Немиле сцене из Турске пратиће нас до краја живота

Сцене страдања народа и порушених градова подстакле су тројицу припадника Горске службе спасавања из Бијељине, Мирослава Вујановића, Младена Росића и Армина Хамидовића да крену пут Турске и помогну да се спасу преживјели и извуку тијела настрадалих. Оно што су тамо доживјели и преживјели пратиће их, кажу до краја живота, али би опет урадили исто јер ништа на свијету није важније од људског живота.

Република Српска 19.02.2023 | 20:39
Немиле сцене из Турске пратиће нас до краја живота

Слике рушења, страдања, патње и бола турског народа погођеног земљотресом које смо гледали нису нам пренијеле ни 10 одсто онога што су Мирослав, Младен и Армин видјели и доживјели за скоро 10 дана боравка у Хатају.

Врисци људи који су изгубили своје најмилије помијешани са звуком сирена и машина сламају и најтврђа срца и превазилазе сцене из најстрашнијих филмова, свједоче ови храбри момци.

Неки тренуци заувијек су обиљежили наше животе, каже Младен Росић.

“Најтеже ми је било када смо испод рушевина загрљене ивукли мужа и жену која је, по мојој процјени, била у осмом или деветом мјесецу. То је било јако стресно и јако тешко поднијети. Морали смо послије тога да се одмакнемо од свега и смиримо”, каже за БН, видно потресен, Росић.

Тешке сцене због којих су и одрасли мушкарци сваки пут плакали не могу да се изброје. Послије суза лавовска борба и рад су настављани и поред велике опасности да се на њих обруше остаци порушених грађевина.

На сваки знак да је неко жив испод рушевина, улазило се и на дубину већу од 10 метара, прича нам Младен.

“Ја иначе имам фобију од затвореног простора. Међутим, кад крене адреналин и потреба да се људи спасу, не размишљате о томе нити о било чему другом. Нешто вас тјера да уђете унутра и спасете те људе”, објашњава Младен.

И у овој несрећи дешавале су се ствари које су, у тешким тренуцима, враћале осмијех на лице наших спасилаца.

“Моменти највеће среће за мене су били они кад су се породице састајале, кад видите да су срећни само што су преживјели апокалиптичне догађаје. Не могу да опишем срећу коју су показивали само зато што су живи”, прича Армин Хамидовић.

“На једном од тих мјеста гдје смо улазили лоцирали смо преживјелу особу. Са нама су били и наши пси који су то маркирали. Сутрадан је одатле спасено двоје дјеце и једна старија жена”, препричава Росић, уз осмијех, догађај када је осјећао највећу срећу током акција.

Највећи утисак на нас је оставила, кажу, неизмјерна љубав и захвалност коју смо, без иједне изговорене ријечи, осјећали.

“Имали смо осјећај да смо изнад полиције и свих осталих, осјетили смо огромно поштовање од стране војске, полиције, спасилачких тимова и свих осталих”, објашњава Росић.
 
“Послије свега, постао сам захвалнији на ономе што имам, научио сам да сви треба да будемо сложни и помажемо једни другима. То је оно што је највредније. Људи су дошли са свих страна да помогну и дјеловали су као једно. Заједнички циљ свих нас је био спасавање људи”, истиче Хамидовић.

Око тога да ли би поново урадили исто, дилему немају.

“Вратио бих се и тамо гдје сам био, а отишао бих и на било које друго мјесто, без икаквог размишљања јер… овим сам испунио своје срце”, поручује Младен Росић.

(БН) Фото: БН

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Грађанин другог реда

19.02.2023 20:11

Ето глумца што пред камерама паде у транс. Бтаво за сцену, све похвале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

19.02.2023 22:36

Који си ти баксуз

Name

Градјанин првог реда

20.02.2023 00:04

Ста је пјесник хтио да казе..тастарура паметњаковиц.

Name

Ре:градјанин другог реда

20.02.2023 04:53

Како те није стамота да написес несто овако. Умјесто да казес :браво храбри људи

Name

Босанка

20.02.2023 09:03

Срамота за овај коментар срам те било. Они су хероји и нису никакви глумци. То сто су они урадили Ти никада нецес моци хер си пун мрзње и злобе и немас емпатије за тако страсно страдање.

Name

Постовање

19.02.2023 21:40

Свака вам цаст момци,заслузујете све похвале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напаћени народ

19.02.2023 22:38

Најбоље да вам дају по милион марака и националну пензију, па да ли сте ви свјесни да смо ми прошли сву голготу рата и носили на рукама своје најдраже. То ти је друже посао за који си плацен, лежиш и не радиш ништа пар година па те задеси 7 дана акције. Срамота је то сто се желите представити жртвама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

19.02.2023 22:43

Добро, свака цаст свима и ко хоце да помогне и ко помогне. Мада, ја бих рекао да се некоме мозе помоци и без самопромоције. Али, и то донекле разумијем, кад Додик дијели по 5000 КМ спасиоцима из РС који су били доле 6-7 дана, јавили се и ови момци не би ли извукли какву пару. И нека су, ако је ок да неко добије толике паре за 7 дана, ваљда је ок да и ови други добију. Мада, ја опет мислим да треба свакоме помоци и без пара и без медијске пратње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

20.02.2023 08:03

Наравно да је ред даи ови други добију али ти други би се требали потрудити да зараде па да добију.Не смете изаћи на улицу и само за пола тона дићи свој глас против овога прљавог режима а камо ли да ризикујете живот и отићи 3500км да би некоме помогао Сви ови који дају било какве негативне коментаре нису у праву .

Name

Рајко

20.02.2023 09:00

О цему ти зборис јадан небио?

ОДГОВОРИТЕ