Да ли власт плете шпијунске мреже у Републици Српској?

Република Српска добиће сајбер академију. Купљен је и софтвер за параобавјештајни рад, у вриједности 7,3 милиона марака? Све то у научне, а не шпијунске сврхе, каже предсједник Републике Српске Милорад Додик, исти онај који се јавно хвалисао умијећем шпијунаже односно прислушкивањем неистомишљеника. Шта о томе каже струка?

Република Српска 18.02.2023 | 19:49
Да ли власт плете шпијунске мреже у Републици Српској?

До јуче непознат појам “сајбер” све више се користи уз ријеч криминал, који узима маха широм регије. Са друге стране „Сајбер академије“, кажу упућени, оснивају се ради одбране, али и сајбер напада.

“Циљ сваке шпијунске мреже и групе је да се приближе онима који доносе одлуке у позициији власти", објашњава Игор Давидовић, бивши дипломата и оснивач покрета Демократски центар. Апсурдно је када се власт служи шпијунажом, а њени представници се тиме јавно хвале. Тако се у септембру 2022. године на једном предизборном скупу први човјек СНСД-а Милорад Додик, похвалио да прислушкује америчког амбасадора.

"Мало смо се увјежбали, па и ми њих сад слушамо. Не слушају само они нас. Знам ја шта они причају. То није било могуће прије само пет-шест година. Ниси смио помислити да слушаш америчког амбасадора, а ми га само 'кликнемо'. И ми знамо шта он ради. Ми смо држава" Двије године раније, од Додика смо у Влади Републике Српске чули и ово: „'Оћете да вам донесем снимке? Нема власти која не слуша опозицију, тако и ми вас слушамо. Имамо право и слушамо вас. Знамо шта радите“.

Од признања да прислушкује опозицију и америчког амбасадора, први човјек СНСД-а дошао је до оснивања сајбер академије у сарадњи са Израелцима. Наиме, 8. новембра 2022. године Влада Републике Српске са израелском компанијом „Елта Сyстемс“, специјализованом за шпијунирање, потписала је меморандум о успостављању сајбер академије. У те сврхе наручен је софтвер за параобавјештајни рад, у вриједности 7.322.628 КМ. Ту се отвара питање да ли је "сајбер академија" параван за оснивање сајбер обавјештајног система?

“Немам појма да постоји такав угвоор. Ја знам да постоји договор да се формира факултет за школовање кадрова за сајбер стручњаке, то није шпијунска прича како ви то прикажете не знам одакле вам то?”, поручио је недавно Милорад Додик, предсједник Републике Српске. Према оснивању сајбер академије скептичан је стручњак за безбједност Санди Диздаревић.

“Уколико такве информације компарирамо са неким изјавама односно изјавамо тада високог званичника СНСД у НСРС да се прислушкује опозиција онда оне попримају једну озбиљност. Један апарат за незаконито прислушкивање може нанијети огромну штету, а не читава академија.” Раније поменутим Додиковим изјавама о шпијунским активностима никада се нико озбиљно није бавио. Опозиција је прије 2 године поднијела тужбу.

Бранислав Бореновић, предсједник ПДП тим поводом каже:

“Да ли је то у ладицама Тужилаштва БиХ или у корпи за смеће не знам, али планирам се врло брзо упутити ка Тужилаштву БиХ, јер има неколико кривичних пријава које лебде у зраку ништа се не дешава, а ми хоћемо ефикасне институције које раде у складу са законом ове земље.”

А институције безбједности, кажу налдежни, тек уче о сајбер криминалитету који је у Републици Српској у сталном порасту.

“Прича о сајбер криминалитету је прича којом се ми у министарству већ доста бавимо, али нам је с обзиром на то да је то новина за наше грађане новина и за нас са аспекта откривања у том смислу ми ћемо се убудуће још обучавати", каже за БН Синиша Каран, министар унутрашњих послова Републике Српске.

Хоће ли у обучавању помоћи нова сајбер академија или ће се унутар тих институција остваривати незаконите дјелатности? Ако ће послужити у научне сврхе, оснивање сајбер академије треба поздравити, али узимајући у обзир све наведено злоупотребе нису искључене, подвлачи струка.

(БН) Фото: БН

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Татар

18.02.2023 19:24

Не не плете то је већ одавно готов посао Неће се секта на челу са генералом ловити жртвовати и РС и њено становништво само да би њиховим гузицама било добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

19.02.2023 09:09

Додо је сам ономад рекао да прислушкује све редом,такав му карактер

Name

Владимир.пу

18.02.2023 19:31

ДОДИК СЕ МАЛО ОСИЛИО АЛИ НИЦИЈА НИЈЕ ДО ЗОРЕ СЈАЛА И ЊЕГОВАЦЕ ДА ПРЕГОРИ ЈЕДНОМ У ПРИЗОРУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац РС

18.02.2023 19:32

Емој Бурле,немас ти писменог кадра за то..знају амери кад имас прољев,кад писас,кад трпас својим омладинкама, и дрзе те за та осусена јаја а ти играс како они хоце ана стету Рс. Ти си се дохватио тога да мозес спијунирати народ свој али пази, долазе генерације које це ти све наплатити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пањик

18.02.2023 19:51

Није ми јасно има доста људи срба који сколовани и паметни да немогу довест овакво трољаво и неодговорно понасање у ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

18.02.2023 21:19

Нажалост друже не! Они одоше.

Name

Д2

19.02.2023 05:30

Сви који су напредни одоше и нико у РС неће виш да прави озбиљне планове за живот. Он то и ради да сви прогресивни оду. То је механизам који је примјењивао Слободан Милошевић у Србији. Ко памти Србију 90-тих, зна шта је било тада. Они то све раде дириговано, али не што хоће јер су много паметни, него што сада морају да би себе заштитили, јер их не чака добро ако изгубе власт, јер тиме губе једино што их штити, а то је имунутет изабраног носиоца власти, који по међународним правилима имају имунитет и заштиту од кривичног гоњења док су на функцији.

Name

Сајбер Софтверовски- Чип

18.02.2023 20:02

А кога ће да шпијунирају, нас који се спрдамо по порталима ! Озбиљне службе заобиђу "сајбер стручњаке", чак и они кокошари, који ваљају дрогу на ситно, и они се на други начин организују !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

18.02.2023 20:09

Ста се има слушати, док се обријеш брицо све исприча, шта му је љубавница, иначе зена политичара рекла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Провалија

18.02.2023 20:19

Бурло казе, све је то због науке, ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али

19.02.2023 08:05

И јесу за наук! Будуцим генерацијама! Како се растјерао и опљацкао народ у 20 и 21 вијеку ид корумпираних квази политицара лазних националиста и задузилааа неродјена дјеца за бахацење од возног парка послуге плата и привилегија и све по њиховим законима лоповска приватизација и мафија у свим институцијама заробили дрзаву лопови партијаси са својим прљавим тајкунима нивопеценим бигатасима предратним голацима пљацкаси за Гиниса за наук будуцим генерацијама!!! У букваре!!!!

Name

киклоп

18.02.2023 20:46

Не треба за такве ствари никаква академија у РСу јер је ионако све увезано и приступно преко интернета. Него како је вама новинарима промакла прича о Теам Јорге екипи из Израела која је јавно признала да је манипулирала изборе у БиХ. А ко је највећи пријатељ мутних Израелаца у БиХ се већ одавно зна и не крије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

19.02.2023 08:06

Израелци су вец урадили Изборе !! Уврлико раде!!! Јавна тајна!!

Name

Станко

18.02.2023 21:17

Ја стварно немогу да вјерујем да ви то стављате на насловну страну, па то је као што је писао неки коментатор одавно само сада треба да се објелодани. Ви као пратите шта се дешава ви сте мала маца за њега илу радите заједно ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савјетник

18.02.2023 22:03

И зато је Вишњић Дражен који је отјеран из МУПа РС постављен за савјетника министра просвете

ОДГОВОРИТЕ
Name

земо

19.02.2023 06:57

Браво за државу.Тако раде праве државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тендер

19.02.2023 06:59

у питању је да узме % на тендеру, иначе РС је сва озвучена, опљачкана, издата и продата од режима, па нема кога шпијунирати осим панзионера, незапослених и гладних и јадних радника, а сви лопови су уз режим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МоС

19.02.2023 07:46

И те како да би пратили све оне неисто мисљенике који не воле лики дјело Милорада Додика који је увео једноумље чиме се гласи сваки облик демократије и демократског друштва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Девијант

19.02.2023 07:57

Колико ће нека обавјештајна или параобавјештајна служба бити успјешна зависи прије свега од њених ресурса како људских тако и техничких и финансијских.Ови ресурси биће смијешни у односу на оно колико друге развијене земље улажу у обавјештајни рад, међутим ово ће бити од велике помоћи у борби против килаве опозиције, нелојалних тужилаца као и код техничког унапређења изборног процеса.Изјаве да је технолошки(цyбер) криминалитет нешто ново заиста је смијешно.Технолошки криминалитет постоји већ најмање 20 година.Прислушкивање америчког амбасадора није ништа спектакуларно, оно што је спектакуларно је до колико глупог закључка је дошао Милорад Додик мислећи да ће налажење било каквог компромитног материјала на штету америчког амбасадора имати неку вриједност за њега.Све је то шупља прича.Додик не би био на мјесту на коме је сада да нема подршку великих сила, оне знају колико Додик може да буде користан за њих.Опозиција ако хоће да не нестане у потпуности мора се одредити у вањској политици тако да добије подршку од великих сила, другачије не могу на власт.Сва свађа са међународном заједницом која се врти по медијима је вјештачко пројектована.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

19.02.2023 08:04

Све би то ријешили Радоичић и Калабић само да се смију јавити, јави се Иги и реци кои се то тајкун накачио на буџет БЛ ,тако си причао прије избора које си изгубио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

19.02.2023 14:53

Па сасвим је логично, и ништа ћудно, да наш драги нам предсједник, жели прецизно да зна о ћему то разговарају његови најоданији сарадници, као и најљући политићки противници!! По угледу на Стаљина који је исто то радијо!!

ОДГОВОРИТЕ