Забрана увоза: Да ли ће дизел да поскупи?

ЕУ је увела забрану увоза руског дизел горива и осталих нафтних прерађевина чиме је додатно смањила своју зависност од Москве.

Република Српска 11.02.2023 | 10:17
Забрана увоза: Да ли ће дизел да поскупи?

У Европи је од 5. фебруара на снази забрана увоза руског дизел горива и осталих нафтних прерађевина, са циљем да се омогући да се дизел и даље испоручује у земље попут Кине и Индије, као и да се избегне нагло поскупљење овог горива, што би нанело штету потрошачима широм света, али и да се истовремено умањи профит који остварује Москва.

Поставља се питање да ли би цена дизела могла да порасте услед повећаних трошкова транспорта, али и опоравка привреде у Кини, чија економија излази из рестрикција које су биле на снази због ковида и убрзано се опоравља.

“Србија у залихама има и сирове нафте и готових деривата, па се неће осетити последице овог ембрага. Ми ни пре ове забране нисмо увозили готове деривате из Русије, тако да неће бити промена по питању снабдевања нашег тржишта. У суштини, забрана увоза би могла да утиче на цене горива у самој Европи, али тренутно имамо ситуацију да је Европа направила залихе и почела да купује гориво од других произвођача из Индије, Саудијске Арабије и Кине, одакле ће стизати гориво од прерађене руске нафте”, објашњава за МОНДО уредница портала 'Енергија Балкана' Јелица Путниковић додајући да је реч о томе да Европска Унија мења своје уредбе, односно да је донела одлуку о куповини горива које су други произвели од руске нафте.

Међутим, како она наводи, у случају да дође до великог поскупљења дизела, оно ће се одразити и на Србију јер се цена горива одређује према велепродајним ценама на Медитерану.

“Одлука ЕУ и чланица Г7 да замрзну цену руске нафте и да не дозволе осигуравајућим кућама да осигурају танкере које превозе нафту, заправо сви пакети санкција против руских енергената, нису допринели да дође до поскупљења сирове нафте јер чланице ОПЕК- а и ОПЕКА плус, где се налази Русија, као и још неки други независни проивођачи, балансирају ситуацију на тржишту. Знамо да је било оних који су почетком прошле године прогнозирали да ће цена нафте стићи и до 200 долара за барел, што се на срећу нас потрошача није десило”, наводи Путниковићева и истиче да све док је цена изнад 70 долара по барелу, она одговара великим произвођачима нафте јер имају довољно простора за зараду, за улагање, као и за нова истраживања и отварање нових бушотина”, наводи Путниковић и наглашава да у ситуацији када у Европу стижу нафта и деривати са даљих дестинација, сам транспорт утиче на цену.

“Ова цена од око 80 долара за барел јесте резултат смањења привредних активности у Европи и остатку света, једино је Кина сад почела да повечава потрошњу, али не треба очекивати значајнија поскупљења нафте уколико геоплотичка ситуација у свету остане каква јесте, односно уколико не дође до нових заоштравања”, закључује Путниковићева.

(Мондо / Фото: Илустрација)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Гордана

11.02.2023 09:27

Европа се бори за независност од куповања јефтиног гаса и нафте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

11.02.2023 09:40

Цитам евеопа је се обезбједила увозом сирове нафте из кине и индије да замјени увоз из русије, Кина и индија које увозе 90% својих потреба из русије ,ирана,саудијске арабије одједном постадосе снадбјеваци европе сировом нафтом, исту ону руску нафту коју купе за 50 $ по барелу кинези и индијци само преусмјере ка европи по 80-90$ и европа се ријесила руске нафте, У ствари европљани кроз скупљу цјену плацају и себи и кинезима и индијцима велики дио увезене надтеКинези купе 2 барела за 100 $ прода европи 1 барел за 90 $ и њима барел на крају коста само 10 $

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.02.2023 10:16

Има се, мозе се ?....

Name

Аналитичар

11.02.2023 10:06

Супер цијене су мало пале дизела код нас од енормних 3,60 КМ,сад је 2,70 али зато сви прехрамбени производи који су поскупили због горива ни фенинг нису појефтинила тако да ће им поновно поскупљење добро доћи да опет повећају цијене усљед раста горива и наравно неизоставне Украјине!!Проклети били!!Земљотреси су ништа наспрам ових домаћих тајкуна који се богате са грбаче народа!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луд-збуњен-нормалан

11.02.2023 10:09

Дакле "Европа" санкцијама наметнутим Русији није престала куповати руску нафту. Она ту нафту и даље купује само сада не директно од Руса него од посредника (препродавца) и плаћа је по вишој цијени него док ју је куповала директно од Руса. Интересантан поступак "Европе" ???!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАДА

11.02.2023 10:18

Да влада оставе аута и не возају се приватно имали би сви довољно горива и јефтиније би12 било

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Влада,

11.02.2023 13:16

А, би ли ти оставио, нико не оставља ни своја аута, а не она која су џаба.

Name

075

11.02.2023 10:41

Читам и за рубрику "вјеровали или не" да је Индија, да добро сте прочитали, постала највећи извозник нафте и нафтних деривата а Индија нема нити једну бушотину нафте и нити једну платформу у мору! Резиме, "паметна" ЕУ купује "индијску" нафту и нафтне деривате из Руске Федерације али по већим цијенама и када додамо куповина "демократског плина" из државе "великог брата" по три пута, за сада, већој цијени дођем до закључка да ЕУ воде особе који би могли снимити нови серијал "Топ листа надреалиста" Маде ин ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

11.02.2023 12:37

До недавно нисам вјеровао који лудаци воде озбиљне државе, чланице ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рви

11.02.2023 15:23

Какво је цудо сто је цијена пала, зар не цитате да се сирова нафта вади у Шамцу а прерађује у рафинерији Брод. Било би смијесно да није жалосно,продај рафинерију вади сирову нафту по неколико хиљада кубика ради испитивања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економ

12.02.2023 13:13

Руска агресија на Украјину покренула је невјероватно брз прелазак Европске уније а и доброг дијела Европе са фосилних горива (нафте и гаса) из Руске федерације на обновљиве изворе енергије (сунце и вјетар) али и на тразење нових испруцилаца гаса . Према тврдњама како западних тако и руских економиста то знаци да Русија вец сад губи милијарде долара прихода и да се то не мозе висе надокнадити. Европска енегетска зависност од Русије је дакле прослост. Градити гасоводе и нафтоводе од Русије до Индије је скупо или готово немогуце због конфигурације терена. Такодје ЕУ је вец насла и друге изворе гаса из Алзира, Норвеске и других земља. Другим ријецима Русија је изгубила енергетски рат са Западом.Надати се и да це овај прави рат стати брзо. Мозда би онда досло до некавих нових енергетских договора.

ОДГОВОРИТЕ