Da li je Žarko Laketa prošao sve provjere?

Transparency International u BiH zatražio je od Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine i pripadajućeg Inspektorata informacije o imenovanju novog direktora Službe za poslove sa strancima Žarka Lakete koji, prema medijskim navodima, nije prošao bezbjednosne provjere i nema potrebno radno iskustvo za obavljanje ove funkcije. 

Bosna i Hercegovina 13.02.2023 | 15:04
Da li je Žarko Laketa prošao sve provjere?

"Ministarstvo, a ni drugi predstavnici Savjeta ministara, do danas nisu demantovali navode da ih je Inspektorat prije imenovanja obavijestio o tome da Laketa ne ispunjava uslove, jer iza sebe ima pravosnažnu presudu za krivično djelo, ne posjeduje dozvolu za pristup tajnim podacima sa oznakom “vrlo tajno” i nema najmanje tri godine iskustva na poslovima vezanima za kretanje i boravak stranaca", kaže se u saopštenju.

Kako je sporno imenovanje ipak izvršeno na posljednjoj sjednici Savjeta ministara, TI BiH je zatražio izjašnjenje ovih institucija jer je nedopustiva praksa da osobe koje potencijalno ne ispunjavaju uslove budu na čelu agencija za provođenje zakona.

"Ukoliko se ispostavi da je Savjet ministara ignorisalo upozorenja i stavove zvaničnih institucija i uprkos tome izvršilo nezakonito imenovanje,  postoje indicije da su odgovorni ovakvim potezom počinili i djela koja ulaze u sferu krivične odgovornosti", upozorava TI.  

Poseban problem je, kako navode, što novi sastav Savjeta ministara, osim što nastavlja praksu javne stranačke raspodjele pozicija u institucijama koje bi trebale biti nezavisne, u novi mandat ulazi sa nizom spornih odluka i imenovanja bez provođenja zakonom propisanih procedura, čime se ponovo građanima šalje poruka da su institucije države plijen političkih partija i interesnih grupa i njihovih međusobnih dogovora.

(BN Foto: Arhiv)  

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Tatar

13.02.2023 14:36

Otišao Osmica došao Sedmica. Nikakve razlike

ODGOVORITE
Name

Borac

13.02.2023 16:37

Kada moze nesic,klosarac,sto nebi mogao i ovaj.

Name

Dubina 2

13.02.2023 14:37

Transparency International u BiH neka se raspita da li je zamjenik komandira policijske stanice u Kozarskoj Dubici suspendovan? Šta ako su istinite glasine da je dotični lično donjeo heroin na žurku kada se djevojka predozirala? Vi novinari ste jedina brana ovog naroda od sila tame i zla…

ODGOVORITE
Name

sms

13.02.2023 14:44

Kao da je to bitno. Nestručno i podobni su na cijeni. Što veća neznalica i kriminalac to veća funkcija. Zato mladi i stručni kadrovi beže iz države. U ovom tamnom vilajetu ostaše samo starci.

ODGOVORITE
Name

Arsa

13.02.2023 15:06

Šta će mu provere dovoljno je to što je osuđivan i da ga predloži komitet sekte

ODGOVORITE
Name

Ipak

13.02.2023 15:37

Ima i više od 3 godine radnog iskustva na poslovima kretanja i boravka stranaca. Radio je kao pomoćnik direktora u DGS u a čija nadležnost je kontrola ulaska i trajanja boravka stranca. Za ostalo ne znam ali ova činjenica nije upitna. I ranije su iz Granične službe imenovani na rukovodne pozicije (zam. dir.) u Službi za strance, mada iz reda drugih naroda, pa možda je za svaki narod posebno pravilo, ipak je ovo BiH pa se nikad ne zna šta od propisa, kad i za koga važi a i do kad.

ODGOVORITE
Name

Milicionar

13.02.2023 16:13

Re, Ipak je on sektaška bitanga i to mu je najbolja preporuka...

Name

Досије

14.02.2023 07:54

Да има три године искуства у раду са кретањем странаца,а да је пресуђиван и да је од свих принципа у раду једног полицајца први и најважнији законитост,то незнаш ?

Name

Milan

13.02.2023 16:31

Kad bi čovjek malo zagrebao da provjeri kakvu biografiju imaju oni koji kritikuju druge vjerovatno bi došao do podatka da su pojedinci koje kritikuju mala maca u odnosu na kritičare.

ODGOVORITE
Name

Re

14.02.2023 06:55

To kaze milan dezerter.

Name

Re Milan

14.02.2023 09:55

Magare,koja si ti rezimska budala.

Name

Ре милан

13.02.2023 17:57

Али они који критикују нису на власти и неурушавају државу.Они иако су негдје згријешили,они су своју грешку добро платили.А наши политичари што већи лопов и криминалац,то већа функција га чека.Е то је разлика.

ODGOVORITE
Name

Milan

13.02.2023 20:27

A ti si kao ispovijednik pa znaš kako je ko svoje grijehe platio, i ko je koliko grešan ?

Name

Neshvaćen

13.02.2023 19:14

Nema bezbjednosnu provjeru-dozvolu, niti je može dobiti za tajno i vrlo tajno (naravno, mislim u skladu sa zakonom, u suprotnom može). Kada jednom čovjek počne nezakonito, onda se navikne. Tako je Laketa 2005. godine sa činom "inspektor", postavljen na mjesto načelnika tadašnjeg CJB Trebinje, a za isto radno mjesto je bio propisan čin "glavni inspektor". Sa tako stečenim (nezakonito) činom, je kao kadar SDS-a postavljen za pomoćnika direktora tadašnjeg DGS-a. Usput, to što ima građevinsko-putarsku firmu i restoran, te što je ispunio uslov za starosnu penziju, nikome ništa. Bitno je to što je dupelizac korona partijaša Staše Košarca.

ODGOVORITE
Name

Na pravom mjestu

13.02.2023 19:17

Pravi profesionalac na pravom mjestu ..i čovjek u svakom smislu Žarko Laketa..

ODGOVORITE
Name

Pop

13.02.2023 23:42

Njegova jedina osobina, ako se to može i nazvati osobinom je, rektalni alpinizam Staše Košarca na koji ovaj nije imun, pa ga kao vrsnog alpinistu nagradi direktorskom funkcijom na kojoj će imenovani odlično prosperirati uz bogatu nagradu stranaca iz arapskog svijeta, ponudivši istima nesmetan i neograničen boravak u našoj (ili njihovoj) lijepoj!

ODGOVORITE