji koji je imala sa Bobar bankom, a kojim je bilo predviđeno da u slučaju likvidacije ili stečaja, ona preuzima svoje kredite i nastavlja da ih naplaćuje od krajnjih korisnika.

Međutim, u Bobar banci su im to pravo osporavali, tvrdeći da član ugovora kojim je to regulisano nije u skladu sa prinudnim propisima, te da je takva odredba nedopuštena, a samim tim i ništava i da se ne može primijeniti.

Sudovi su očigledno prihvatili stanovište Bobar banke.

Pored Bobar banke, IRB je po istom osnovu tužila i Banku Srpske, a ovom sporu je takođe donesena pravosnažna presuda kojom je tužba odbijena.

Za razliku od Bobar banke, Banka Srpske je sprovela već tri djelimične diobe i isplatila više od 27 miliona KM povjeriocima.

(Capital) Foto: Pixabay

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Marko,Njemacka

22.02.2023 19:05

Direktor IRB je drazen vrhovac,nekadasnji konobar,znaju to Prijedorcani,al svi sute ko pidzani.

ODGOVORITE
Name

Da ali

23.02.2023 03:43

Zašto svemoguci baja ne istjera istinu na svjetlo dana

Name

Dr

23.02.2023 04:51

Cute pidzani pola ih se uhljebilo a drugi dio se nada. Al dobice k. Ne shvataju da ce oh takve budale dovesti u propast djeca ce nam vracati dugove

Name

Lola

23.02.2023 06:52

Entitet vode trecerazredni kvazipoliticari, da ne govorim o onima iz kriminalmog miljea kao npr. aktuelni "ministar" bezbjednosti! Burlo je "najobrazovaniji" medju njima ;-)

Name

Urije

23.02.2023 06:52

Pa šta ako je čovjek u jednom periodu života bio konobar, u ratu ili poslije rata, kada se teško živjelo, pa u svakom slučaju moralnije i poštenije bilo biti konobar, nego ratni profiter, narkodiler, kriminalac i sl. Nerazumijem zašto uvijek potencirate tu priču? Aleksandar Vučić je prodavao pljeskavice po Beogradu npr., Dodik i sam navodio da se bavio poljoprivredom, poslovima na selu i šta treba te ljude da je to sramota?

Name

sve jasno

23.02.2023 04:18

Nisu pare nestale i isparile nego podjeljene i da isti vrate IRB 'u NAJ BOLJI VIC DO SAD

ODGOVORITE
Name

Diploma na kilo

23.02.2023 06:53

Konobar je časno zanimanje, ali je nečasno kititi se lažnim diplomama. Kad će se izvršiti provjera diploma Vrhovca. On je prije magistrirao nego što je diplomirao, pa mu to nije bilo dosta pa je i doktorirao. Ali kad se ima knjižica SNSD sve se može, a kad nema, možeš završiti desetkom državni fakultet nema posla, nego na biro.

ODGOVORITE
Name

Urije,urije

23.02.2023 10:51

Marko ti je lijepo napisao ovaj ti pojasnio šta to sve znaci? Direktor Investiciono razvojne banke ej pa taj mora biti visokoskolovan strucnjak sa ogromnim iskustvom u bankarskim poslovima. Školovanje takvog traje vjecnost, tu se obrcu milioni i milioni i tu ne smije biti provizorijuma. E zato se spominje proslo zanimanje jer ono govori sve.

Name

Re Urije

23.02.2023 11:51

Ocito je da si mnogo toga prespavao ili si i sam stranacki uhljeb.Niko ovde ne degradira zanimanje konobara koji je zavrsio 3 stepen ugostiteljske skole vec se spominje covjek koji se bavio tim poslom i nakon uclanjenja u politicku stranku na ilegalan nacin stekao akademska zvanja .Pa kad je Vrhovac sve to legalno zavrsio zasto ne izadje u javnost i ne objelodani sve te diplome ?

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

23.02.2023 22:38

Zato vrhovac želi da se može graditi po Kozari.ima lovu hoće dvorac da napravi.a ti marko iz Njemačke gledaj.