Zabrana uvoza: Da li će dizel da poskupi?

EU je uvela zabranu uvoza ruskog dizel goriva i ostalih naftnih prerađevina čime je dodatno smanjila svoju zavisnost od Moskve.

Republika Srpska 11.02.2023 | 10:17
Zabrana uvoza: Da li će dizel da poskupi?

U Evropi je od 5. februara na snazi zabrana uvoza ruskog dizel goriva i ostalih naftnih prerađevina, sa ciljem da se omogući da se dizel i dalje isporučuje u zemlje poput Kine i Indije, kao i da se izbegne naglo poskupljenje ovog goriva, što bi nanelo štetu potrošačima širom sveta, ali i da se istovremeno umanji profit koji ostvaruje Moskva.

Postavlja se pitanje da li bi cena dizela mogla da poraste usled povećanih troškova transporta, ali i oporavka privrede u Kini, čija ekonomija izlazi iz restrikcija koje su bile na snazi zbog kovida i ubrzano se oporavlja.

“Srbija u zalihama ima i sirove nafte i gotovih derivata, pa se neće osetiti posledice ovog embraga. Mi ni pre ove zabrane nismo uvozili gotove derivate iz Rusije, tako da neće biti promena po pitanju snabdevanja našeg tržišta. U suštini, zabrana uvoza bi mogla da utiče na cene goriva u samoj Evropi, ali trenutno imamo situaciju da je Evropa napravila zalihe i počela da kupuje gorivo od drugih proizvođača iz Indije, Saudijske Arabije i Kine, odakle će stizati gorivo od prerađene ruske nafte”, objašnjava za MONDO urednica portala 'Energija Balkana' Jelica Putniković dodajući da je reč o tome da Evropska Unija menja svoje uredbe, odnosno da je donela odluku o kupovini goriva koje su drugi proizveli od ruske nafte.

Međutim, kako ona navodi, u slučaju da dođe do velikog poskupljenja dizela, ono će se odraziti i na Srbiju jer se cena goriva određuje prema veleprodajnim cenama na Mediteranu.

“Odluka EU i članica G7 da zamrznu cenu ruske nafte i da ne dozvole osiguravajućim kućama da osiguraju tankere koje prevoze naftu, zapravo svi paketi sankcija protiv ruskih energenata, nisu doprineli da dođe do poskupljenja sirove nafte jer članice OPEK- a i OPEKA plus, gde se nalazi Rusija, kao i još neki drugi nezavisni proivođači, balansiraju situaciju na tržištu. Znamo da je bilo onih koji su početkom prošle godine prognozirali da će cena nafte stići i do 200 dolara za barel, što se na sreću nas potrošača nije desilo”, navodi Putnikovićeva i ističe da sve dok je cena iznad 70 dolara po barelu, ona odgovara velikim proizvođačima nafte jer imaju dovoljno prostora za zaradu, za ulaganje, kao i za nova istraživanja i otvaranje novih bušotina”, navodi Putniković i naglašava da u situaciji kada u Evropu stižu nafta i derivati sa daljih destinacija, sam transport utiče na cenu.

“Ova cena od oko 80 dolara za barel jeste rezultat smanjenja privrednih aktivnosti u Evropi i ostatku sveta, jedino je Kina sad počela da povečava potrošnju, ali ne treba očekivati značajnija poskupljenja nafte ukoliko geoplotička situacija u svetu ostane kakva jeste, odnosno ukoliko ne dođe do novih zaoštravanja”, zaključuje Putnikovićeva.

(Mondo / Foto: Ilustracija)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Gordana

11.02.2023 09:27

Evropa se bori za nezavisnost od kupovanja jeftinog gasa i nafte!

ODGOVORITE
Name

Sydney

11.02.2023 09:40

Citam eveopa je se obezbjedila uvozom sirove nafte iz kine i indije da zamjeni uvoz iz rusije, Kina i indija koje uvoze 90% svojih potreba iz rusije ,irana,saudijske arabije odjednom postadose snadbjevaci evrope sirovom naftom, istu onu rusku naftu koju kupe za 50 $ po barelu kinezi i indijci samo preusmjere ka evropi po 80-90$ i evropa se rijesila ruske nafte, U stvari evropljani kroz skuplju cjenu placaju i sebi i kinezima i indijcima veliki dio uvezene nadteKinezi kupe 2 barela za 100 $ proda evropi 1 barel za 90 $ i njima barel na kraju kosta samo 10 $

ODGOVORITE
Name

Re

11.02.2023 10:16

Ima se, moze se ?....

Name

Analitičar

11.02.2023 10:06

Super cijene su malo pale dizela kod nas od enormnih 3,60 KM,sad je 2,70 ali zato svi prehrambeni proizvodi koji su poskupili zbog goriva ni fening nisu pojeftinila tako da će im ponovno poskupljenje dobro doći da opet povećaju cijene usljed rasta goriva i naravno neizostavne Ukrajine!!Prokleti bili!!Zemljotresi su ništa naspram ovih domaćih tajkuna koji se bogate sa grbače naroda!!

ODGOVORITE
Name

Lud-zbunjen-normalan

11.02.2023 10:09

Dakle "Evropa" sankcijama nametnutim Rusiji nije prestala kupovati rusku naftu. Ona tu naftu i dalje kupuje samo sada ne direktno od Rusa nego od posrednika (preprodavca) i plaća je po višoj cijeni nego dok ju je kupovala direktno od Rusa. Interesantan postupak "Evrope" ???!!!

ODGOVORITE
Name

VLADA

11.02.2023 10:18

Da vlada ostave auta i ne vozaju se privatno imali bi svi dovoljno goriva i jeftinije bi12 bilo

ODGOVORITE
Name

Za Vlada,

11.02.2023 13:16

A, bi li ti ostavio, niko ne ostavlja ni svoja auta, a ne ona koja su džaba.

Name

075

11.02.2023 10:41

Čitam i za rubriku "vjerovali ili ne" da je Indija, da dobro ste pročitali, postala najveći izvoznik nafte i naftnih derivata a Indija nema niti jednu bušotinu nafte i niti jednu platformu u moru! Rezime, "pametna" EU kupuje "indijsku" naftu i naftne derivate iz Ruske Federacije ali po većim cijenama i kada dodamo kupovina "demokratskog plina" iz države "velikog brata" po tri puta, za sada, većoj cijeni dođem do zaključka da EU vode osobe koji bi mogli snimiti novi serijal "Top lista nadrealista" Made in EU!

ODGOVORITE
Name

Q

11.02.2023 12:37

Do nedavno nisam vjerovao koji ludaci vode ozbiljne države, članice EU.

ODGOVORITE
Name

Rvi

11.02.2023 15:23

Kakvo je cudo sto je cijena pala, zar ne citate da se sirova nafta vadi u Šamcu a prerađuje u rafineriji Brod. Bilo bi smijesno da nije žalosno,prodaj rafineriju vadi sirovu naftu po nekoliko hiljada kubika radi ispitivanja

ODGOVORITE
Name

Ekonom

12.02.2023 13:13

Ruska agresija na Ukrajinu pokrenula je nevjerovatno brz prelazak Evropske unije a i dobrog dijela Evrope sa fosilnih goriva (nafte i gasa) iz Ruske federacije na obnovljive izvore energije (sunce i vjetar) ali i na trazenje novih isprucilaca gasa . Prema tvrdnjama kako zapadnih tako i ruskih ekonomista to znaci da Rusija vec sad gubi milijarde dolara prihoda i da se to ne moze vise nadoknaditi. Evropska enegetska zavisnost od Rusije je dakle proslost. Graditi gasovode i naftovode od Rusije do Indije je skupo ili gotovo nemoguce zbog konfiguracije terena. Takodje EU je vec nasla i druge izvore gasa iz Alzira, Norveske i drugih zemlja. Drugim rijecima Rusija je izgubila energetski rat sa Zapadom.Nadati se i da ce ovaj pravi rat stati brzo. Mozda bi onda doslo do nekavih novih energetskih dogovora.

ODGOVORITE