Мирни протести ранијих српских мјештана Брадине

Некадашњи српски мјештани Брадине код Коњица организовали су мирно протестно окупљање како би изказали незадовољство због узурпације њиховог земљишта до које је дошло због изградње трасе ауто пута Коридора 5Ц.

Босна и Херцеговина 15.02.2023 | 18:24
Мирни протести ранијих српских мјештана Брадине

Изградњом ауто- пута од Сарајева преко Мостара до Хрватске српска имања на подручју Брадине код Коњица остала су одсјечена од остатка територије.

Прилазни путеви који воде до парцела су уништени, тврде некадашњи мјештани. Поручују да је тиме прекршен дио уговора који су потписали са Аутоцестама Федерације БиХ.

"Приликом спразумног уговора са Аутоцестама дали су нам обећење да ће парцела остати у положају каквом јесте, ријечно корито, пут, парцела, међутим сада су урадили само ријечно корито, пута нема“, наовди Радован Куљанин, некадашњи становник Брадине.

Куљанин додаје да су им из предузећа Аутоцесте уредно платили, али нису оставили парцелу онако како су требали да оставе

Наши саговорници кажу да је очигледно да су прилазни путеви до парцела уништени и питају на основу чега је судски вјештак утврдио да се њихове парцеле могу корисити на исти начин као и прије изградње ауто–пута

Током изградња ауто–пута уништен је и вишедеценијски прилазни пут до гробља, тврде расељени становници овог мјеста.

Расељени Срби из овог мјеста истичу да су се у више наврата обраћали Аутоцестама Федерације БиХ, а званични одговор о томе да ли ће им и на који начин бити измирена причињена штета нису добили. Одговор је, ипак добио, предсједник Мјесне заједнице Брадина.

"Они не бјеже да ће се то урадити, кажу да је још увијек та дионица у фокусу извђења радова. Чим то временски услови дозволе ићи ће се у реализацију преосталих крајева“, наводи предсједник Мјесне зајенице Брадина.

Уколико се не направе нови прилазни путеви до њихових парцела, незадовољни некадашњи мјештани Брадине најављују да ће у наредном периоду блокирати дио ауто пута Тарчин – Брадина.

(БН) Фото: Архива/Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дамир

15.02.2023 18:50

Кад би им дали јос 1.000 пристали би и куце да струсе. Људска похлепа је бесконацна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ај пробај

15.02.2023 19:01

Само пробајте, није проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.02.2023 21:23

Или Шта мамлазу????

Name

зоки

15.02.2023 21:09

ја предлазем балване и барикада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шабац

15.02.2023 21:29

Мићо врати се тамо ти и јесте место,сада цес катанац добити на кафани када прође брза цеста Шабац-Лозница.

ОДГОВОРИТЕ