Централна банка: Нема истраге против гувернера Софтића

Централна банка (ЦБ) БиХ у потпуности и отворено стоји на располагању истражним органима па тако и Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА), којој је прије неколико дана доставила изузетно обимну документацију и информације на околности у вези с предметним интересовања истражних органа, а о којима се детаљно и потпуно транспарентно описује начин рада и доношења одлука у овој институцији.

Република Српска 15.02.2023 | 13:14
Централна банка: Нема истраге против гувернера Софтића

Ово се наводи у саопштењу Централне банке БиХ у којем се истиче да је нетачна информација да се против гувернера Сенада Софтића или било којег службеника води истрага од стране Тужилаштва БиХ.

"У вези са конкретним предметима који се помињу, истражни органи врше провјере навода из кривичне пријаве, што ни у ком случају не представља покретање истраге и вођење кривичног поступка. Истрага и кривични поступак нису покренути против гувернера нити било којег другог запосленог", саопштили су из Централне банке БиХ.

Истичу да било који грађанин БиХ има право поднијети кривичну пријаву у случају сумње у почињење неког кривичног дјела, а на истражним органима је обавеза да исто провјере те да је елементарно непознавање разлике између "провјеравања навода из пријаве" и доношења "наредбе о провођењу истраге".

Такође наводе да се тиме доводи у забуну шира јавност у БиХ, те да се додатно покушава извршити притисак на рад ове институције те нанијети репутациона штета.

"Притисцима ради остваривања личне користи, прожетим политичким притисцима и остваривањем зацртаних агенди, Централна банка није ни до сада подлегла, а одлуке које се доносе увијек ће бити само и искључиво у интересу Централне банке БиХ у складу с важећим законима", навели су из ове финансијске институције.

Подсјећања ради, "Независне новине" објавиле су данас да је Тужилаштво БиХ против гувернера Централне банке БиХ отворило истрагу, а у самом Тужилаштву БиХ су нам рекли да је "на основу поднесене кривичне пријаве формиран предмет те се врше провјере навода из пријаве".

Како незванично сазнајемо, у фокусу тужилаца и СИПА која проводи истрагу, између осталог је и набавка зграде ЦББиХ за смјештај у Палама.

(Независне)  Фото:Цапитал

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Татар

15.02.2023 14:52

Иде ми па не иде па не иде Има ли или нема

ОДГОВОРИТЕ