Хоће ли информације из "Скy" и "Анома" бити признате?

Правосуђе у Босни и Херцеговини свакодневно је на тесту правичности и ефикасности, посебно када је ријеч о великим предметима организираног криминала. Међу оним који мјесецима привлаче пажњу медија и јавности су појединци и групе из "Скај" и "Аном" апликација. Хоће ли информације прикупљене преко ових апликација бити признате као докази на суду?

Република Српска 10.02.2023 | 22:48
Хоће ли информације из "Скy" и "Анома" бити признате?

Без обзира на валидан аудио-снимак који је објављен на друштвеним мрежама, бивши функционер Странке демократске акције Асим Сарајлић ослобођен је кривице за корупцију. Зашто? Да ли су за суд, као доказ, довољни аудио и видео-записи?

"Он је, тражећи од појединих чланова странке да гласају за неког од фаворита, обећао да ће неког запослити и то је снимљено и оптужен је човјек. Након другог поступка судија је смогла снаге да каже без обзира да ли је то стварно тако, не може се на основу овога донијети, пресуда јер је она супротна конвенцији о људским правима. Неко ће то морати да плати", рекао је Миодраг Стојановић, адвокат.

"Класичан примјер, добијете инфо да је особа X кулила дрогу у ЕУ. Та особа је из БиХ. Нама у БиХ је тај податак веома битан, али ми не можемо хапсити на темељу тог податка. Само можемо кренути у друга истраживања", каже професор криминалистичке психологије Санди Диздаревић.

Откључавањем апликација "Скај" и "Аном" МУП Српске провео је велике акције у којима су разбијене веома озбиљне криминалне групе које су се бавиле продајом дроге. Пала су и прва хапшења и оптужнице.

"Прве оптужнице су подигнуте, немамо судске епилоге", рекла је адвокат Тања Савић.

"Задирање у приватност мора бити нешто што је законом" прописано, каже струка.

"Модерна држава прописује начине и продцедуре да би се неко прислушкивао. Мора да се зна ко је то и мора да се има доказ или индиција да та особа чини кривична дјела. Овако ће сви људи потенцијало бити мета прислушкивања", рекла је Савићева.

Узимање доказа на законит или незаконит начин, питање је које се бар у бх. судовима догађало и догађа се и сада, а судије су ти који морају донијети одлуку. Некада је то било једноставније, данас због нових комуникацијских технологија – више је и недоумица.

"Треба да знамо и да је оптужница подигнута у САД против власника 'Скај лимитеда' под оптужбом да је омогућио да се праве завјере за прање новца и подривање економског система САД. И да је омогућио криминалцима да угрожавају правни поредак САД", рекао је Дарко Обрадовић из Центра за стратешку анализу из Београда.

Струка се слаже да прикупљење информације путем "Скај", "Аном" и сличних апликација треба да буду вјетар у леђа правосудним и безбједносним институцијама које ће тражити опипљиве доказе.

Само тако, речено је у емисији Изазови БН ТВ, може да се крене у интензиван опертивни рад који ће људе блиске криминалним радњама привести правди.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ма

11.02.2023 04:55

Нема овдје дрзаве, а ни правосудја!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

11.02.2023 07:29

Зар сумња те. Па ово је правна држава, и уређен систем. ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судови у Европи

11.02.2023 07:54

Већ увелико, назалост одбацују као доказ хаковану од стране полицијски тијела, апликацију скај као доказ у вршењу кривичних дела!! Јер ко хакује мозе и да смјести" а то се неће сматрати доказом..Паметном доста..Сви се позивају на права приватности која је непркосновена !!! Тако драги моји тек овде никада на основу ове апликације нико неце бити осудјен!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

11.02.2023 09:51

У БиХ судови сyде гдје нема доказа ,тамо гдје престаје лигика настаје БиХ једино у БиХ вас осуде зато сто судија исли и има убјеђење нараавно лично ,да сте нешто урадили нема везе имају ли докази ,постоје ли или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

11.02.2023 10:38

ОВИ СЕ БОЈЕ ВЕЛИКИХ. ЈЕР САМО СУ ТУ УЧЕСТВОВАЛИ ВЕЛИКИ КРИМИНАЛЦИ. А ОБИЧНОМ СВИЈЕТУ СУДЕ И БЕЗ ДОКАЗА. ПРЕСУДНО ЈЕ УВИЈЕРЕЊЕ СУДИЈЕ. ЗАШТО НИКО НЕ РЕЧЕ: ДА СУ ЗАКОНИ РЕКЛИ ДА СУДИЈА НЕ ОДГОВАРА, ЗБОГ СВОЈЕ ПРЕСУДЕ. НЕМА НИКАКВУ ОДГОВОРНОСТ. ЗАТО МНОГИ НЕ СУДЕ ПРАВЕДНО. ПРЕСУДУ САМО МОЖЕ ПОБИТИ ВИШИ НИВО. А ТО ЈЕ НЕШТО ДРУГО. СЕБЕ СУ У ЗАКОНОДАВСТВУ АМНЕСТИРАЛИ ОД ОДГОВОРНОСТИ. КОД ОБИЧНОГ СВИЈЕТА. КОЈИ НЕМА ПАРА ДА ПЛАЋА ДО АПЕЛАЦИЈЕ. НЕГО ЋУТИ И ПЛАТИ. ОВДЈЕ СЕ СВИ БОЈЕ ВЕЛИКИХ КРИМИНАЛАЦА. ОНИ УБИЈАЈУ. А НЕ САНКЦИЈА ПО ЗАКОНУ. НЕМА ИХ. ПА ВИДИТЕ, ОНАЈ ЕВРОПСКИ, СВОЈОМ ОДЛУКОМ ШТИТИ КРИМИНАЛ. СВИ ЗАРАДЕ ПЛАТЕ, А КОРУПЦИЈА НЕКАЖЊЕНА. МЛАЋЕЊЕ ПРАЗНЕ СЛАМЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"

11.02.2023 10:42

НИКО НЕЋЕ БИТИ ОСУЂЕН, ЈЕР ТУ СУ ВЕЛИКИ. И ЗБРДА, С ДОЛА, ИСКЛИЗНУ ЗАКОНИМА. КОЈИ САМИ ТАКО УКРОЈЕ. БАДАВА ПЛАЋАМО СТРУЈУ. КОЈУ СУ ПОСКУПИЛИ, А ДОДИК И ВИШКОВИЋ ПРЕД ИЗБОРЕ РЕКЛИ ДА НЕЋЕ. НЕКА ИМ БОГ СУДИ, КАО И ТИМА ИЗ АПЛИКАЦИЈА. ШТЕТА ВАС ТРОЈЕ СТЕ ПАМЕТНИ, СТРУЧНИ И ВИДИ СЕ ИСКРЕНИ ЉУДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

11.02.2023 14:20

Код нас свакако закон за оне који су на власти не важи, он се примјењује и спроводи, само према обићном народу! И према томе, сасвим је небитно за "крупне звјерке", хоће ли ли их неко пронаћи у Скај, или Аном апликацији!

ОДГОВОРИТЕ