Šta se krije iza najnovije "mantre" Kremlja oko Kosova?

Ruski zvaničnici prethodnih dana na sva usta govore o kosovskom pitanju i tvrde da se taj problem može rešiti samo posle rata u Ukrajini. Analitičari su podeljeni u tumačenju poteza Moskve, ali se slažu u oceni da je Rusija još jednom potvrdila da su joj Srbija i region u interesnoj sferi.

Srbija 17.02.2023 | 21:44
Šta se krije iza najnovije "mantre" Kremlja oko Kosova?

Činjenica da Beograd ozbiljno razmatra francusko-nemački plan kao okvir za pregovore sa Prištinom, ali i pitanje uvođenja sankcija Rusiji uticala je na Kremlj da pojača diplomatske aktivnosti u regionu.

Bocan-Harčenko: Kosovsko pitanje biće rešeno u u drugim geopolitičkim uslovima

Prvo je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko u dva intervjua napomenuo da "Rusija ostaje dosledno posvećena Rezoluciji 1244" i da ne priznaje Kosovo odnosno da će podržati "samo ono rešenje koje odgovara nacionalnim interesima Srbije".

- Niko od nas u ovom trenutku ne zna kako će se konačno rešiti kosovsko pitanje. Kosovsko pitanje biće rešeno u drugim geopolitičkim uslovima koji će nastati nakon okončanja sukoba između zajedničkog Zapada i Rusije. U sadašnjim geopolitičkim uslovima nije moguće dugoročno rešenje za neka otvorena regionalna pitanja, pa ni za Kosovo i Metohiju - rekao je Bocan-Harčenko.

Zaharova: Zapad hoće da slomi političku volju Beograda

Slično je rekla i potparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i pritom osudila ponašanje Zapada.

- Cilj Vašingtona i Brisela u odnosima sa Srbijom, je da slome političku volju srpskog rukovodstva i nateraju ga da se pridruži sankcijama Rusiji - izjavila je, između ostalog, Zaharova.

Putin: Visoko cenimo izbalansirani spoljnopolitički kurs Beograda

Predsednik Rusije Vladimir Putin pohvalio je spoljnu politiku Srbije u čestitki koju je povodom Sretenja, nacionalnog praznika Srbije, poslao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Visoko cenimo izbalansirani spoljnopolitički kurs koji Beograd sprovodi u aktuelnim složenim međunarodnim okolnostima. Podržavamo Vaše napore usmerene na zaštitu teritorijalnog integriteta zemlje i rešavanje kosovskog pitanja. Uveren sam da dalji razvoj rusko-srpskog strateškog partnerstva u potpunosti odgovara interesima naših bratskih naroda - poručio je, između ostalog, Putin.

Nakon svega postavlja se pitanje šta sve ove poruke ruskih zvaničnika znače za Srbiju?

"Pitanje Kosova i Srbije poraslo u međunarodnim okvirima"

 Bivši diplomata Zoran Milivojević ističe za "Blic" da je "postalo potpuno jasno da je pitanje Kosova i Srbije poraslo u međunarodnim odnosima".

- To je očigledno i zbog dinamike u regionu, ali i porasta angažovanja Zapada na ovom prostoru. Izjave ruskih zvaničnika potvrđuju da je porastao i interes Rusije za ovaj region. To ukazuje da je region ostao interesna sfera velikih sila i da će se rasplet svih nerešenih pitanja na ovom prostoru događati na relaciji Moskva-Vašington - analizira za "Blic" Milivojević.

Kako kaže, Rusija je potvrdila i da "nema nameru da dovede u pitanje interese na ovim prostorima".

- Za nas je bitno da je Moskva još jednom rekla da je spremna da podrži teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da se zalaže da se kosovsko pitanje rešava u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija - zaključuje Milivojević.

Grubješić: Rusija opet koristi Kosovo za sopstvene interese

Međutim, Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku primećuje kako "nije prvi put da Rusija povezuje rat u Ukrajini sa kosovskim pitanjem".

- To je još jedan dokaz da Rusija koristi kosovski presedan isključivo zbog sopstvenih interesa. Kako se približava godišnjica agresije na Ukrajinu, tako se sve jasnije vidi da će imperijalne težnje Rusije teško biti zadovoljene. S druge strane, vidna je namera i da se Srbija obeshrabri i da ne prihvati evropski predlog za rešenje kosovskog pitanja, jer Rusija time gubi glavnu polugu uticaja u Srbiji - ocenjuje za "Blic" Grubješić.

Kako kaže, Moskvi je "isto tako važno i da Srbija ne usaglasi svoju spoljnu politiku sa evropskom i da ostane jedina zemlja koja se nije pridružila sankcijama Rusiji".

- Izjava ruskog ambasadora da Srbiji ne odgovara evropski plan za Kosovo u najmanju ruku je neprimerena i nekorektna prema zemlji domaćinu i čudi me da niko od srpskih zvaničnika nije reagovao, dok se izjave zapadnih ambasadora naširoko komentarišu - zaključuje Grubješić.

Popov: Rusija nervozna zbog poslednjih dešavanja u Srbiji

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov vidi ponašanje ruskih zvaničnica kao posledicu dešavanja na političkoj sceni Srbije prethodnih dana.

- Moskva je nervozna jer je Vučićevo obrazlaganje na sednici skupštine u vezi sa Kosovom i francusko-nemačkim planom prošlo u relativno mirnoj atmosferi, bez protesta na ulicama. To jeste bio okidač za Kremlj koji ne želi da se Srbija okrene u potpunosti ka Zapadu jer će na taj način izgubiti najvažnije uporište na Zapadnom Balkanu - analizira za "Blic" Popov.

Naš sagovornik ističe da postoji bojazan u Moskvi da bi Srbija mogla da uvede i sankcije Rusiji.

- Izjave ruskih zvaničnika poslednjih dana predstavljaju blago upozorenje da poslednja dešavanja u Srbiji nisu po volji Rusije. Sad šta se dešava iza zavese mi možemo samo da nagađamo. Ruske diplomate su poznate po izjavama koje nisu baš toliko suptilne, od Dimitrija Konuzina do Bocan-Harčenka koji je nedavno najavio da će Rusija u Srbiji napraviti vojnu bazu - podseća Popov.

(Blic) Foto: Agencije

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

Da da

17.02.2023 22:29

Ovi nas kroz vijekove guraju u ,izvidnicu,. A zato im trebaju razne slobe i vojislavi a za rezervu i poneki milorad

ODGOVORITE
Name

Direkt

18.02.2023 09:40

Ne guraju oni nas na izviđačke položaje, nego smo mi tu gdje jesmo, odakle se vide sve strane, koje nas interesuju, te stoga, mi nismo ničiji pijuni, niti ničiji izviđači, eć prije svega, čuvamo svoju glavu, u svemu ovome.

Name

Re

18.02.2023 10:10

Opet se veliki prepucavaju na Balkanu. Dok god smo kao nezavisni i neopredjeljeni biće tako. Dobro bi bilo to jednom skinuti sa dnevnog reda da se posvetimo normalnom životu i ekonomiji.

Name

r.juga

18.02.2023 15:47

Biti izoliran od celog sveta zbog jedne rusije,od koje nema ama bas nikakve koristi,je cisto ludilo za srbiju i vlast koja je sada s obzirom da pola naroda iz srbije zivi i radi u zapadnoj evropi osim politicara koji zive na grbaci naroda.

Name

DEJAN

17.02.2023 23:23

Ako izdamo Kosovo pregovaraćemo o Raškoj, o Vojvodini, nem dalje, KOSOVO JE SRBIJA.

ODGOVORITE
Name

Milan Bibić

17.02.2023 23:38

Rusija može voditi rat sa Ukraibom još hiljadu godina što bih se čekalo da Rusija završi rat sa Ukrainom pa onda da se pristupi rešavanju problema Kosova kad se problem može brže a i odmah rešiti

ODGOVORITE
Name

Rade

18.02.2023 00:13

Da prihvati fracusko nemacki plan.kako to smjesno zvuci.ako nesta i mora da se prihvati onda pitaj gazdu odnosno Ameriku sta imas pricati sa njemackom i francuskom.

ODGOVORITE
Name

Nrka rjesavaju

18.02.2023 10:30

Okupaciju Njemacke i Francuske.

Name

+++

18.02.2023 03:04

Evo sad je jasno da Rusija gleda da Kosovsko priznanje razmjeni legitimno u SB. To je ta ljubav Putina Pu pu

ODGOVORITE
Name

AR

18.02.2023 04:33

Putin se zalaze za rijesenje kosovskog pitanja Zalozi se za rijesenje u svojoj kuci Izlapio davnih danako jos obraca paznju na ovog kepeca

ODGOVORITE
Name

Anas

18.02.2023 06:35

Hm...zar ne bi bilo postenije da nas svi ovi nasi vajni analiticari usput podsjeta i na to sta se krije iza pritisaka, ucjena, mobinga, zastrasivanja, pa do bombardovanja i nasilnog otimanja Kosmeta od strane "Zapadnih demokratija" poslednjih 30 godina koje mi pamtimo, da ne idemo vise unazad...Fuj...

ODGOVORITE
Name

Potsjeca ih

18.02.2023 08:42

85% svijeta konstantno, sadvim dovoljno.....

Name

Prijedorcanin M.

18.02.2023 06:37

Da će Rusija praviti vojnu bazu u Srbiji doživljavam kao vojnu pretnju Srbiji.BiH je u natou aSrbija je učinila korak ka članstvu svidjelo se to nekom ili ne.

ODGOVORITE
Name

Direkt

18.02.2023 08:01

Još nam samo ruska vojna baza fali. BiH je vazalska zemlja, a biti vazal nije isto što i biti koliko-toliko ravnopravan član NATO alijanse. U svakom slučaju, trend Zapada je u opadanju moći, tako da jednog dana, ako bog da, ponovo bićemo skroz svoji na svome, kada NATO ode iz BiH i sa juga Srbije.

Name

Ni je BiH

18.02.2023 08:41

U NATO a ni Srbija. NATO je raspala teroristicka organizacija hegemona.... Nema vise pljacke nema ni tetoristicke organizacije..... Nema pljacke resursa po svijetu, privreda skapaje, stanjcanim tariguzom se to ne finansira.....

Name

realnost

18.02.2023 06:40

Dok ne ovjeri Rujo nista! Tako je bilo i ostace za dalje.

ODGOVORITE
Name

Direkt

18.02.2023 08:05

Prije će NATO, s obzirom na to da sve zemlje članice NATO alijanse, nemaju toliko oružja i municije, koliko ima jedna Rusija. :)

Name

Uvjrk

18.02.2023 08:27

I na vjeki vjekova.

Name

Bobi

18.02.2023 11:38

Ako rusija ima toliko oruzja,zasto kupuje dronove od Irana.

Name

Direkt

18.02.2023 14:10

Bobi, iz istog razloga što Ukrajina nema svoje dronove, pa koriste turske ili koristili su. Pretpostavljam da ni Rusi nisu smatrali dronove za ozbiljno ili za dovoljno ozbiljno, u kontekstu vojne upotrebe. U slučaju strane zvanične Ukrajine, izgleda da su bili u pravu. :)))

Name

Bosanac

18.02.2023 06:43

Priprema Rusije da pusti Srbiju niz vodu zivi bili pa vidili Totije kokad sin oca branio pa ovom vikao hajga sad udari ovaj raspali à otac povika nebranime sine vise

ODGOVORITE
Name

Direkt

18.02.2023 08:08

Pošto je vas vaš babo Amerika pustio još prije 15-20 godina i maltene zaboravio da uopšte postojite. :)))

Name

BOY

18.02.2023 07:00

Uz dužno pošrovanje Putin više nemože da pomogne a ako se i to desi to će biti isključivo Ruski interes a ne Srpski.

ODGOVORITE
Name

Sve sto je ruski

18.02.2023 08:36

Interes, nuzno je i srpski..... Istorija nas naucila za cistu dedseku..... ?

Name

075

18.02.2023 07:17

"Boreći" se za Kosovo kao dio Srbije, Ruska Federacija ima argumente da osvoji i anektira možda pola Ukrajine iz granica prije 2014.! Toliko o "bratskoj pomoći" Rusa "braći" Srbima!

ODGOVORITE
Name

Direkt

18.02.2023 08:18

Aneksija je širok pojam, pošto nešto će Rusija uspjeti pripojiti (poput Krima) ili je već odavno pripojila, dok nešto će očigledno biti kao Kosovo, Pridnjestrovlje, Južna Osetija i drugi regioni autonomni od centralne vlasti, poput Republike Srpske, na kraju krajeva.

Name

Ima

18.02.2023 08:33

A i moze, jer to je Rusko a ne zapadno ili ti SAD a KiM je srpski. NATO baza iz Srbije ce ispariti u vidu megle... I to ce biti stanje za buducnost na preduge staze..... Ko shvatio shvatio, ko nije zao mi je...

Name

Re

18.02.2023 08:51

Ma kakva Rusija a pogotovu braca.

Name

Ako i samo ako

18.02.2023 13:58

Ako je Krim Rusija, znaci da su Ukrajinci napali Rusiju. A otpor Rusa i nije bas neki, ocekivao sam vise. Ili ni Rusi ne vjeruju u "aneksiju"

Name

Rusija vodi

18.02.2023 21:08

Odbrambeni rat od napada SAD i evropskih i ostalih iz 12% vazala.

Name

Iza "mantre" Zapada

18.02.2023 08:19

Da opljacka hiljade mulujardi i otkine tetirorije. Bolje reci to se vise i ne krije. Nije uopste tesko ni prepoznati poltrone.

ODGOVORITE
Name

KiM je Srbija

18.02.2023 08:29

Bive rjeseno i drugim geopolitickim okolnostima koje ce nastati. Sve drugo je izdaja. Poltroni se uskomesali....

ODGOVORITE
Name

Порука јасна

18.02.2023 11:07

И то сам чуо из уста многих бораца.Чим се ослободи Кијевска Рус,иде се на ослобађање Косова и Србије до Лепавине. Главни отпор фашиста из НАТО пакта је и Харкову и Одеси. То кад Руси ослободе, педерско ватиканске алијансе нема .

ODGOVORITE
Name

Re poruka jasna

18.02.2023 12:57

A to ti je za nekih 400-500 godina . Vi ste naučili čekati ,neće vam biti problem. Za to vrijeme ,zadnjica će biti u Njemačkoj.

Name

Miroslav

18.02.2023 14:04

Ajde svi vi i sa zapada i sa istoka sjasite. Dok se vi prepucavate i ratujete, kad dodje vreme podkusrivanja, ona ce te se na nas racun. Znamo mi da smo vam igracka, kuju ce te zloupotrebiti kad vama treba. A mi ko mi, dajemo vam priliku, pa svak se baca u zagrljaj "prijatelju" Srbi Moskvi, Bosnjaci Teheranu, Hrvati Berlinu. Pa kad se desi zlo onda kukamo, a zlo se desavalo, sa svih strana.

ODGOVORITE
Name

Bošnjaci Teheranu!?

18.02.2023 15:39

Kakvi ste vi idioti! Ubijte se! Niste vi za života!

Name

Дража

19.02.2023 09:23

Америка очигледно може да тоне уранијумских бомби баци на Србе , Па онда сад каже признајте да смо вам отели КиМ, А кад то Руси ураде , бране Русе у украјини , онда је то агресија . Поред свих аргумената Резолуција 1244УН је међународни документ Који јасно каже КиМ је Србија . И америка је тај документ потписала. ??☦️??

ODGOVORITE