Protiv guvernera Centralne banke otvorena istraga

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu protiv Senada Softića, guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" u Tužilaštvu BiH.

Republika Srpska 15.02.2023 | 08:30
Protiv guvernera Centralne banke otvorena istraga

"U Tužilaštvu BiH na osnovu podnesene krivične prijave formiran je predmet, te se vrše provjere navoda iz prijave", rekli su nam u Tužilaštvu BiH. 

Kako nezvanično saznajemo, istraga protiv Softića otvorena je u nekoliko predmeta i za nekoliko krivičnih djela. Prije svega, istražitelje SIPA, koja po nalogu Tužilaštva BiH sprovodi istragu, najviše zanima predmet nabavke zgrade za smještaj Filijale Centralne banke BiH u Palama, ali i postupak kupovine zemljišta u dijelu parka "Hastahana", gdje je CB BiH planirala da gradi vlastiti objekat. 

Takođe, SIPA je interesovala i rekonstrukcija zgrade CB BiH u Mostaru, s obzirom na to da je Softić tu nabavku, između ostalih, potpisao i sa firmom "Domena", koja je u vlasništvu brata Ankice Kolobarić, nekadašnje članice Upravnog odbora Centralne banke BiH, što je po mišljenju tužilaca moguć sukob interesa. 

Na "meti" Tužilaštva BiH, odnosno SIPA, jeste i jedinstveni registar računa fizičkih lica, s obzirom na to da je taj "projekat" plaćen, ali nikada nije zaživio jer nije bilo saglasnosti Upravnog odbora CB BiH da se to sprovede u djelo. Članovi UO CB BiH koji dolaze iz Republike Srpske za taj projekat nisu glasali tvrdeći da on nije u skladu sa zakonom. 

"Plaćeno je valjda oko milion evra da se to uradi prije nego što je donesena odluka o tome. Kasnije to nikada nije zaživjelo, a plaćeno je. SIPA se interesuje i za to, ali najviše ih interesuje nabavka zgrade na Palama, jer u tom slučaju postoji i tužba protiv CB BiH, koja je u suštini prevarila investitora i vrlo vjerovatno će CB BiH morati platiti odštetu", ispričao je izvor "Nezavisnih". 

Kada je riječ o toj zgradi na Palama, u septembru 2018. godine firma "Građenje" d.o.o. je nakon sprovedenog postupka javne nabavke odabrana kao najpovoljniji ponuđač u kupovini poslovnog prostora za smještaj Filijale CB BiH u Palama.

Kasnije, odnosno 12. oktobra 2018. godine CB BiH je na adresu firme "Građenje" d.o.o. dostavila i obavještenje i odluku da je ova firma najpovoljniji ponuđač, nakon čega je počelo i opremanje poslovnog prostora, koji je završen u zahtijevanom roku do 31. decembra 2018. godine.

Nakon što je taj posao završen, počinju komplikacije i to tako što interna revizija CB BiH daje primjedbe na ugovor, ističući da se nabavka građevine i opremanje ne mogu vršiti kroz jednu nabavku, zbog čega firma "Građenje" d.o.o. u maju 2019. godine potpisuje zapisnik sa zajedničkom izjavom s ciljem da se postupak nabavke obnovi sa formalnom izmjenom strukture sadržaja prema zahtjevu interne revizije, odnosno da se postupak poslovnog prostora i njegovog opremanje razdvoje. 

"Tada sam naivno prihvatio tu situaciju da oni obnove tender i kada su došli do te faze, onda su prosto odustali i ostavili me bez realizacije. To je jedna seoska i đilkoška prevara, ali ja to nisam mogao očekivati na mjestu i u ustanovi u kojoj rade poslovni, moralni i čestiti ljudi, ali očigledno nisu", rekao je Zoran Popić, vlasnik kompanije "Građenje" d.o.o. 

(Nezavisne)  Foto:SB

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Glupost

15.02.2023 07:39

Jedina organizacija gdje baja nema kotrolu se napada. Hoce neko da unisti ono sto radi i da stampa svoje pare

ODGOVORITE
Name

Re

15.02.2023 08:18

Pa boce politički krkani da se uvale a do sada im nije dao. Jedini način je da ga uklone i dovedu svoju slugu

Name

Jes jes

15.02.2023 08:36

Gradio je na Palama, a to nema nikakve veze sa Bajom hahahaha

Name

Nostradamus

15.02.2023 09:01

Pa ovaj Softic ce poslije Guvernera da bude presjednik vlade ili Savjeta ministara.To Baja ne napada sve je on to podijelio sa SDA,ne plasi se ti za Softica i Baju takvi su zasticena zivotinjska vrsta.

Name

Svjedok istorije

15.02.2023 09:34

Tacno tako...imaju visak novca iz rezervi, nekih 400 miliona evra....moze taman potrajati do sledecih izbora...

Name

Obican covjek

15.02.2023 14:15

Obični razbojnik i kriminalaca,sazrio za 100 godina zatvora

Name

Србо

15.02.2023 08:02

Криминала у БИХ нема само тамо гдје није откривен.

ODGOVORITE
Name

Re

15.02.2023 08:15

Šta stoji iza ovoga. Samo smjena da se oslobodi mjesto za novi kadar SNSD I HDZ. Pa da onda štampaju novac jer bez toga će biti kolaps budžeta.

Name

yyy

15.02.2023 08:03

kakva vlast takav i guverner tesko tebi drzavo kadate ovakvi vode nije djaba nazvana tamni vilajet sto vise ukrade proneveri dobija bolje placeno mesto i nikad nece ispast iz fotelje tesko tebi drzavo sa ovim vlastodrzcima

ODGOVORITE
Name

TUZULASTVO

15.02.2023 08:05

Obicno tuzilastvo podigne optuznicu bez valjanih dokaza, pa izgubi slucaj. A na kraju plati odstetu drzava zbog propusta tj. gradjani. To ce biti i u ovom slucaju samo ce proci par godina.

ODGOVORITE
Name

Empirija korupcija

15.02.2023 08:25

Kad neće novac da štampaju i doštampavaju, kad entitetima ne pušćaju u promet rezerve, zaštekane zalihe..., eto, dovoljno za progon, i previše grijeha je to.

ODGOVORITE
Name

Ibro

15.02.2023 09:21

Koga god ovi tuze znajte da radi besprekorno i posteno.

ODGOVORITE
Name

bg

15.02.2023 09:58

Pored toliko Baja oni hapse nedužne.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

15.02.2023 10:28

A kako da covek bude posten, kad paketi para su pored njega? Isto kao pcelar kad radi sa medom, oblize prste. Nije problem sto je ukrao, nego je pitanje koliko?

ODGOVORITE
Name

Auuu jbt.

15.02.2023 11:21

Došao i ovaj na red. U svim zemljama zapada direktor centralne banke je nedodirljiv i normalno i bogat. Samo u ovoj prciji partijasi mogu da napadnu svakoga, da ga provuku kroz blato kroz svoje kupljene medije a onda da ga ucjenjuju da radi po Partijskom modelu. Softic nije taj pa da vidimo šta će to naći Culumova SIPA? Do sada je čuvana Konveribilna Marka i to je funkcionisalo odlično ( možda jedino sto valja u ovoj BiH) ali političari kidisu daj pare ljulja nam se vlast i daj nam pare. Ne dozvoliti da se uruši taj sistem jer tad će mo biti svi gotovi a novčanice će dobijati dodatne nule u nedogled.

ODGOVORITE
Name

Pradsina u oci

15.02.2023 11:30

Sta se sve tu radi u razvaljenom sistemu....

ODGOVORITE
Name

Slovenac

15.02.2023 15:55

Smeta dodiku

ODGOVORITE