Bijeljina prva uvodi asistente u srednju školu

Gradonačelnik LJubiša Petrović potpisao je danas sa dekanom Pedagoškog fakulteta i direktorom Poljoprivredne i medicinske škole u Bijeljini sporazum kojim je predviđeno angažovanje studenata - volontera na pozicijama asistenata u nastavi za pomoć učenicima sa smetnjama u razvoju.

Republika Srpska 16.02.2023 | 14:45
Bijeljina prva uvodi asistente u srednju školu

Grad je prethodno obavijestio Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da želi da sprovede ovaj Sporazum, jer pitanje asistenata u nastavi u srednjim školama nije predviđeno Zakonom.

Petrović je istakao da je ovo prvi put u Republici Srpskoj da jedna lokalna zajednica, u ovom slučaju Grad Bijeljina, osnažuje obrazovni proces u srednjim školama.

- Potpisivanje ovog sporazuma daje volju i motivaciju da u budućnosti broj studenata - asistenata bude povećan. Asistenti u osnovnim školama već rade. Što se tiče srednjih škola, Projekat je eksperimentalno počeo u drugom polugodištu školske 2022/23. godine, a dosadašnja kratka praksa je pokazala da ima potrebe da se nastavi i razvija - rekao je Petrović i dodao  da na ovaj način ojačava  obrazovni i sistem socijalne inkluzije. .

Dalibor Stević, dekan Pedagoškog fakulteta, izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma, posebno ako se ima u vidu da je ovo pionirski posao u Republici Srpskoj.

- Važno je naglasiti da je riječ o sprovođenju pilot-projekta vezanog za pomoć djeci koja imaju smetnje u razvoju, a koja pohađaju redovnu nastavu u srednjim školama - u ovom slučaju Poljoprivrednoj i medicinskoj školi. Naša namjera je da, poslije sprovođenja ovog projekta i sagledavanja iskustava, vidimo šta je dobro, a šta zahtijeva doradu. Ideja je da se ovakvo rješenje uvede na teritoriji cijele Republike Srpske - napomenuo je Stević.

Prema njegovim riječima, iz godine u godinu sve je više djece koja imaju poteškoće u razvoju.

- To, naravno, ne znači da će im mogućnost za školovanje biti uskraćena. Naprotiv kao društvo, moramo im pomoći da završe procese školovanja i u budućnosti zasnuju radni odnos kako bi bili ravnopravni sa okruženjem u kojem žive - naglasio je Stević.

On je podjsetio da djeca sa smetnjama u razvoju, učenici u osnovnim školama, imaju asistente, ali da u srednjim to do sada nije bio slučaj.

Zoran Despotović, direktor Poljoprivredne i medicinske škole, rekao je da je za njega velika čast to što je Sporazum potpisan.

- Nije slučajno izabrana škola na čijem sam čelu, jer je upravo u ovoj obrazovnoj ustanovi u aktuelnoj školskoj godini upisan najveći broj učenika sa poteškoćama u razvoju. Preciznije rečeno, njih 11 - rekao je Despotović.

Despotović je rekao da je ideja koja je danas dobila formu u vidu sporazuma naišla na pozitivne komentare djece, njihovih roditelja, profesora koji rade u školi, te da se nada da je ovom primjerom Bijeljina pokazala kakva praksa treba da zaživi na prostoru cijele Srpske.

(BN) Foto:BN

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Galeb

16.02.2023 15:46

Tako je Postovani Gradonacelnice Da Svako dijete ima pravo na Krov , hljeb Vodu i skolovanje jednako bilo iz bogate Porodice ili siromasne

ODGOVORITE
Name

Nn

16.02.2023 17:59

Zaposliti studente i srednjoškolce da rade vikendom , o ostali da se odmore od naporne sedmice. Da svako dobije priliku da zaradi

ODGOVORITE
Name

Браво Љубиша

16.02.2023 20:39

Тако ради прави Градоначелник и он ће бити то и даље. Разлетили се режимлије скупљају некакве капиларне гласове, пријете скоро запосленим да им обезбиједе 50 гласова. СП, У.С, СНСД, треба им буџет Општине к’о хљеб јер су научили да га пељеше. Само народ вјерује Љубиши Петровићу јер је поштен и частан и то ће се показати. А кад одбранимо Љубишу онда ће мо рушити Скупштину и њиховог врлог предсједника. Онога што шета по Општини к’о паун.

ODGOVORITE
Name

Cv

16.02.2023 20:40

Ima li kakvih benefita, pomoći, razumijevanja za one koji rintaju po 12 sati svaki dan za 1000 km kao konji?

ODGOVORITE
Name

rs

17.02.2023 06:53

nema,ima da rasterete one koje rade po 4 sata i imaju 6 mjeseca placenog godisnjeg odmora,cuj bajg asistente nastavnicima,sramota,posebno sto pola skola nema ni ucenika kako treba,jos po dvoje da rade.....

Name

Sanja

17.02.2023 10:52

Svaka cast za ovaj poduhvat!Nama roditeljima koji imaju djecu kojima je pomoc potrebna ovo je divna vijest!Nadam se samo da ce i ostale opstine pratiti Bijeljinu!

ODGOVORITE