Да ли је Жарко Лакета прошао све провјере?

Транспаренцy Интернатионал у БиХ затражио је од Министарства безбједности Босне и Херцеговине и припадајућег Инспектората информације о именовању новог директора Службе за послове са странцима Жарка Лакете који, према медијским наводима, није прошао безбједносне провјере и нема потребно радно искуство за обављање ове функције. 

Босна и Херцеговина 13.02.2023 | 15:04
Да ли је Жарко Лакета прошао све провјере?

"Министарство, а ни други представници Савјета министара, до данас нису демантовали наводе да их је Инспекторат прије именовања обавијестио о томе да Лакета не испуњава услове, јер иза себе има правоснажну пресуду за кривично дјело, не посједује дозволу за приступ тајним подацима са ознаком “врло тајно” и нема најмање три године искуства на пословима везанима за кретање и боравак странаца", каже се у саопштењу.

Како је спорно именовање ипак извршено на посљедњој сједници Савјета министара, ТИ БиХ је затражио изјашњење ових институција јер је недопустива пракса да особе које потенцијално не испуњавају услове буду на челу агенција за провођење закона.

"Уколико се испостави да је Савјет министара игнорисало упозорења и ставове званичних институција и упркос томе извршило незаконито именовање,  постоје индиције да су одговорни оваквим потезом починили и дјела која улазе у сферу кривичне одговорности", упозорава ТИ.  

Посебан проблем је, како наводе, што нови састав Савјета министара, осим што наставља праксу јавне страначке расподјеле позиција у институцијама које би требале бити независне, у нови мандат улази са низом спорних одлука и именовања без провођења законом прописаних процедура, чиме се поново грађанима шаље порука да су институције државе плијен политичких партија и интересних група и њихових међусобних договора.

(БН Фото: Архив)  

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Татар

13.02.2023 14:36

Отишао Осмица дошао Седмица. Никакве разлике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

13.02.2023 16:37

Када мозе несиц,клосарац,сто неби могао и овај.

Name

Дубина 2

13.02.2023 14:37

Транспаренцy Интернатионал у БиХ нека се распита да ли је замјеник командира полицијске станице у Козарској Дубици суспендован? Шта ако су истините гласине да је дотични лично доњео хероин на журку када се дјевојка предозирала? Ви новинари сте једина брана овог народа од сила таме и зла…

ОДГОВОРИТЕ
Name

смс

13.02.2023 14:44

Као да је то битно. Нестручно и подобни су на цијени. Што већа незналица и криминалац то већа функција. Зато млади и стручни кадрови беже из државе. У овом тамном вилајету осташе само старци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

13.02.2023 15:06

Шта ће му провере довољно је то што је осуђиван и да га предложи комитет секте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипак

13.02.2023 15:37

Има и више од 3 године радног искуства на пословима кретања и боравка странаца. Радио је као помоћник директора у ДГС у а чија надлежност је контрола уласка и трајања боравка странца. За остало не знам али ова чињеница није упитна. И раније су из Граничне службе именовани на руководне позиције (зам. дир.) у Служби за странце, мада из реда других народа, па можда је за сваки народ посебно правило, ипак је ово БиХ па се никад не зна шта од прописа, кад и за кога важи а и до кад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиционар

13.02.2023 16:13

Ре, Ипак је он секташка битанга и то му је најбоља препорука...

Name

Досије

14.02.2023 07:54

Да има три године искуства у раду са кретањем странаца,а да је пресуђиван и да је од свих принципа у раду једног полицајца први и најважнији законитост,то незнаш ?

Name

Милан

13.02.2023 16:31

Кад би човјек мало загребао да провјери какву биографију имају они који критикују друге вјероватно би дошао до податка да су појединци које критикују мала маца у односу на критичаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.02.2023 06:55

То казе милан дезертер.

Name

Ре Милан

14.02.2023 09:55

Магаре,која си ти резимска будала.

Name

Ре милан

13.02.2023 17:57

Али они који критикују нису на власти и неурушавају државу.Они иако су негдје згријешили,они су своју грешку добро платили.А наши политичари што већи лопов и криминалац,то већа функција га чека.Е то је разлика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

13.02.2023 20:27

А ти си као исповиједник па знаш како је ко своје гријехе платио, и ко је колико грешан ?

Name

Несхваћен

13.02.2023 19:14

Нема безбједносну провјеру-дозволу, нити је може добити за тајно и врло тајно (наравно, мислим у складу са законом, у супротном може). Када једном човјек почне незаконито, онда се навикне. Тако је Лакета 2005. године са чином "инспектор", постављен на мјесто начелника тадашњег ЦЈБ Требиње, а за исто радно мјесто је био прописан чин "главни инспектор". Са тако стеченим (незаконито) чином, је као кадар СДС-а постављен за помоћника директора тадашњег ДГС-а. Успут, то што има грађевинско-путарску фирму и ресторан, те што је испунио услов за старосну пензију, никоме ништа. Битно је то што је дупелизац корона партијаша Сташе Кошарца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На правом мјесту

13.02.2023 19:17

Прави професионалац на правом мјесту ..и човјек у сваком смислу Жарко Лакета..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп

13.02.2023 23:42

Његова једина особина, ако се то може и назвати особином је, ректални алпинизам Сташе Кошарца на који овај није имун, па га као врсног алпинисту награди директорском функцијом на којој ће именовани одлично просперирати уз богату награду странаца из арапског свијета, понудивши истима несметан и неограничен боравак у нашој (или њиховој) лијепој!

ОДГОВОРИТЕ