Centralna banka: Nema istrage protiv guvernera Softića

Centralna banka (CB) BiH u potpunosti i otvoreno stoji na raspolaganju istražnim organima pa tako i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), kojoj je prije nekoliko dana dostavila izuzetno obimnu dokumentaciju i informacije na okolnosti u vezi s predmetnim interesovanja istražnih organa, a o kojima se detaljno i potpuno transparentno opisuje način rada i donošenja odluka u ovoj instituciji.

Republika Srpska 15.02.2023 | 13:14
Centralna banka: Nema istrage protiv guvernera Softića

Ovo se navodi u saopštenju Centralne banke BiH u kojem se ističe da je netačna informacija da se protiv guvernera Senada Softića ili bilo kojeg službenika vodi istraga od strane Tužilaštva BiH.

"U vezi sa konkretnim predmetima koji se pominju, istražni organi vrše provjere navoda iz krivične prijave, što ni u kom slučaju ne predstavlja pokretanje istrage i vođenje krivičnog postupka. Istraga i krivični postupak nisu pokrenuti protiv guvernera niti bilo kojeg drugog zaposlenog", saopštili su iz Centralne banke BiH.

Ističu da bilo koji građanin BiH ima pravo podnijeti krivičnu prijavu u slučaju sumnje u počinjenje nekog krivičnog djela, a na istražnim organima je obaveza da isto provjere te da je elementarno nepoznavanje razlike između "provjeravanja navoda iz prijave" i donošenja "naredbe o provođenju istrage".

Takođe navode da se time dovodi u zabunu šira javnost u BiH, te da se dodatno pokušava izvršiti pritisak na rad ove institucije te nanijeti reputaciona šteta.

"Pritiscima radi ostvarivanja lične koristi, prožetim političkim pritiscima i ostvarivanjem zacrtanih agendi, Centralna banka nije ni do sada podlegla, a odluke koje se donose uvijek će biti samo i isključivo u interesu Centralne banke BiH u skladu s važećim zakonima", naveli su iz ove finansijske institucije.

Podsjećanja radi, "Nezavisne novine" objavile su danas da je Tužilaštvo BiH protiv guvernera Centralne banke BiH otvorilo istragu, a u samom Tužilaštvu BiH su nam rekli da je "na osnovu podnesene krivične prijave formiran predmet te se vrše provjere navoda iz prijave".

Kako nezvanično saznajemo, u fokusu tužilaca i SIPA koja provodi istragu, između ostalog je i nabavka zgrade CBBiH za smještaj u Palama.

(Nezavisne)  Foto:Capital

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tatar

15.02.2023 14:52

Ide mi pa ne ide pa ne ide Ima li ili nema

ODGOVORITE