Истрага: Љекари користили пејсмејкере мртвих

У Румунији је покренута кривична истрага против петорице лекара због сумње да су употребили стотине дефибрилатора и пејсмејкера које су извукли из преминулих пацијената. Један лекар је ухапшен.

Свијет 18.02.2023 | 19:06
Истрага: Љекари користили пејсмејкере мртвих

Тужилаштво у Румунији саопштило је да је један од пет лекара, који су радили у болници у граду Јашију на истоку Румуније, приведен због оптужбе за злоупотребу положаја и примање мита.

Он је, наводе, надгледао мрежу од још четири лекара који су му набављали имплантате извађене из умрлих пацијената, без претходног одобрења од пацијената или њихових породица.

Тужиоци наводе да је доктор обавио 238 операција током претходних седам година, доводећи и своје пацијенте у ризик од озбиљних компликација или смрти.

"Велики део имплантата које је лекар препоручио... нису били неопходни и употреба је била заснована на лажним дијагнозама или због претходно прописаних лекова који би покренули специфичне симптоме", наводи се у саопштењу.

Шта је срчани имплант

Имплантабилни кардиовертер-дефибрилатор (ИЦД) је мали уређај на батерије, који се поставља у груди да би открио и зауставио неправилне откуцаје срца (аритмија).

ИЦД континуирано прати откуцаје срца и испоручује електричне шокове, када је то потребно, како би се успоставио редован срчани ритам.

Здравствени систем Румуније, наводи Ројтерс, један је од најнеразвијенијих у Европској унији и оптерећен је корупцијом, неефикасношћу и политизованим управљањем.

Држава је у последње три деценије изградила једну болницу, троши најмање на здравство у ЕУ, а десетине хиљада лекара и медицинских сестара су емигрирали, истиче британска агенција.

(РТС) Фото: Архива

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Цццц

18.02.2023 18:26

Ето сад ће овдје добити идеју,ако већ нису.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.02.2023 01:00

Ако је Владо црта ово видио копирао је 100%!

Name

+

18.02.2023 18:40

УЖАС. ШТА ВЕЋ НЕЉУДИ НЕЋЕ СМИСЛИТИ, ДА СЕ ОБОГАТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

18.02.2023 19:14

Браво нека није само Бања Лука. УКЦ вика..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

18.02.2023 19:28

Ови чини ми се гори него нас Црта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

18.02.2023 20:41

Лазне дијагнозе, измедју осталог могу бити извор прихода "лекару", и стета дрзавним болницама. Смисли се дијагноза, упласи се болесник, е ево посла за "лекара", то је присутно код "лекара" сто зуимају паре од болесника и њихових породица. Свака интетвенција се наплати, сваки контролни преглед такодје. Висе контролни прегледа је цесце код приватника, због банални и цесто непотребних интервенција. Ово у Румунији, је само једна ствар која је проваљена. Сецате ли се оних догадјаја, повезаних са погребним фирмама и Ургентним центром? Људска лудило и похлепа, нема границе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сејттан

19.02.2023 12:55

Па засто су њихови љекари емигрирали кад је Румунија усла у ЕУ и постала дио тог раја у којем је свима лијепо.. Гдје је ту онда љепса будуцност и за Србију да удје у ЕУ ако це градјани и даље ици на Запад трбухом за крухом. Не бјези ни Румун из Румуније од вруце погаце. Одвлаци их монопол јацих дрзава у ЕУ.. Румунија и Бугарска су исто корумпиране дрзаве као и прије уласка у ЕУ.. Америка је креирала ЕУ да би себи направила јос један војни блок али под америцком командом. И са тим блоком пере своје гријехе које цини по свијету. . И само је то циљ. Америке..Искориставање Европе..

ОДГОВОРИТЕ