Против гувернера Централне банке отворена истрага

Тужилаштво Босне и Херцеговине отворило је истрагу против Сенада Софтића, гувернера Централне банке Босне и Херцеговине, потврђено је "Независним новинама" у Тужилаштву БиХ.

Република Српска 15.02.2023 | 08:30
Против гувернера Централне банке отворена истрага

"У Тужилаштву БиХ на основу поднесене кривичне пријаве формиран је предмет, те се врше провјере навода из пријаве", рекли су нам у Тужилаштву БиХ. 

Како незванично сазнајемо, истрага против Софтића отворена је у неколико предмета и за неколико кривичних дјела. Прије свега, истражитеље СИПА, која по налогу Тужилаштва БиХ спроводи истрагу, највише занима предмет набавке зграде за смјештај Филијале Централне банке БиХ у Палама, али и поступак куповине земљишта у дијелу парка "Хастахана", гдје је ЦБ БиХ планирала да гради властити објекат. 

Такође, СИПА је интересовала и реконструкција зграде ЦБ БиХ у Мостару, с обзиром на то да је Софтић ту набавку, између осталих, потписао и са фирмом "Домена", која је у власништву брата Анкице Колобарић, некадашње чланице Управног одбора Централне банке БиХ, што је по мишљењу тужилаца могућ сукоб интереса. 

На "мети" Тужилаштва БиХ, односно СИПА, јесте и јединствени регистар рачуна физичких лица, с обзиром на то да је тај "пројекат" плаћен, али никада није заживио јер није било сагласности Управног одбора ЦБ БиХ да се то спроведе у дјело. Чланови УО ЦБ БиХ који долазе из Републике Српске за тај пројекат нису гласали тврдећи да он није у складу са законом. 

"Плаћено је ваљда око милион евра да се то уради прије него што је донесена одлука о томе. Касније то никада није заживјело, а плаћено је. СИПА се интересује и за то, али највише их интересује набавка зграде на Палама, јер у том случају постоји и тужба против ЦБ БиХ, која је у суштини преварила инвеститора и врло вјероватно ће ЦБ БиХ морати платити одштету", испричао је извор "Независних". 

Када је ријеч о тој згради на Палама, у септембру 2018. године фирма "Грађење" д.о.о. је након спроведеног поступка јавне набавке одабрана као најповољнији понуђач у куповини пословног простора за смјештај Филијале ЦБ БиХ у Палама.

Касније, односно 12. октобра 2018. године ЦБ БиХ је на адресу фирме "Грађење" д.о.о. доставила и обавјештење и одлуку да је ова фирма најповољнији понуђач, након чега је почело и опремање пословног простора, који је завршен у захтијеваном року до 31. децембра 2018. године.

Након што је тај посао завршен, почињу компликације и то тако што интерна ревизија ЦБ БиХ даје примједбе на уговор, истичући да се набавка грађевине и опремање не могу вршити кроз једну набавку, због чега фирма "Грађење" д.о.о. у мају 2019. године потписује записник са заједничком изјавом с циљем да се поступак набавке обнови са формалном измјеном структуре садржаја према захтјеву интерне ревизије, односно да се поступак пословног простора и његовог опремање раздвоје. 

"Тада сам наивно прихватио ту ситуацију да они обнове тендер и када су дошли до те фазе, онда су просто одустали и оставили ме без реализације. То је једна сеоска и ђилкошка превара, али ја то нисам могао очекивати на мјесту и у установи у којој раде пословни, морални и честити људи, али очигледно нису", рекао је Зоран Попић, власник компаније "Грађење" д.о.о. 

(Независне)  Фото:СБ

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Глупост

15.02.2023 07:39

Једина организација гдје баја нема котролу се напада. Хоце неко да унисти оно сто ради и да стампа своје паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.02.2023 08:18

Па боце политички кркани да се увале а до сада им није дао. Једини начин је да га уклоне и доведу своју слугу

Name

Јес јес

15.02.2023 08:36

Градио је на Палама, а то нема никакве везе са Бајом хахахаха

Name

Нострадамус

15.02.2023 09:01

Па овај Софтиц це послије Гувернера да буде пресједник владе или Савјета министара.То Баја не напада све је он то подијелио са СДА,не пласи се ти за Софтица и Бају такви су застицена зивотињска врста.

Name

Свједок историје

15.02.2023 09:34

Тацно тако...имају висак новца из резерви, неких 400 милиона евра....мозе таман потрајати до следецих избора...

Name

Обицан цовјек

15.02.2023 14:15

Обични разбојник и криминалаца,сазрио за 100 година затвора

Name

Србо

15.02.2023 08:02

Криминала у БИХ нема само тамо гдје није откривен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.02.2023 08:15

Шта стоји иза овога. Само смјена да се ослободи мјесто за нови кадар СНСД И ХДЗ. Па да онда штампају новац јер без тога ће бити колапс буџета.

Name

yyy

15.02.2023 08:03

каква власт такав и гувернер теско теби дрзаво кадате овакви воде није дјаба названа тамни вилајет сто висе украде проневери добија боље плацено место и никад неце испаст из фотеље теско теби дрзаво са овим властодрзцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТУЗУЛАСТВО

15.02.2023 08:05

Обицно тузиластво подигне оптузницу без ваљаних доказа, па изгуби слуцај. А на крају плати одстету дрзава због пропуста тј. градјани. То це бити и у овом слуцају само це проци пар година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија корупција

15.02.2023 08:25

Кад неће новац да штампају и доштампавају, кад ентитетима не пушћају у промет резерве, заштекане залихе..., ето, довољно за прогон, и превише гријеха је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ибро

15.02.2023 09:21

Кога год ови тузе знајте да ради беспрекорно и постено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бг

15.02.2023 09:58

Поред толико Баја они хапсе недужне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

15.02.2023 10:28

А како да цовек буде постен, кад пакети пара су поред њега? Исто као пцелар кад ради са медом, облизе прсте. Није проблем сто је украо, него је питање колико?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аууу јбт.

15.02.2023 11:21

Дошао и овај на ред. У свим земљама запада директор централне банке је недодирљив и нормално и богат. Само у овој прцији партијаси могу да нападну свакога, да га провуку кроз блато кроз своје купљене медије а онда да га уцјењују да ради по Партијском моделу. Софтиц није тај па да видимо шта ће то наћи Цулумова СИПА? До сада је чувана Конверибилна Марка и то је функционисало одлично ( можда једино сто ваља у овој БиХ) али политичари кидису дај паре љуља нам се власт и дај нам паре. Не дозволити да се уруши тај систем јер тад ће мо бити сви готови а новчанице ће добијати додатне нуле у недоглед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прадсина у оци

15.02.2023 11:30

Ста се све ту ради у разваљеном систему....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенац

15.02.2023 15:55

Смета додику

ОДГОВОРИТЕ