Хил: Србија треба да уради оно што је у њеном интересу

Амбасадор САД Крисофер Хил изјавио је вечерас да Србија треба да уради оно што је у њеном интересу и да не сумња у искреност њеног руководства, кад јасно изражава жељу да постане део ЕУ и пређе завршни део свог пута на Запад.

Србија 08.02.2023 | 21:30
Хил: Србија треба да уради оно што је у њеном интересу

На годишњој генералној скупштини Америчке привредне коморе, амбасадор Хил је рекао да се усуђује да тврди да ће ЕУ, најзначајнији геополитичи пројекат у последних пет векова, остати недовршен док Србија и остале земље Западог Балкана не буду потпуно интегрисане у структуре Уније.

"Усудујем се да тврдим да ће најзначајнији геополитички пројекат у последњих 500 година, стварање целовите Европе која живи у слободи и миру из пепела Другог светског рата, остати недовршен, док Србија и друге земље региона Западног Балкана не буду у потпуности интегрисане у политичке и привредне структуре Европе, односно Европске уније", рекао је Хил.

Амбасадор САД је нагласио да Србија треба да се одлучи да учини оно што је у њеном најбољем интересу. Нагласио је да његово уверење расте да ће се Србија управо из тих разлога придружити другима.

"Време је да Србија постане део те споне слободних земаља", рекао је Хил.

Амбасадор је казао да се Србија дуго супротставља санкцијама и да су сви разумели њену поруку.

"Али, мада за све постоји тренутак и време, то време сада истиче. Србија треба да уради оно што је у интересу Србије и не сумњам у искреност њеног руководства, кад то руководство јасно изражава жељу да постане део ЕУ и пређе завршни део свог пута на Запад", казао је амерички амбасадор.

Навео је да је њихово партнерство са Европом изграђено на заједничким вредностима, које укључују посвећеност демократији, отвореним тржиштима и политичком и медијском плурализму.

"Европски пројекат је захтевао време и његов пуни потенцијал ће захтевати нашу сталну упоност и велику дозу стрпљења", казао је Хил.

Према његовим речима, придруживање Европској унији не нуди уточиште онима који траже задовољство одмах, јер је то дуготрајан процес.

Хил каже да је незадовољство део сваког процеса који дуго траје.

"Али незадовољство не може бити основа деловања. Уместо тога, Србија треба да будно пази на сопствене интересе, на то да њен морални компас увек показује на запад", рекао је он.

Амерички амбасадор је нагласио да верује и не сумња да је Србија на много начина већ донела одлуку.

"Али, баш као у пословном свету, још нису сви обавештени", рекао је Хил.

"Порука је јасна. Србија ће бити део Европе, да поменем још једну димензију овога - атлантских структура. То се већ дешава. То је само питање темпа и обима", закључио је амбасадор Хил.

(Тањуг Фото: ТАЊУГ/МИЛОШ МИЛИВОЈЕВИЋ)

 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

БиХ

08.02.2023 21:02

А ми ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.02.2023 22:53

Па рекао је ниси цитао,и остале земље западног балкана

Name

Дебела Берта

09.02.2023 04:44

Ми нисмо ни испрдак.

Name

Цастле

08.02.2023 21:51

Морални компас одређује морална УСА? Боже помози, јесте то богата држава али морал?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

08.02.2023 22:11

Цовеце, охлади висе, ако немас паметнијег посла иди куци, па тамо попуј. Бас си досадан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

09.02.2023 06:30

Е чуј га, да компас буде окренут ка западу??!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оливер

09.02.2023 07:16

Европска Унија је трагицна бајка. ЕУ је под америцком окупацијом. Ако Америка као свјетски терорис мозе да дигне у зрак руски гасовод који иде ка ЕУ онда је јасно ста је ЕУ. ЕУ је америцки окупирани схит. Сајзер.. Србија треба да стопира кретање према ЕУ и да прави војни савез са Русијом.. Америка је бацала на Србију осиромасени уранијум. Та иста Америка је газда и ЕУ. Па г Хилл пописамо ти се на ЕУ и злоцинацки НАТО савез..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дебелокожац

09.02.2023 09:23

Како да направи војни савез кад је физицки одвојена од тог савеза? Јер, Србија је цијело вријеме у савезу с Русијом, само сто се мало курва и с ЕУ и са Америком. Дакле, на Србију нико не рацуна 100% јер се сама Србија тако понаса. Када се Србији казе одлуците се на којој столици сједите, званицне изјаве су да Србија хоце у ЕУ. Кад се Србији казе да мора пратити политику ЕУ, онда настаје проблем. Глупи смо ако мислимо да то не види ни Русија, ни Америка, ни ЕУ. Савези се окупљају на бази повјерења, а право питање је вјерује ли Русија Србији и вјерује ли Србија ЕУ?

Name

З

09.02.2023 09:44

Заборави ријеци, ЕУ, Европа, урнисано.... Има само "Запад".

Name

Ана

09.02.2023 07:19

Ста Америка има са тим ста Србија треба.. Свјетски терорист. Дат це бог да и Америка крвари у градјанском рату па да и Американци осјете бол коју су другима наносили.. Истина је да се вецина Американаца пласи градјанског рата у Америци јер це га бити. Заслузила га је Америка. Зивјела Русија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

09.02.2023 07:23

Па сад да ли је то доиста Србији интерес или има и ваше принесе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Измислили би нову сеобу

09.02.2023 09:47

Лијеци се зив био, какав пут на Запад и остале трице..... Ми смо ту гдје смо увијек и били и бицемо постојани као клисурине и не занима нас ста зборе лудаци....

ОДГОВОРИТЕ