Шта се крије иза најновије "мантре" Кремља око Косова?

Руски званичници претходних дана на сва уста говоре о косовском питању и тврде да се тај проблем може решити само после рата у Украјини. Аналитичари су подељени у тумачењу потеза Москве, али се слажу у оцени да је Русија још једном потврдила да су јој Србија и регион у интересној сфери.

Србија 17.02.2023 | 21:44
Шта се крије иза најновије "мантре" Кремља око Косова?

Чињеница да Београд озбиљно разматра француско-немачки план као оквир за преговоре са Приштином, али и питање увођења санкција Русији утицала је на Кремљ да појача дипломатске активности у региону.

Боцан-Харченко: Косовско питање биће решено у у другим геополитичким условима

Прво је руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко у два интервјуа напоменуо да "Русија остаје доследно посвећена Резолуцији 1244" и да не признаје Косово односно да ће подржати "само оно решење које одговара националним интересима Србије".

- Нико од нас у овом тренутку не зна како ће се коначно решити косовско питање. Косовско питање биће решено у другим геополитичким условима који ће настати након окончања сукоба између заједничког Запада и Русије. У садашњим геополитичким условима није могуће дугорочно решење за нека отворена регионална питања, па ни за Косово и Метохију - рекао је Боцан-Харченко.

Захарова: Запад хоће да сломи политичку вољу Београда

Слично је рекла и потпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова и притом осудила понашање Запада.

- Циљ Вашингтона и Брисела у односима са Србијом, је да сломе политичку вољу српског руководства и натерају га да се придружи санкцијама Русији - изјавила је, између осталог, Захарова.

Путин: Високо ценимо избалансирани спољнополитички курс Београда

Председник Русије Владимир Путин похвалио је спољну политику Србије у честитки коју је поводом Сретења, националног празника Србије, послао председнику Србије Александру Вучићу.

Високо ценимо избалансирани спољнополитички курс који Београд спроводи у актуелним сложеним међународним околностима. Подржавамо Ваше напоре усмерене на заштиту територијалног интегритета земље и решавање косовског питања. Уверен сам да даљи развој руско-српског стратешког партнерства у потпуности одговара интересима наших братских народа - поручио је, између осталог, Путин.

Након свега поставља се питање шта све ове поруке руских званичника значе за Србију?

"Питање Косова и Србије порасло у међународним оквирима"

 Бивши дипломата Зоран Миливојевић истиче за "Блиц" да је "постало потпуно јасно да је питање Косова и Србије порасло у међународним односима".

- То је очигледно и због динамике у региону, али и пораста ангажовања Запада на овом простору. Изјаве руских званичника потврђују да је порастао и интерес Русије за овај регион. То указује да је регион остао интересна сфера великих сила и да ће се расплет свих нерешених питања на овом простору догађати на релацији Москва-Вашингтон - анализира за "Блиц" Миливојевић.

Како каже, Русија је потврдила и да "нема намеру да доведе у питање интересе на овим просторима".

- За нас је битно да је Москва још једном рекла да је спремна да подржи територијални интегритет и суверенитет Србије и да се залаже да се косовско питање решава у Савету безбедности Уједињених нација - закључује Миливојевић.

Грубјешић: Русија опет користи Косово за сопствене интересе

Међутим, Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику примећује како "није први пут да Русија повезује рат у Украјини са косовским питањем".

- То је још један доказ да Русија користи косовски преседан искључиво због сопствених интереса. Како се приближава годишњица агресије на Украјину, тако се све јасније види да ће империјалне тежње Русије тешко бити задовољене. С друге стране, видна је намера и да се Србија обесхрабри и да не прихвати европски предлог за решење косовског питања, јер Русија тиме губи главну полугу утицаја у Србији - оцењује за "Блиц" Грубјешић.

Како каже, Москви је "исто тако важно и да Србија не усагласи своју спољну политику са европском и да остане једина земља која се није придружила санкцијама Русији".

- Изјава руског амбасадора да Србији не одговара европски план за Косово у најмању руку је непримерена и некоректна према земљи домаћину и чуди ме да нико од српских званичника није реаговао, док се изјаве западних амбасадора нашироко коментаришу - закључује Грубјешић.

Попов: Русија нервозна због последњих дешавања у Србији

Директор Центра за регионализам Александар Попов види понашање руских званичница као последицу дешавања на политичкој сцени Србије претходних дана.

- Москва је нервозна јер је Вучићево образлагање на седници скупштине у вези са Косовом и француско-немачким планом прошло у релативно мирној атмосфери, без протеста на улицама. То јесте био окидач за Кремљ који не жели да се Србија окрене у потпуности ка Западу јер ће на тај начин изгубити најважније упориште на Западном Балкану - анализира за "Блиц" Попов.

Наш саговорник истиче да постоји бојазан у Москви да би Србија могла да уведе и санкције Русији.

- Изјаве руских званичника последњих дана представљају благо упозорење да последња дешавања у Србији нису по вољи Русије. Сад шта се дешава иза завесе ми можемо само да нагађамо. Руске дипломате су познате по изјавама које нису баш толико суптилне, од Димитрија Конузина до Боцан-Харченка који је недавно најавио да ће Русија у Србији направити војну базу - подсећа Попов.

(Блиц) Фото: Агенције

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Да да

17.02.2023 22:29

Ови нас кроз вијекове гурају у ,извидницу,. А зато им требају разне слобе и војислави а за резерву и понеки милорад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.02.2023 09:40

Не гурају они нас на извиђачке положаје, него смо ми ту гдје јесмо, одакле се виде све стране, које нас интересују, те стога, ми нисмо ничији пијуни, нити ничији извиђачи, ећ прије свега, чувамо своју главу, у свему овоме.

Name

Ре

18.02.2023 10:10

Опет се велики препуцавају на Балкану. Док год смо као независни и неопредјељени биће тако. Добро би било то једном скинути са дневног реда да се посветимо нормалном животу и економији.

Name

р.југа

18.02.2023 15:47

Бити изолиран од целог света због једне русије,од које нема ама бас никакве користи,је цисто лудило за србију и власт која је сада с обзиром да пола народа из србије зиви и ради у западној европи осим политицара који зиве на грбаци народа.

Name

ДЕЈАН

17.02.2023 23:23

Ако издамо Косово преговараћемо о Рашкој, о Војводини, нем даље, КОСОВО ЈЕ СРБИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Бибић

17.02.2023 23:38

Русија може водити рат са Украибом још хиљаду година што бих се чекало да Русија заврши рат са Украином па онда да се приступи решавању проблема Косова кад се проблем може брже а и одмах решити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

18.02.2023 00:13

Да прихвати фрацуско немацки план.како то смјесно звуци.ако неста и мора да се прихвати онда питај газду односно Америку ста имас прицати са њемацком и француском.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нрка рјесавају

18.02.2023 10:30

Окупацију Њемацке и Француске.

Name

+++

18.02.2023 03:04

Ево сад је јасно да Русија гледа да Косовско признање размјени легитимно у СБ. То је та љубав Путина Пу пу

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

18.02.2023 04:33

Путин се залазе за ријесење косовског питања Залози се за ријесење у својој куци Излапио давних данако јос обраца пазњу на овог кепеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анас

18.02.2023 06:35

Хм...зар не би било постеније да нас сви ови наси вајни аналитицари успут подсјета и на то ста се крије иза притисака, уцјена, мобинга, застрасивања, па до бомбардовања и насилног отимања Космета од стране "Западних демократија" последњих 30 година које ми памтимо, да не идемо висе уназад...Фуј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потсјеца их

18.02.2023 08:42

85% свијета константно, садвим довољно.....

Name

Приједорцанин М.

18.02.2023 06:37

Да ће Русија правити војну базу у Србији доживљавам као војну претњу Србији.БиХ је у натоу аСрбија је учинила корак ка чланству свидјело се то неком или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.02.2023 08:01

Још нам само руска војна база фали. БиХ је вазалска земља, а бити вазал није исто што и бити колико-толико равноправан члан НАТО алијансе. У сваком случају, тренд Запада је у опадању моћи, тако да једног дана, ако бог да, поново бићемо скроз своји на своме, када НАТО оде из БиХ и са југа Србије.

Name

Ни је БиХ

18.02.2023 08:41

У НАТО а ни Србија. НАТО је распала терористицка организација хегемона.... Нема висе пљацке нема ни тетористицке организације..... Нема пљацке ресурса по свијету, привреда скапаје, стањцаним таригузом се то не финансира.....

Name

реалност

18.02.2023 06:40

Док не овјери Рујо ниста! Тако је било и остаце за даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.02.2023 08:05

Прије ће НАТО, с обзиром на то да све земље чланице НАТО алијансе, немају толико оружја и муниције, колико има једна Русија. :)

Name

Увјрк

18.02.2023 08:27

И на вјеки вјекова.

Name

Боби

18.02.2023 11:38

Ако русија има толико орузја,засто купује дронове од Ирана.

Name

Директ

18.02.2023 14:10

Боби, из истог разлога што Украјина нема своје дронове, па користе турске или користили су. Претпостављам да ни Руси нису сматрали дронове за озбиљно или за довољно озбиљно, у контексту војне употребе. У случају стране званичне Украјине, изгледа да су били у праву. :)))

Name

Босанац

18.02.2023 06:43

Припрема Русије да пусти Србију низ воду зиви били па видили Тотије кокад син оца бранио па овом викао хајга сад удари овај распали à отац повика небраниме сине висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.02.2023 08:08

Пошто је вас ваш бабо Америка пустио још прије 15-20 година и малтене заборавио да уопште постојите. :)))

Name

БОY

18.02.2023 07:00

Уз дужно пошровање Путин више неможе да помогне а ако се и то деси то ће бити искључиво Руски интерес а не Српски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све сто је руски

18.02.2023 08:36

Интерес, нузно је и српски..... Историја нас науцила за цисту дедсеку..... ?

Name

075

18.02.2023 07:17

"Борећи" се за Косово као дио Србије, Руска Федерација има аргументе да освоји и анектира можда пола Украјине из граница прије 2014.! Толико о "братској помоћи" Руса "браћи" Србима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.02.2023 08:18

Анексија је широк појам, пошто нешто ће Русија успјети припојити (попут Крима) или је већ одавно припојила, док нешто ће очигледно бити као Косово, Придњестровље, Јужна Осетија и други региони аутономни од централне власти, попут Републике Српске, на крају крајева.

Name

Има

18.02.2023 08:33

А и мозе, јер то је Руско а не западно или ти САД а КиМ је српски. НАТО база из Србије це испарити у виду мегле... И то це бити стање за будуцност на предуге стазе..... Ко схватио схватио, ко није зао ми је...

Name

Ре

18.02.2023 08:51

Ма каква Русија а поготову браца.

Name

Ако и само ако

18.02.2023 13:58

Ако је Крим Русија, знаци да су Украјинци напали Русију. А отпор Руса и није бас неки, оцекивао сам висе. Или ни Руси не вјерују у "анексију"

Name

Русија води

18.02.2023 21:08

Одбрамбени рат од напада САД и европских и осталих из 12% вазала.

Name

Иза "мантре" Запада

18.02.2023 08:19

Да опљацка хиљаде мулујарди и откине тетирорије. Боље реци то се висе и не крије. Није уопсте теско ни препознати полтроне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КиМ је Србија

18.02.2023 08:29

Биве рјесено и другим геополитицким околностима које це настати. Све друго је издаја. Полтрони се ускомесали....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Порука јасна

18.02.2023 11:07

И то сам чуо из уста многих бораца.Чим се ослободи Кијевска Рус,иде се на ослобађање Косова и Србије до Лепавине. Главни отпор фашиста из НАТО пакта је и Харкову и Одеси. То кад Руси ослободе, педерско ватиканске алијансе нема .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре порука јасна

18.02.2023 12:57

А то ти је за неких 400-500 година . Ви сте научили чекати ,неће вам бити проблем. За то вријеме ,задњица ће бити у Њемачкој.

Name

Мирослав

18.02.2023 14:04

Ајде сви ви и са запада и са истока сјасите. Док се ви препуцавате и ратујете, кад додје време подкусривања, она це те се на нас рацун. Знамо ми да смо вам играцка, кују це те злоупотребити кад вама треба. А ми ко ми, дајемо вам прилику, па свак се баца у загрљај "пријатељу" Срби Москви, Босњаци Техерану, Хрвати Берлину. Па кад се деси зло онда кукамо, а зло се десавало, са свих страна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњаци Техерану!?

18.02.2023 15:39

Какви сте ви идиоти! Убијте се! Нисте ви за живота!

Name

Дража

19.02.2023 09:23

Америка очигледно може да тоне уранијумских бомби баци на Србе , Па онда сад каже признајте да смо вам отели КиМ, А кад то Руси ураде , бране Русе у украјини , онда је то агресија . Поред свих аргумената Резолуција 1244УН је међународни документ Који јасно каже КиМ је Србија . И америка је тај документ потписала. ??☦️??

ОДГОВОРИТЕ