Mirni protesti ranijih srpskih mještana Bradine

Nekadašnji srpski mještani Bradine kod Konjica organizovali su mirno protestno okupljanje kako bi izkazali nezadovoljstvo zbog uzurpacije njihovog zemljišta do koje je došlo zbog izgradnje trase auto puta Koridora 5C.

Bosna i Hercegovina 15.02.2023 | 18:24
Mirni protesti ranijih srpskih mještana Bradine

Izgradnjom auto- puta od Sarajeva preko Mostara do Hrvatske srpska imanja na području Bradine kod Konjica ostala su odsječena od ostatka teritorije.

Prilazni putevi koji vode do parcela su uništeni, tvrde nekadašnji mještani. Poručuju da je time prekršen dio ugovora koji su potpisali sa Autocestama Federacije BiH.

"Prilikom sprazumnog ugovora sa Autocestama dali su nam obećenje da će parcela ostati u položaju kakvom jeste, riječno korito, put, parcela, međutim sada su uradili samo riječno korito, puta nema“, naovdi Radovan Kuljanin, nekadašnji stanovnik Bradine.

Kuljanin dodaje da su im iz preduzeća Autoceste uredno platili, ali nisu ostavili parcelu onako kako su trebali da ostave

Naši sagovornici kažu da je očigledno da su prilazni putevi do parcela uništeni i pitaju na osnovu čega je sudski vještak utvrdio da se njihove parcele mogu korisiti na isti način kao i prije izgradnje auto–puta

Tokom izgradnja auto–puta uništen je i višedecenijski prilazni put do groblja, tvrde raseljeni stanovnici ovog mjesta.

Raseljeni Srbi iz ovog mjesta ističu da su se u više navrata obraćali Autocestama Federacije BiH, a zvanični odgovor o tome da li će im i na koji način biti izmirena pričinjena šteta nisu dobili. Odgovor je, ipak dobio, predsjednik Mjesne zajednice Bradina.

"Oni ne bježe da će se to uraditi, kažu da je još uvijek ta dionica u fokusu izvđenja radova. Čim to vremenski uslovi dozvole ići će se u realizaciju preostalih krajeva“, navodi predsjednik Mjesne zajenice Bradina.

Ukoliko se ne naprave novi prilazni putevi do njihovih parcela, nezadovoljni nekadašnji mještani Bradine najavljuju da će u narednom periodu blokirati dio auto puta Tarčin – Bradina.

(BN) Foto: Arhiva/Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Damir

15.02.2023 18:50

Kad bi im dali jos 1.000 pristali bi i kuce da struse. Ljudska pohlepa je beskonacna.

ODGOVORITE
Name

Aj probaj

15.02.2023 19:01

Samo probajte, nije problem

ODGOVORITE
Name

Re

15.02.2023 21:23

Ili Šta mamlazu????

Name

zoki

15.02.2023 21:09

ja predlazem balvane i barikada!

ODGOVORITE
Name

Šabac

15.02.2023 21:29

Mićo vrati se tamo ti i jeste mesto,sada ces katanac dobiti na kafani kada prođe brza cesta Šabac-Loznica.

ODGOVORITE