Da li vlast plete špijunske mreže u Republici Srpskoj?

Republika Srpska dobiće sajber akademiju. Kupljen je i softver za paraobavještajni rad, u vrijednosti 7,3 miliona maraka? Sve to u naučne, a ne špijunske svrhe, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, isti onaj koji se javno hvalisao umijećem špijunaže odnosno prisluškivanjem neistomišljenika. Šta o tome kaže struka?

Republika Srpska 18.02.2023 | 19:49
Da li vlast plete špijunske mreže u Republici Srpskoj?

Do juče nepoznat pojam “sajber” sve više se koristi uz riječ kriminal, koji uzima maha širom regije. Sa druge strane „Sajber akademije“, kažu upućeni, osnivaju se radi odbrane, ali i sajber napada.

“Cilj svake špijunske mreže i grupe je da se približe onima koji donose odluke u poziciiji vlasti", objašnjava Igor Davidović, bivši diplomata i osnivač pokreta Demokratski centar. Apsurdno je kada se vlast služi špijunažom, a njeni predstavnici se time javno hvale. Tako se u septembru 2022. godine na jednom predizbornom skupu prvi čovjek SNSD-a Milorad Dodik, pohvalio da prisluškuje američkog ambasadora.

"Malo smo se uvježbali, pa i mi njih sad slušamo. Ne slušaju samo oni nas. Znam ja šta oni pričaju. To nije bilo moguće prije samo pet-šest godina. Nisi smio pomisliti da slušaš američkog ambasadora, a mi ga samo 'kliknemo'. I mi znamo šta on radi. Mi smo država" Dvije godine ranije, od Dodika smo u Vladi Republike Srpske čuli i ovo: „'Oćete da vam donesem snimke? Nema vlasti koja ne sluša opoziciju, tako i mi vas slušamo. Imamo pravo i slušamo vas. Znamo šta radite“.

Od priznanja da prisluškuje opoziciju i američkog ambasadora, prvi čovjek SNSD-a došao je do osnivanja sajber akademije u saradnji sa Izraelcima. Naime, 8. novembra 2022. godine Vlada Republike Srpske sa izraelskom kompanijom „Elta Systems“, specijalizovanom za špijuniranje, potpisala je memorandum o uspostavljanju sajber akademije. U te svrhe naručen je softver za paraobavještajni rad, u vrijednosti 7.322.628 KM. Tu se otvara pitanje da li je "sajber akademija" paravan za osnivanje sajber obavještajnog sistema?

“Nemam pojma da postoji takav ugvoor. Ja znam da postoji dogovor da se formira fakultet za školovanje kadrova za sajber stručnjake, to nije špijunska priča kako vi to prikažete ne znam odakle vam to?”, poručio je nedavno Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. Prema osnivanju sajber akademije skeptičan je stručnjak za bezbjednost Sandi Dizdarević.

“Ukoliko takve informacije kompariramo sa nekim izjavama odnosno izjavamo tada visokog zvaničnika SNSD u NSRS da se prisluškuje opozicija onda one poprimaju jednu ozbiljnost. Jedan aparat za nezakonito prisluškivanje može nanijeti ogromnu štetu, a ne čitava akademija.” Ranije pomenutim Dodikovim izjavama o špijunskim aktivnostima nikada se niko ozbiljno nije bavio. Opozicija je prije 2 godine podnijela tužbu.

Branislav Borenović, predsjednik PDP tim povodom kaže:

“Da li je to u ladicama Tužilaštva BiH ili u korpi za smeće ne znam, ali planiram se vrlo brzo uputiti ka Tužilaštvu BiH, jer ima nekoliko krivičnih prijava koje lebde u zraku ništa se ne dešava, a mi hoćemo efikasne institucije koje rade u skladu sa zakonom ove zemlje.”

A institucije bezbjednosti, kažu naldežni, tek uče o sajber kriminalitetu koji je u Republici Srpskoj u stalnom porastu.

“Priča o sajber kriminalitetu je priča kojom se mi u ministarstvu već dosta bavimo, ali nam je s obzirom na to da je to novina za naše građane novina i za nas sa aspekta otkrivanja u tom smislu mi ćemo se ubuduće još obučavati", kaže za BN Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Hoće li u obučavanju pomoći nova sajber akademija ili će se unutar tih institucija ostvarivati nezakonite djelatnosti? Ako će poslužiti u naučne svrhe, osnivanje sajber akademije treba pozdraviti, ali uzimajući u obzir sve navedeno zloupotrebe nisu isključene, podvlači struka.

(BN) Foto: BN

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Tatar

18.02.2023 19:24

Ne ne plete to je već odavno gotov posao Neće se sekta na čelu sa generalom loviti žrtvovati i RS i njeno stanovništvo samo da bi njihovim guzicama bilo dobro

ODGOVORITE
Name

Da da

19.02.2023 09:09

Dodo je sam onomad rekao da prisluškuje sve redom,takav mu karakter

Name

Vladimir.pu

18.02.2023 19:31

DODIK SE MALO OSILIO ALI NICIJA NIJE DO ZORE SJALA I NJEGOVACE DA PREGORI JEDNOM U PRIZORU

ODGOVORITE
Name

Borac RS

18.02.2023 19:32

Emoj Burle,nemas ti pismenog kadra za to..znaju ameri kad imas proljev,kad pisas,kad trpas svojim omladinkama, i drze te za ta osusena jaja a ti igras kako oni hoce ana stetu Rs. Ti si se dohvatio toga da mozes spijunirati narod svoj ali pazi, dolaze generacije koje ce ti sve naplatiti

ODGOVORITE
Name

Panjik

18.02.2023 19:51

Nije mi jasno ima dosta ljudi srba koji skolovani i pametni da nemogu dovest ovakvo troljavo i neodgovorno ponasanje u red.

ODGOVORITE
Name

Станко

18.02.2023 21:19

Нажалост друже не! Они одоше.

Name

D2

19.02.2023 05:30

Svi koji su napredni odoše i niko u RS neće viš da pravi ozbiljne planove za život. On to i radi da svi progresivni odu. To je mehanizam koji je primjenjivao Slobodan Milošević u Srbiji. Ko pamti Srbiju 90-tih, zna šta je bilo tada. Oni to sve rade dirigovano, ali ne što hoće jer su mnogo pametni, nego što sada moraju da bi sebe zaštitili, jer ih ne čaka dobro ako izgube vlast, jer time gube jedino što ih štiti, a to je imunutet izabranog nosioca vlasti, koji po međunarodnim pravilima imaju imunitet i zaštitu od krivičnog gonjenja dok su na funkciji.

Name

Sajber Softverovski- Čip

18.02.2023 20:02

A koga će da špijuniraju, nas koji se sprdamo po portalima ! Ozbiljne službe zaobiđu "sajber stručnjake", čak i oni kokošari, koji valjaju drogu na sitno, i oni se na drugi način organizuju !

ODGOVORITE
Name

Gogi

18.02.2023 20:09

Sta se ima slušati, dok se obriješ brico sve ispriča, šta mu je ljubavnica, inače zena političara rekla.

ODGOVORITE
Name

Provalija

18.02.2023 20:19

Burlo kaze, sve je to zbog nauke, ha, ha..

ODGOVORITE
Name

Ali

19.02.2023 08:05

I jesu za nauk! Buducim generacijama! Kako se rastjerao i opljackao narod u 20 i 21 vijeku id korumpiranih kvazi politicara laznih nacionalista i zaduzilaaa nerodjena djeca za bahacenje od voznog parka posluge plata i privilegija i sve po njihovim zakonima lopovska privatizacija i mafija u svim institucijama zarobili drzavu lopovi partijasi sa svojim prljavim tajkunima nivopecenim bigatasima predratnim golacima pljackasi za Ginisa za nauk buducim generacijama!!! U bukvare!!!!

Name

kiklop

18.02.2023 20:46

Ne treba za takve stvari nikakva akademija u RSu jer je ionako sve uvezano i pristupno preko interneta. Nego kako je vama novinarima promakla priča o Team Jorge ekipi iz Izraela koja je javno priznala da je manipulirala izbore u BiH. A ko je najveći prijatelj mutnih Izraelaca u BiH se već odavno zna i ne krije!

ODGOVORITE
Name

Pa

19.02.2023 08:06

Izraelci su vec uradili Izbore !! Uvrliko rade!!! Javna tajna!!

Name

Stanko

18.02.2023 21:17

Ја стварно немогу да вјерујем да ви то стављате на насловну страну, па то је као што је писао неки коментатор одавно само сада треба да се објелодани. Ви као пратите шта се дешава ви сте мала маца за њега илу радите заједно ?

ODGOVORITE
Name

Savjetnik

18.02.2023 22:03

I zato je Višnjić Dražen koji je otjeran iz MUPa RS postavljen za savjetnika ministra prosvete

ODGOVORITE
Name

zemo

19.02.2023 06:57

Bravo za državu.Tako rade prave države.

ODGOVORITE
Name

tender

19.02.2023 06:59

u pitanju je da uzme % na tenderu, inače RS je sva ozvučena, opljačkana, izdata i prodata od režima, pa nema koga špijunirati osim panzionera, nezaposlenih i gladnih i jadnih radnika, a svi lopovi su uz režim.

ODGOVORITE
Name

MoS

19.02.2023 07:46

I te kako da bi pratili sve one neisto misljenike koji ne vole liki djelo Milorada Dodika koji je uveo jednoumlje čime se glasi svaki oblik demokratije i demokratskog društva.

ODGOVORITE
Name

Devijant

19.02.2023 07:57

Koliko će neka obavještajna ili paraobavještajna služba biti uspješna zavisi prije svega od njenih resursa kako ljudskih tako i tehničkih i finansijskih.Ovi resursi biće smiješni u odnosu na ono koliko druge razvijene zemlje ulažu u obavještajni rad, međutim ovo će biti od velike pomoći u borbi protiv kilave opozicije, nelojalnih tužilaca kao i kod tehničkog unapređenja izbornog procesa.Izjave da je tehnološki(cyber) kriminalitet nešto novo zaista je smiješno.Tehnološki kriminalitet postoji već najmanje 20 godina.Prisluškivanje američkog ambasadora nije ništa spektakularno, ono što je spektakularno je do koliko glupog zaključka je došao Milorad Dodik misleći da će nalaženje bilo kakvog kompromitnog materijala na štetu američkog ambasadora imati neku vrijednost za njega.Sve je to šuplja priča.Dodik ne bi bio na mjestu na kome je sada da nema podršku velikih sila, one znaju koliko Dodik može da bude koristan za njih.Opozicija ako hoće da ne nestane u potpunosti mora se odrediti u vanjskoj politici tako da dobije podršku od velikih sila, drugačije ne mogu na vlast.Sva svađa sa međunarodnom zajednicom koja se vrti po medijima je vještačko projektovana.

ODGOVORITE
Name

Србо

19.02.2023 08:04

Све би то ријешили Радоичић и Калабић само да се смију јавити, јави се Иги и реци кои се то тајкун накачио на буџет БЛ ,тако си причао прије избора које си изгубио.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

19.02.2023 14:53

Pa sasvim je logično, i ništa ćudno, da naš dragi nam predsjednik, želi precizno da zna o ćemu to razgovaraju njegovi najodaniji saradnici, kao i najljući politićki protivnici!! Po ugledu na Staljina koji je isto to radijo!!

ODGOVORITE