САД:Авиони скидају мистериозне објекте са неба

Америчка војска никада није оборила објекат у америчком ваздушном простору пре него што је прошле недеље срушила кинески балон код Јужне Каролине. Сада то постаје скоро свакодневна појава.

Свијет 13.02.2023 | 18:20
САД:Авиони скидају мистериозне објекте са неба

Изненадни прелети америчких авиона који с неба "скидају" неидентификоване објекте мистериозног порекла изазвала је толику збуњеност — да не спомињемо панику — да су званичници Пентагона били приморани да се позабаве многим питањима у недељу увече.

Најновији објекат – оборен изнад језера Хјурон у Мичигену у близини канадске границе – званичници одбране су описали као беспилотну „осмоугаону структуру“ са неким жицама.

Како је путовао на висини од 20.000 стопа (6.100 метара), могао је да омета комерцијални ваздушни саобраћај, саопштиле су САД.

Оборен је пројектилом испаљеном из борбеног авиона Ф-16 у 14:42 по локалном времену.

На интернету је објављен и наводни снимак обарања летелице у језеро Хјурон.

- Нећу да их категоришем као балоне. С разлогом их називамо објектима. Оно што видимо су веома, веома мали објекти који производе веома, веома низак радарски пресек - генерал Глен Ванхерк, командант Северноамеричке команде ваздушно-космичке одбране (НОРАД).

Он је рекао и да није јасно на који начин се крећу.

- То може бити гасовити тип балона унутар структуре или може бити нека врста погонског система. Али јасно је да су они у стању да остану на висини - рекао је генерал.

Спекулације о томе шта би то могли бити предмети су се појачале последњих дана, пише ББЦ.

- Пустићу обавештајну заједницу и контраобавештајну заједницу да то утврде - рекао је генерал Ванхерк на питање да ли је могуће да су објекти ванземаљци.

Један новинар је чак питао да ли је могуће да су објекте послали ванземаљци.

- Нисам ништа искључио у овом тренутку - рекао је Ванхерк.

Инцидент поставља додатна питања о гомили објеката на великим висинама који су овог месеца оборена изнад Северне Америке.

У стварности, одговор је вероватно приземнији. Званичници су рекли да су почели пажљивије да посматрају небо у данима откако је наводни кинески шпијунски балон прелетео територију САД, изазвавши и национални немир и нову рунду тензија са Кином. То је довело до обарања мањих објеката изнад Аљаске у петак, северне Канаде у суботу и Мичигена у недељу.

- Пажљивије смо проучавали наш ваздушни простор на овим висинама и побољшали радаре, што би бар делимично могло да објасни повећање броја објеката које смо открили током протекле недеље - рекла је новинарима помоћница министра одбране Мелиса Далтон.

Иако сваки инцидент можда има неко разумно објашњење, питања за Бајденову администрацију остају. Најнепосредније је: Да ли ће Пентагон дизати борбене авионе сваки пут када уочи неки нови објекат — било да је то метеоролошки балон, играчка летелица или дрон — ако потенцијално угрози цивилну авијацију или се затекне у близини једне од многих војних локација раштрканих широм земље?

Двојица званичника у конференцијском разговору Пентагона са новинарима нису били у стању да одговоре на то питање, а Ванхерк је то назвао „политичком одлуком“.

Далтон је признала да истраживачи и компаније шаљу много уређаја „у сврхе које нису зле, укључујући легитимно истраживање“.

Немогућност америчких званичника да кажу било шта о изворима последња три оборена објекта изнедрила је теорије да би то могли да буду балони који преносе сигнале Кини или Русији, ванземаљски објекат или само отпад из ваздуха.

- Тамо горе има много смећа - рекао је Џим Хајмс, демократа из Конектиката за НБЦ.

Једна од могућности је да су објекти били делови неке веће шпијунске мисије, који су остали неоткривени пре него што су амерички радари и други сензори оптимизовани да откривају споро летеће објекте изнад 50.000 до 60.000 стопа, рекао је Чарли Мур, пензионисани генерал-потпуковник и бивши заменик директора операција у НОРАД који предаје на Универзитету Вандербилт.

- Пошто смо видели развој ових балона у последњих неколико година, морали смо да се вратимо и погледамо све изворе и методе које бисмо могли да користимо да откријемо њихово лансирање, пратимо њихово кретање и онда очигледно можемо да пратите их док се приближавају Сједињеним Државама и Канади - рекао је он.

Све већи број инцидената поставља све више питања о правцу односа између две највеће светске економије, посебно сада када је Бајденова администрација у стању узбуне због претње за коју каже да представља глобални програм надзора који подржава кинеска војска и који обухвата више од 40 земаља — тврдња коју је Пекинг одбацио.

Амерички званичници су прошле недеље обавестили десетине страних дипломата о овом питању и рекли да ће знати више када пронађу олупину кинеског балона, која је лоцирана - али није извучена – код обала Миртл Бича у Јужној Каролини.

Америчке и канадске екипе за потрагу такође још увек траже три друга оборена објекта.

Тајмлајн обарања НЛО

4. фебруар: Америчка војска оборила је сумњиви балон за надгледање код обале Јужне Каролине. Лебдео је данима изнад САД, а званичници су рекли да долази из Кине и да је надгледао војно осетљива места.

10. фебруар: САД обарају још један објекат код северне Аљаске за који су званичници рекли да нема никакав систем погона или контроле.

11. фебруар: Амерички борбени авион оборио је „високи ваздушни објекат“ изнад канадске територије Јукон, око 160 км од границе са САД. Описан је као цилиндричан и мањи од кинеског балона.

12. фебруар: Амерички авиони оборили су четврти објекат на великој висини у близини језера Хурон „из опреза“.

Зашто су срушени ракетама?

НОРАД је сматрао да би испаљивање метака на ове објекте, у покушају да се они боље сачувају за испитивање на земљи, било „неостварљиво“, делом због релативно мале величине тих објеката.

- Разматрали смо пуцање у том случају, као и данас, а пилоти су у свакој ситуацији сматрали да је то заиста неоствариво због величине – рекао је ВанХерк.

Ванхерк је такође био забринут за безбедност пилота и било кога на земљи или на води.

- Били смо изузетно опрезни како бисмо осигурали да ограничимо потенцијалну колатералну штету, тако да смо данас блиско сарађивали са ФАА како бисмо очистили ваздушни простор. Дао сам упутства посебно пилотима да искористе своју оштрину вида да проверавају да ли има маринаца на земљи, авиона у ваздуху. И када су сматрали да можемо да минимизирамо колатералну штету, изабрали су најбоље оружје данас, а то је био АИМ 9к (ракета). И они су пуцали - рекао је ВанХерк.

Мисија балона знаће се када се прикупи његов садржај

Никола Антић из Института за националну и глобалну безбедност изјавио је за Тањуг да ће се мисија балона, обореног изнад Сједињених Америчких Држава, знати онда када се прикупи садржај који се налазио у њему, као и подаци које је тај балон прикупљао.

- Вашингтон каже да је тај кинески балон био у извиђачкој мисији, али извиђачка мисија је и прикупљање метеоролошких података као што каже Пекинг. Шта је балон тачно радио знаће се оног тренутка када буду успели да прикупе то што је пало када је балон оборен и коју врсту података је прикупљао - рекао је Антић за Тањуг.

Додаје да су ти летећи објекти, који су летели на висини од око дванаест километара, врло опасни за цивилни ваздушни саобраћај зато што је цивилним авионима практично немогуће да открију такав циљ.

(Блиц Фото: Профимедиа) 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Рале

13.02.2023 17:49

Оно сто су подигли , то и обарају , ако иста обарају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

13.02.2023 20:48

Тацно Рале, а и мало привлаце пазњу... тако инаце психопате функционису.. кад виде да су проваљени онда кукумичу

Name

разумио

14.02.2023 06:11

У страху су велике оци! Какво масовно замајавање јавности..

Name

Ха Ха

13.02.2023 17:51

Е моји Американци, Кинеска Дјеца се спрдају са вама, на часу "Опште Техничког Образовања" ! Док су моја Дјеца била мала, увјек су плакала када им балон испуњен Хелијумом одлети у васиону ! Ипак, добра је ово фора, да се повећа Војни буџет, што више препадаш Народ, он је послушни !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Те хаха

13.02.2023 19:30

Овде само један плаши свој народ теоријом о угрожености, а то је Путин. Јер то може само у диктатури. Пардон, и код слобе иста теорија.

Name

ре Ха Ха

14.02.2023 00:55

Бас си описао типицног републиканца

Name

Горан

13.02.2023 17:52

Оно ста мене бас, бас занима је како је тај 'осмоугаони објекат могао НЕПРИМИЈЕЦЕН доци до средине сјеверне Америке јер Хурон [на ком је и Цикаго] је скоро усред УУСА тј има неколико хиљда км и до Атлантика и до Пацифика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видиииим...

13.02.2023 17:53

Ови изгледа да не знају куд ударају.Довољно им је видјети предсједника док се рукује са невидљивом особом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

13.02.2023 18:01

Мени се све чини да је ово спрдачина на рачун Америчке војне моћи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Казу

13.02.2023 18:15

Могуце да су ванзрмаљци. Могуце је само да су лудаци земаљце претворили у "ванземаљце" инаце им је то претварање нецега у несто постало лудацка опсесија.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

13.02.2023 18:56

Ванземаљци.. хахаххаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

миро

13.02.2023 19:01

Косооки извидјају

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјуро

13.02.2023 19:52

На им вјерујем јер ј њихов предсједник се рукује са ванземаљцима а ми обицни људи их не видимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кинези

14.02.2023 06:01

Испитују спремност и капацитете УСА користећи погодне ваздушне струје. Мало се играју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вихор

14.02.2023 07:16

Требају им кинези послати милионе балона да глупи амери једном схвате да нису недодирљиви. Такође тако им провалити у систем одбране. Ј..... их на јефтин начин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се испуцају

14.02.2023 11:32

Или једноставно зиве са њима....