Двије жене преживјеле 122 сата под рушевинама

Спасиоци су у Турској извукли из рушевина зграда двије живе жене које су биле затрапане 122 сата, саопштиле су данас власти.

Свијет 11.02.2023 | 09:54
Двије жене преживјеле 122 сата под рушевинама

Укупан број погинулих у Турској и Сирији достигао је 24.150, дан након што је турски предсједник Тајип Ердоган изјавио да су власти требале да реагују брже послије земљотреса који се десио у понедјељак, 6. фебруара.

Једна од спасених жена, Менексе Табак /70/, била је умотана у ћебе док су је спасиоци износили до кола хитне помоћи у провинцији Караманмарас, објавила је државна агенција Анадолија.  Друга спасена жена је Масала Чичек /55/, која је извучена повријеђена из рушевина зграде у Дијарбакиру, највећем граду на југоистоку Турске.

Шездесет седам људи је спасено из рушевина у претходна 24 часа, рекао је ноћас новинарима турски потпредсједник Фуат Октај. У погођени регион стигла је 31.000 спасилаца. Око 80.000 људи је на болничком лијечењу, а 1,05 милиона је остало без крова над главом и тренутно су у привременим склоништима, рекао је Октај.

"Главни циљ нам је да осигурамо њихов повратак у нормалан живот тако што ћемо им осигурати трајан смјештај у року од годину дана, да би могли да залијече своју бол што прије", изјавио је турски потпредсједник.

Сиријски предсједник Башар ел Асад први пут је дошао у погођено подручје након земљотреса и обишао болницу у Алепу са својом супругом Асмом, јавили су државни медији. Његова влада одобрила је испоруку хуманитарне помоћи преко линије фронта у грађанском рату који траје 12 година, што ће убрзати допремање помоћи до милиона очајних људи.

Претходно је Свјетски програм за храну саопштио да му понестаје залиха на сјеверозападу Сирије, који је под контролом побуњеника, и да ратно стање компликује хуманитарне напоре.

(Независне / Фото: Реутерс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

+

11.02.2023 10:06

ЈАДАН НАРОД.

ОДГОВОРИТЕ