Брисел да пооштри контролу примјене санкција Русији

- Дванаест држава чланица Европске уније позвало је Брисел да заустави компаније и трец́е земље које заобилазе санкције ЕУ Русији, користец́и трговину и приступ јединственом европском тржишту као полугу, преноси Ројтерс према документу у који је данас имао увид. 

Свијет 21.02.2023 | 13:01
Брисел да пооштри контролу примјене санкција Русији

Документ су припремиле Белгија, Чешка, Естонија, Финска, Француска, Немачка, Италија, Летонија, Литванија, Румунија, Шпанија и Холандија за састанак представника влада ЕУ, које разговарају о 10. пакету санкција Русији због рата који води против Украјине.

„Тактике заобилажења и напори Русије у набавци постају све бројнији и креативнији. Овим напорима Русија покушава да настави да снабдева своју војну и  стратешке индустрије које финансирају рат неопходним компонентама упркос нашим санкцијама“, наводи се у документу.

Из  тог разлога је 12 земаља поручило да је хитно да ЕУ као целина делује, како би зауставила заобилажење санкција  бољом сарадњом царина, пореских власти и тужилаца, обавештајне заједнице, као и истраживачких института и статистичких агенција на нивоу ЕУ и свих 27 држава чланица, преноси Ројтерс.

„Треба да дамо снажан сигнал лицима и ентитетима у трец́им државама. Пружање материјалне подршке војној и одбрамбеној индустријској бази Русије имац́е тешке последице по њихов приступ тржишту ЕУ“, додаје се у документу.

Како је наведено, ЕУ би требало да изда званична упозорења лицима или ентитетима унутар и изван Уније о могућем кршењу санкција, као и да направи листе за прац́ење компанија и индустрија од посебне важности и да их подстакне  да постављају уговорне обавезе о крајњој употреби својих производа. 

Такође је саопштено да би ЕУ требало да буде у могућности да прошири  гледиште о томе који производи и компоненте могу бити повезани са заобилажењем санкцијама, на основу онога што се користи на бојном пољу у Украјини.

Још је наведено да „посебан фокус треба ставити на западне компоненте које су кључне за руску војну индустрију“, преноси Ројтерс.

(Тањуг) Фото: Схуттерстоцк.цом/ сасхк0, илустрација

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Пањик

21.02.2023 13:02

Само напред до тоталног истребљена сопственог удрацете ви сами себе у прсе бице им свима касно.ЗИВО ПРЕСЕДНИЦЕ ПУТИНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

21.02.2023 18:03

Како напредује мораће проширити фронт према западу ,тако да ће животи у бункеру ко пас , а уживати ко кер.

Name

Недовољно

21.02.2023 16:47

Мозете то ви јос јаце, зесце, али у зутом....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

21.02.2023 17:08

Колико цете јос издрзати? Сад би ви повукле и друге земље у амбис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

21.02.2023 19:01

Брисел легло криминала,корупције и тероризма ма како може дијелити моралне назови лекције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

21.02.2023 22:08

Додји и подмити их,исто као у Р.С.Где има оваца има и вуне са Додиком дјелиш паре.