Бијељина прва уводи асистенте у средњу школу

Градоначелник Љубиша Петровић потписао је данас са деканом Педагошког факултета и директором Пољопривредне и медицинске школе у Бијељини споразум којим је предвиђено ангажовање студената - волонтера на позицијама асистената у настави за помоћ ученицима са сметњама у развоју.

Република Српска 16.02.2023 | 14:45
Бијељина прва уводи асистенте у средњу школу

Град је претходно обавијестио Министарство просвјете и културе Републике Српске да жели да спроведе овај Споразум, јер питање асистената у настави у средњим школама није предвиђено Законом.

Петровић је истакао да је ово први пут у Републици Српској да једна локална заједница, у овом случају Град Бијељина, оснажује образовни процес у средњим школама.

- Потписивање овог споразума даје вољу и мотивацију да у будућности број студената - асистената буде повећан. Асистенти у основним школама већ раде. Што се тиче средњих школа, Пројекат је експериментално почео у другом полугодишту школске 2022/23. године, а досадашња кратка пракса је показала да има потребе да се настави и развија - рекао је Петровић и додао  да на овај начин ојачава  образовни и систем социјалне инклузије. .

Далибор Стевић, декан Педагошког факултета, изразио је задовољство због потписаног споразума, посебно ако се има у виду да је ово пионирски посао у Републици Српској.

- Важно је нагласити да је ријеч о спровођењу пилот-пројекта везаног за помоћ дјеци која имају сметње у развоју, а која похађају редовну наставу у средњим школама - у овом случају Пољопривредној и медицинској школи. Наша намјера је да, послије спровођења овог пројекта и сагледавања искустава, видимо шта је добро, а шта захтијева дораду. Идеја је да се овакво рјешење уведе на територији цијеле Републике Српске - напоменуо је Стевић.

Према његовим ријечима, из године у годину све је више дјеце која имају потешкоће у развоју.

- То, наравно, не значи да ће им могућност за школовање бити ускраћена. Напротив као друштво, морамо им помоћи да заврше процесе школовања и у будућности заснују радни однос како би били равноправни са окружењем у којем живе - нагласио је Стевић.

Он је подјсетио да дјеца са сметњама у развоју, ученици у основним школама, имају асистенте, али да у средњим то до сада није био случај.

Зоран Деспотовић, директор Пољопривредне и медицинске школе, рекао је да је за њега велика част то што је Споразум потписан.

- Није случајно изабрана школа на чијем сам челу, јер је управо у овој образовној установи у актуелној школској години уписан највећи број ученика са потешкоћама у развоју. Прецизније речено, њих 11 - рекао је Деспотовић.

Деспотовић је рекао да је идеја која је данас добила форму у виду споразума наишла на позитивне коментаре дјеце, њихових родитеља, професора који раде у школи, те да се нада да је овом примјером Бијељина показала каква пракса треба да заживи на простору цијеле Српске.

(БН) Фото:БН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Галеб

16.02.2023 15:46

Тако је Постовани Градонацелнице Да Свако дијете има право на Кров , хљеб Воду и сколовање једнако било из богате Породице или сиромасне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

16.02.2023 17:59

Запослити студенте и средњошколце да раде викендом , о остали да се одморе од напорне седмице. Да свако добије прилику да заради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Љубиша

16.02.2023 20:39

Тако ради прави Градоначелник и он ће бити то и даље. Разлетили се режимлије скупљају некакве капиларне гласове, пријете скоро запосленим да им обезбиједе 50 гласова. СП, У.С, СНСД, треба им буџет Општине к’о хљеб јер су научили да га пељеше. Само народ вјерује Љубиши Петровићу јер је поштен и частан и то ће се показати. А кад одбранимо Љубишу онда ће мо рушити Скупштину и њиховог врлог предсједника. Онога што шета по Општини к’о паун.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цв

16.02.2023 20:40

Има ли каквих бенефита, помоћи, разумијевања за оне који ринтају по 12 сати сваки дан за 1000 км као коњи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

17.02.2023 06:53

нема,има да растерете оне које раде по 4 сата и имају 6 мјесеца плаценог годисњег одмора,цуј бајг асистенте наставницима,срамота,посебно сто пола скола нема ни уценика како треба,јос по двоје да раде.....

Name

Сања

17.02.2023 10:52

Свака цаст за овај подухват!Нама родитељима који имају дјецу којима је помоц потребна ово је дивна вијест!Надам се само да це и остале опстине пратити Бијељину!

ОДГОВОРИТЕ