Све је готово: БиХ препустила ХР Трговску гору

„Све је већ договорено на вишем нивоу. Хрватска неће мијењати локацију, то је за нас готова ствар. Обећано је и да никакве тужбе пред међународним судовима неће бити покретане”, рекао је наш извор из хрватског тима, који је учествовао у досадашњим разговорима. Да је тако, може се закључити и из потеза тимова у БиХ који тренутно немају никакав конкретан одговор на цијелу ситуацију.

Република Српска 19.02.2023 | 14:31
Све је готово: БиХ препустила ХР Трговску гору

БиХ нема више адута за спречавање одлагања радиоактивног отпада у Двору, на Трговској гори, у близини ријеке Уне на граници са Хрватском. Одлагање почиње а битка је, сматрају многи, давно изгубљена, пише ДW.

Програмом збрињавања радиоактивног отпада Хрватске до 2060. године, локација на Трговској гори код Двора и касарна Черкезовац, већ су одабране за складиштење ниског и средњег нивоа радиоактивног отпада из нуклеарне електране Кршко у Словенији. Власништво над овом електраном дијеле Хрватска и Словенија па самим тим и све послове у вези са радиоактивним отпадом. Ове двије земље обавезале су се уговором да ће Хрватска до 2023. године преузети свој дио радиоактивног отпада јер НЕ Кршко има за то обавезу само до истека ове године.

Иако су Словенци понудили Хрватима да заједно граде одлагалиште у близини електране, Хрватска је одбила, како кажу стручњаци, због високих трошкова. Због тога је доносена одлука да се отпад пренесе у Хрватску, гдје ће га складиштити заједно са осталим нуклеарним отпадом.

Черкезовац локација од 1999.

Занимљиво је да се у Стратегији збрињавања радиоактивног отпада касарна Черкезовац наводи као локација за складиштење још 1999. године, кроз Програм просторног уређења Хрватске (Народне новине 50/99). И 14 годна касније, локација на Трговској гори утврђена је као коначна локација. Ни 1999, ни 2013, нико из Босне и Херцеговине није реаговао.

„Узимајући у обзир јединствен став о неприхватљивости намјере Хрватске да у непосредној близини границе са БиХ гради спорно одлагалиште, као и закључке Предсједништва БиХ и Савјета министара, саговорници су изразили опредјељење да раде на овом питању, заједно са надлежним институцијама на свим нивоима власти у БиХ”, саопштено је прије неколико дана након састанка два ресорна министра у Савјету министара БиХ, Елмедина Конаковића и Сташе Кошарца, који су закључили да претходна дипломатија није ништа урадила по овом питању.

„С тим у вези, наглашено је да ће у наредном периоду у фокусу заједничких активности бити упознавање свих релевантних међународних институција, те званичних власти у Хрватској и Словенији, о јединственом ставу из БиХ када је у питању Трговска гора”, додаје се у саопштењу.

Кашњење од 24 године

Све институције, прво Републике Српске а затим и Босне и Херцеговине, реаговале су прије неколико година, први пут озбиљније 2019. године. Тада су у Новом Граду, чији су мјештани удаљени пар стотина метара од локације, протестовали због овог проблема. Влада Републике Српске чак је 2019. године комплетан појас на тој локацији прогласила Националним парком, али је Хрватска и даље наставила са припремама.

БиХ је тада, са неколико година закашњења с обзиром на планове Хрватске, формирала експертски и правни тим, а након тога и координациони. Скоро четири године од формирања, одржано је свега неколико састанака, на којима није било договора.

Званичне реакције из Хрватске нема, осим у оном дијелу да се настављају послови на припреми локације касарне Черкезовац, што је у неколико наврата потврдио и премијер Хрватске, Андреј Пленковић.

Готова ствар

„Све је већ договорено на вишем нивоу. Хрватска неће мијењати локацију, то је за нас готова ствар. Обећано је и да никакве тужбе пред међународним судовима неће бити покретане”, рекао је наш извор из хрватског тима, који је учествовао у досадашњим разговорима. Да је тако, може се закључити и из потеза тимова у БиХ који тренутно немају никакав конкретан одговор на цијелу ситуацију.

„Чињеница је да они раде корак по корак”, каже Емир Диздаревић, члан експертског тима БиХ, додајући да је Хрватска завршила геолошка, геофизичка и геохидролошка истраживања те да се само чека еколошка дозвола са још неким условима које треба испунити.

„Ми смо били недавно у Кршком. Показали су нам тај отпад, тих 50 одсто које Хрватска треба да пребаци на локацију Черкезовац. У овом моменту Словенија, која има одобрену локацију у Врбинама, није још почела са радом”, каже Диздаревић.

Овдје се цијела прича окреће јер су, према подацима из Словеније, регулаторна тијела ове земље одобрила изградњу складишта 600 метара од НЕ Кршко због тренутног мањка складишног капацитета.

Словенија продужила дозволу за још 20 година

„Мјеста има за 990 контејнера. То би требало бити довољно за словеначку половину отпада из НЕ Кршко. Одлагаће се у бетонске контејнере”, истичу из Агенције за радиоактивни отпад Словеније.

Цијена складишта које је на дубини од 55 метара је 194 милиона евра, а Хрватској је било понуђено да заједно граде и користе то складиште. Међутим, Хрватска је то одбила с обзиром да се локација на Черкезовцу већ припрема.

Поред тога, Словенија је добила еколошку дозволу за нуклеарну електрану Кршко на још 20 година, што значи да ће половина радиоактивног отпада за тај период завршити у Двору у Хрватској односно у Трговској гори. Тако ће неколико стотина метара од слива ријеке Уне, он представљати потенцијалну опасност за око 250 хиљада становника.

„Посебно забрињава досадашња инертност Министарства спољних послова БИХ, које се до сада понашало као навијач који гледа утакмицу омраженог фудбалског клуба, а не као неко ко мора бити на терену, чији допринос је кључан за исход ове животно важне утакмице”, каже активиста Марио Црнковић из Удружења Греен Теам из Новог Града.

„Очигледно неко код нас није хтио себи да даје новог посла. Све се игнорисало као да се не дешава. Имамо правни и експертски тим који не предузима детаљне кораке. БиХ се односи према овом као да ће то проћи само од себе”, каже Црнковић, који има сазнања да се у Хрватској припрема правна одбрана која би умањила успјех евентуалне међународне тужбе БиХ против Хрватске.

„У Загребу отпад и ником ништа”

Виши научни сарадник Института Руђер Бошковић у Загребу Тончи Тадић каже за ДW да је такав потез бесмислен, као и даље стопирање цијелог пројекта. То је, како тврди, завршена ствар а прашина која се подигла око свега, беспотребно је добила толики значај.

„Десет година је тражена локација за одлагалиште отпада јер је требало испунити све стандарде. Али овдје говоримо о отпаду ниског и средњег радиоактивног спектра. Не о истрошеном нуклеарном гориву”, каже Тадић, подсјећајући да је такав отпад ускладиштен 30 километара сјеверно од Загреба.

„И ником ништа. А ту на институту усред Загреба, на 30 метара од моје канцеларије, складиште је института које је на километар и по од геолошког расједа и епицентра потреса. Усред милионског града. Не знам да ли постоји блесавија локација за отпад од те”, каже Тадић, који је члан научно техничког одбора Европске заједнице за атомску енергију (Еуроатом).

Процес разградње и уклањања нуклеарног постројења (декомисија) НЕ Кршко, требала би да почне за 50 година и коштаће милијарду евра. Од тога ће на збрињавање отпада бити утрошена половина тих средстава, која ће се дијелити на Хрватску и Словенију, с обзиром на заједничко власништво.

Еколошка рента као излаз

„Па ми се чини лукавије да тих 250 милиона евра оде на локацију у Хрватској за еколошку ренту за све градове са обје стране границе, него да то јуначки испоручимо Словенији, уз опасност која тежи нули”, каже Тадић. Поређења ради влада Словеније плаћа накнаду општини Врбина надомак НЕ Кршко готово шест милиона евра годишње, док је за општину Двор планирани износ на годишњем нивоу око милион евра.

Иако ће политичка прича о упозорењима или реципрочним мјерама, попут оне о складиштењу радиоактивног отпада изнад Дубровника још бити актуелне, све више се размишља о договору који би значио утврђивање еколошке ренте за мјеста на Трговској гори. Из општине Нови Град не прихватају ову могућност јер како су рекли, не постоји новац којим се могу надокнадити животи 250 хиљада становника овог краја.

(ДW) Фото: ДW/Д. Максимовиц

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

трагац

19.02.2023 14:00

Кажу у Хрватској да ће Додика поставити за Генералног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.02.2023 16:01

Клосарац само браду трља.

Name

Ре:..

19.02.2023 16:26

Требају му споменик за зивот дици колико им је ваљао. У Новом И Дубици није морао красти гласове-имао је огромну подрску , а исти тај народ је продао. Умјесто да онај вето за Пељески мост услови Трговском гором, он је узео паре ,а народ уз Уну га јос награди гласовима. Ко је овдје луд???

Name

ЖИКАЖ

19.02.2023 16:54

ЈОШ ЈЕДНА ПОБЈЕДА ДОДИГА И ПЕЈИНЕ УНУКЕ.10

Name

Нострадамус

19.02.2023 17:57

Бас су ови Хрвати глупи имали су сансу да ту локацију из Хрватске измјесте у Дервенту или Добој.

Name

р.југа

20.02.2023 19:00

То је српски витални национални интерес казе додик.

Name

Ја

19.02.2023 14:00

Како да не....

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXXX

19.02.2023 14:01

Додик је увијек био и остао Хрватски национални интерес

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД у души

19.02.2023 14:03

Нај смо јачи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.02.2023 20:39

Жао ми те,кад прочита ову твоју глупост.

Name

Душан

19.02.2023 14:08

За све ово је крива РС и Сребренка ГоличОд старта се кренуло погрешним путемТрабало је у старту да се то питање ријешава на ниову државаМеђутим РС је слала писма комисије..ургенције републици Хрватској које немају никака значај јер је то међудржвано питањеТек кад је све било готово формирана нака државна комисија,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

19.02.2023 23:05

Ма каква Сребренка Голић, зна се ко овдје вуче све потезе... Зар није цик предсједник изјавио,, ја се овде питам како ће и куд ће РС"...

Name

Џипало Јунуз

19.02.2023 14:10

Није то радио-актвини отпад, он је само мало радио-активан !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еди

19.02.2023 14:10

Колко ли је Миле мазно милиона за овај посао, и цудио сам се ја засто се он примако Пленковицу, па ракијица у лактасима. Мафија је то.....!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.02.2023 17:36

Мафија постоји стотинама година, а ова сељадија пар деценија, смањи доживљај !

Name

Јој Боже

19.02.2023 14:12

Свакако прихватити новац, није то толико опасно колико се о томе придодаје пажња, најгоре кад људи који нису те струке, почну причати о овоме, све знају а немају ни ССС,завршену, битно да су ту да коментаришу,. Данас су против изградње спалионица, хидрелектрана итд итд и то све ови зелени који се ето тобоже боре за природу али кад им додје рачун за струју и смеће онда јаучу,. Беч се грије од смећа помоћу спалионице, а код нас одмах на улице против градње спалионице умјесто да изадју на улице због мизерних плата и пензија,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јој Бозе

19.02.2023 17:47

Када си тако паметна, обавјестена и образована особа засто не споменес какве прецисциваце и филтере и заститне системе имају спалионице смеца у Бецу (или било гдје другдје у развијеном свијету)? Да ли имас појам о томе да се у тим спалионицама пластицни отпад ни слуцајно не смије сагоријевати? Знас ли да су прописи такви јер пластицни отпад при сагорјевању испуста огромне колицине канцерогених и мутагених материја, и јос много тога сто нико нормалан не би зелио да удисе или уноси кроз загадјену воду и храну? Ако је теби плата битнија од зивота, или од здравља дјеце која су у опасности јос прије него се роде, то је твој проблем. И ту ти ни Бог не мозе помоци. П.С. ја имам ССС плус јос десетак година сколовања... ја знам о цему прицам. За тебе нисам сигуран да ли је у питању пуко незнање или ненормално поредјани приоритети?

Name

МК

19.02.2023 14:19

Само гласати за СНСД па таман и да се умре од радијације.То је СВЕ за добробит РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКТАШИ

19.02.2023 14:20

ДОДИК ИЗДАЈНИК : ПРЕДАО ЈАСЕНОВАЧКУ ГРАЂУ, ОБЕЗБЈЕДИО ИЗГРАДЊУ ПЕЉЕШКОГ МОСТА, СВОЈЕВРЕМЕНО ПРИЗНАО ГЕНОЦИД У СРЕБРЕНИЦИ, МЛАДИЋА И КАРАЂИЋА О ПРИЈЕ ПРЕСУДЕ У ХАГУ ПРОГЧАСИО РАТНИМ ЗЛОЧИНЦИМА, ОПЉАЧКАО ОД НАРОДА 3.000 000 000 ЕВРА, НАПРАВИО ЕКОНОМСКИ И ЕКОЛОШКИ ГЕНОЦИД НАД НАРОДОМ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ, ОБЕЗБЈЕДИО БЕЗ ОТПОРА СЛАДИШТЕ НУКЛЕАРНОГ ОТПАДА НА ТРГОВСКОЈ ГОРИ..........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

19.02.2023 14:24

Ето видите зашто је наш квазигенерал "најбољи"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

19.02.2023 14:35

Невјероватна је ћињеница да се експертски и правни тимови БИХ и РС тако ноншалатно односе према овоме проблему, који може да доведе у питање опстанак, и нормалан живот становништва на овом подручју!? Свака нормална правна држава би тужбом пред судом у Стразбуру, потражила већ међународну арбитражу, и експертизу по питању Трбовске Горе!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милунка

19.02.2023 15:06

Потписујем

Name

Дебелокожац

19.02.2023 17:52

То ти је цијена/посљедица српскохрватских "специјалних веза"

Name

Срб

19.02.2023 14:37

Уништи, расели, осиромаши, потрова, опљачка...нас баја и павелић би му позавидјео!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

19.02.2023 14:43

Можда неће бих покретати ништа, уствари криминалци који воде бих и рс, ал зато хоће народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славица

19.02.2023 14:45

Ста казете сад на ово Босњаци по сваку цијену сте били на страни Хрвата уз то сте имали великодусну подрску Додикову као пријатеља Цовицевог И нисте инсистирали да на том питању да се то давно поцне рјесавати сад нек ми обицни људи први страдамо па господо Босњаци и ви сте са нама први на удару изволите И даље се додвиравајте западу И доказујте да смо ми нека низа раса И да за нас И није ниста боље до отпад

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.02.2023 15:50

Босњаци се највисе залили на ово, ал је Додик и српска 'репрезентација' све коцила.

Name

ре_Славица

19.02.2023 17:13

па једини који се зали су Босњаци а Додик казе да са Хрватима нема нерјесених питања, а врхунац лицимјера је потезања српског виталног националнг инетереса на подруцју федерације које нема везе са рс.

Name

Дебелокожац

19.02.2023 18:03

Ви сте промасили терапију. Срби и Хрвати своја конститутивна права користе да блокирају Босну и Херцеговину и свакодневно продају насе дрзавне интересе Београду и Загребу. За егзистенцијална питања се обратите својим "легитимним" представницима ако вец није касно. Није коректно прозивати Босњаке и за ове глупости јер Босњаци се питају једну трецину на дрзавном нивоу, у задње вријеме вјероватно и мање. На ову тему велике "србенде" цуте јер је та ствар давно продана, а највисе су погођени грађани српске народности

Name

Калабиц

19.02.2023 14:50

Сад це Додик написат на Твитеру, посто се он тако огласава, "Босна је дрзава апсурда бла бла бла", а заборавио ће витални интерес и пељески мост. Док год будемо ишли уз нос једни другима а занемаривати интересе ове државе и свих грађана, без обзира на крвна зрнца бите ће нам и горе. Браво Биволе из Лакташи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ренгер

19.02.2023 19:07

Цуј овог, пељески мост.Ко сте ви да би могли блокирати градњу пељеског моста.Ви се не питате ни заста и ста ви имате са хр.дрзавом.Људи раде у својој земљи и ви би да се петљате.Није то висе yугославија и поклопи се и гледај своја посла.

Name

РП Калабић XXXX

19.02.2023 19:58

Додик добива изборе и питајмо се што нам се то догођа,сву своју политичку каријеру гради на Србовању,а цијели период уништава државу, гласа за Пељешки мост,издаје интересе БиХ и сви грађана,предаје Јасеновачку грађу,шути о нуклеарном отпаду,подржава ХДЗ који заједно са њим разграђују ову земљу,и уништавају будућност наше дјеце,јер њихова вјеројатно ни не мисле овдје живјети,јел са опљачканим милионима и милијардама може да бира гдје год на свијету жели живјети

Name

Рец

19.02.2023 14:52

Па захвалите се васем председнику Дудуку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миромо

19.02.2023 15:00

Нек одлажу у Дубравама неће сигурно тамо Хрватска увијек ради подвале Босни и Херцеговини сусједи који су за непожелифи част нормалним али ово се неће више трпитинити ће

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.02.2023 15:48

Знали се од поцетка, зна се ко је све блокирао. На ово се само дрзава могла залити, све остало је на нивоу петиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аљоса

19.02.2023 16:08

Зна се ко је дао зелено свјетло, а све остало као побуна изрезирано

Name

Јаран

19.02.2023 16:13

Њихов отпад њихова дрзава .па ста !!!!!

Name

Петар

19.02.2023 16:14

На том угроженом подручју грађани су се на изборима регуларно обавезали да ће да се трују и славе болесног вођу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само да се зна

19.02.2023 16:19

Ма ово је требало градити преко Уне, а не у Хрватској, ионако Босна неће никад у ЕУ нити жели у ЕУ, сав отпад пребацити у БиХ, ионако за 50 година ће бити само празан простор у тој држави, коју ће на крају подијелити Србија и Хрватска међусобно или ће је претворити у тетиториј за све врсте отпада, превише је празног простора у тој назовимо квази БиХ држави,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехмед.Сабљаковиц

19.02.2023 16:33

Немају они времена да се тим замајавају,јер се вец пола године и висе,бије битка за фотеље.Брига њих за некакав тамо отпад,а многи и не знају каква је опасност у питању,па их то не секира.Битно је сјести на дрзавни будзет са сто вецим примањем,а ко је*е дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицни градјанин

19.02.2023 17:02

То је средијо Додик са другом Милановићем и Пленковићевим као и Пељешки мост. Зато га хвале на сва уста као да је најбољи лидер. Како и неће кад ради за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

19.02.2023 17:02

Слуге тудјинцу и похлепа све испуњавају без обзира ко био само дај саку сицара ,и све је готово али несватају даих цека проклество И даце их стици пре или после ,нико не треба бити против ни РСловеније ни РХрватске Али треба наци ресење да неугрозавају будуце генерације од никога а ти сто раде То је толико срамно И биједно Али стици е их Казна и бозија и народна пре или после за све унистено и потровано Тим отпадом ,од Малих рибица у златним каплицама Уне ,малог и великог раслиња по трговацкој гори и далеко сире ,зедне зивотиње које расхладјују своје тијело као и људи са обе стране границе и сире ,док поносна и горда Уна своим хуком позива све недајтеме Спаситеме ја сам вас пасавала ја сам васа хоце даме преотму од вас и даме загаде Унисте изроди ,нецете висе видјети ако ме дате мале пастрмке како весело скацу у моим њедрима,нецете висе видјети зелено весело раслиње на моим обалама ,нецете видјети Зивотиње како утолију зедј моим капљицама и нецете видјети нове генерације какосе купају у моим њедрима у љетним мјесецима и нецете висе цути моје радосно хукање обасјано Сребреним капљицама у свитање и сумрак Недајтеме изродима кои год били ја сам васа ја припадам Богу ,природи и вама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свињац-Кокосињац

19.02.2023 17:57

Ста оцекивати друго од банана-дрзава на целу са корисним идиотима него да се ваљају у својим прљавим каљузама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

19.02.2023 18:02

Кад је Жељко Комшич покренуо тужбу против Хрватске и пељешког моста Додик био против и све пропалоШто Додик није покренуо Трговску Гору???пита ли се ико?????Врло једноставно јер њега народ и не интересује да је ту било лове покренуо би ал ту се ма шта узети...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милокрадови

19.02.2023 19:12

Национални интереси,Пељески мост, Трговска гора па људи ста вам није јасно кад нам власт на оба нивоа цине потомци оних против кога су ратовали наси преци у другом свјетском рату ,Пејина унука ,Милокрад Додиг ,они су своју мисију испунили јос мало па це и тотално унистити Републику Српску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенац

19.02.2023 21:29

Национални интерес за додика је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

20.02.2023 07:09

Ста сте оцекивали да це се црвени борити. Милановиц и Додик најбољи оријатељи зар сте мислили да це бити другације. Сад нек народ из Новог Дубице Костајнице па и Приједора нек размисли добро брзо це избори поново мозе ли се здравље купити за 100 км и млако пиво

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

20.02.2023 07:27

БИТКА ЈЕ ДАВНО ИЗГУБЉЕНА. СА СРЕБРЕНКОМ ГОЛИЋ И ДОДИКОМ. БРАТОМ ЊИХОВИМ. ЛУДИ ИСЕЛИЛИ СУ, ОСИРОМАШИЛИ И ДОКРАЈЧИЛИ, ЈАСЕНОВАЦ НА ОВИМ ПРОСТОРИМА. БАДАВА СЕ ПОСИЈЕЋУЈУ ГРОБОВИ ПАЛИХ БОРАЦА И ЗАКЛАНИХ У 2 СВИЈЕТСКОМ РАТУ. КАДА ОВО НИЈЕ ВИШЕ ЗА ЖИВИЈЕТИ. КОЗАРА И БАЊА ЛУКА И СВЕ ОКОЛО ТИМЕ УГРОЖЕНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXXX

20.02.2023 11:18

Црни Милојко шта нам радиш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стоко

20.02.2023 11:57

Гласај стоко само гласај

ОДГОВОРИТЕ