Istraga: Ljekari koristili pejsmejkere mrtvih

U Rumuniji je pokrenuta krivična istraga protiv petorice lekara zbog sumnje da su upotrebili stotine defibrilatora i pejsmejkera koje su izvukli iz preminulih pacijenata. Jedan lekar je uhapšen.

Svijet 18.02.2023 | 19:06
Istraga: Ljekari koristili pejsmejkere mrtvih

Tužilaštvo u Rumuniji saopštilo je da je jedan od pet lekara, koji su radili u bolnici u gradu Jašiju na istoku Rumunije, priveden zbog optužbe za zloupotrebu položaja i primanje mita.

On je, navode, nadgledao mrežu od još četiri lekara koji su mu nabavljali implantate izvađene iz umrlih pacijenata, bez prethodnog odobrenja od pacijenata ili njihovih porodica.

Tužioci navode da je doktor obavio 238 operacija tokom prethodnih sedam godina, dovodeći i svoje pacijente u rizik od ozbiljnih komplikacija ili smrti.

"Veliki deo implantata koje je lekar preporučio... nisu bili neophodni i upotreba je bila zasnovana na lažnim dijagnozama ili zbog prethodno propisanih lekova koji bi pokrenuli specifične simptome", navodi se u saopštenju.

Šta je srčani implant

Implantabilni kardioverter-defibrilator (ICD) je mali uređaj na baterije, koji se postavlja u grudi da bi otkrio i zaustavio nepravilne otkucaje srca (aritmija).

ICD kontinuirano prati otkucaje srca i isporučuje električne šokove, kada je to potrebno, kako bi se uspostavio redovan srčani ritam.

Zdravstveni sistem Rumunije, navodi Rojters, jedan je od najnerazvijenijih u Evropskoj uniji i opterećen je korupcijom, neefikasnošću i politizovanim upravljanjem.

Država je u poslednje tri decenije izgradila jednu bolnicu, troši najmanje na zdravstvo u EU, a desetine hiljada lekara i medicinskih sestara su emigrirali, ističe britanska agencija.

(RTS) Foto: Arhiva

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Cccc

18.02.2023 18:26

Eto sad će ovdje dobiti ideju,ako već nisu.....

ODGOVORITE
Name

Re

19.02.2023 01:00

Ako je Vlado crta ovo vidio kopirao je 100%!

Name

+

18.02.2023 18:40

UŽAS. ŠTA VEĆ NELJUDI NEĆE SMISLITI, DA SE OBOGATE.

ODGOVORITE
Name

Mira

18.02.2023 19:14

Bravo neka nije samo Banja Luka. UKC vika..

ODGOVORITE
Name

Tatar

18.02.2023 19:28

Ovi čini mi se gori nego nas Crta

ODGOVORITE
Name

Miroslav

18.02.2023 20:41

Lazne dijagnoze, izmedju ostalog mogu biti izvor prihoda "lekaru", i steta drzavnim bolnicama. Smisli se dijagnoza, uplasi se bolesnik, e evo posla za "lekara", to je prisutno kod "lekara" sto zuimaju pare od bolesnika i njihovih porodica. Svaka intetvencija se naplati, svaki kontrolni pregled takodje. Vise kontrolni pregleda je cesce kod privatnika, zbog banalni i cesto nepotrebnih intervencija. Ovo u Rumuniji, je samo jedna stvar koja je provaljena. Secate li se onih dogadjaja, povezanih sa pogrebnim firmama i Urgentnim centrom? Ljudska ludilo i pohlepa, nema granice.

ODGOVORITE
Name

Sejttan

19.02.2023 12:55

Pa zasto su njihovi ljekari emigrirali kad je Rumunija usla u EU i postala dio tog raja u kojem je svima lijepo.. Gdje je tu onda ljepsa buducnost i za Srbiju da udje u EU ako ce gradjani i dalje ici na Zapad trbuhom za kruhom. Ne bjezi ni Rumun iz Rumunije od vruce pogace. Odvlaci ih monopol jacih drzava u EU.. Rumunija i Bugarska su isto korumpirane drzave kao i prije ulaska u EU.. Amerika je kreirala EU da bi sebi napravila jos jedan vojni blok ali pod americkom komandom. I sa tim blokom pere svoje grijehe koje cini po svijetu. . I samo je to cilj. Amerike..Iskoristavanje Evrope..

ODGOVORITE