Hil: Srbija treba da uradi ono što je u njenom interesu

Ambasador SAD Krisofer Hil izjavio je večeras da Srbija treba da uradi ono što je u njenom interesu i da ne sumnja u iskrenost njenog rukovodstva, kad jasno izražava želju da postane deo EU i pređe završni deo svog puta na Zapad.

Srbija 08.02.2023 | 21:30
Hil: Srbija treba da uradi ono što je u njenom interesu

Na godišnjoj generalnoj skupštini Američke privredne komore, ambasador Hil je rekao da se usuđuje da tvrdi da će EU, najznačajniji geopolitiči projekat u poslednih pet vekova, ostati nedovršen dok Srbija i ostale zemlje Zapadog Balkana ne budu potpuno integrisane u strukture Unije.

"Usudujem se da tvrdim da će najznačajniji geopolitički projekat u poslednjih 500 godina, stvaranje celovite Evrope koja živi u slobodi i miru iz pepela Drugog svetskog rata, ostati nedovršen, dok Srbija i druge zemlje regiona Zapadnog Balkana ne budu u potpunosti integrisane u političke i privredne strukture Evrope, odnosno Evropske unije", rekao je Hil.

Ambasador SAD je naglasio da Srbija treba da se odluči da učini ono što je u njenom najboljem interesu. Naglasio je da njegovo uverenje raste da će se Srbija upravo iz tih razloga pridružiti drugima.

"Vreme je da Srbija postane deo te spone slobodnih zemalja", rekao je Hil.

Ambasador je kazao da se Srbija dugo suprotstavlja sankcijama i da su svi razumeli njenu poruku.

"Ali, mada za sve postoji trenutak i vreme, to vreme sada ističe. Srbija treba da uradi ono što je u interesu Srbije i ne sumnjam u iskrenost njenog rukovodstva, kad to rukovodstvo jasno izražava želju da postane deo EU i pređe završni deo svog puta na Zapad", kazao je američki ambasador.

Naveo je da je njihovo partnerstvo sa Evropom izgrađeno na zajedničkim vrednostima, koje uključuju posvećenost demokratiji, otvorenim tržištima i političkom i medijskom pluralizmu.

"Evropski projekat je zahtevao vreme i njegov puni potencijal će zahtevati našu stalnu uponost i veliku dozu strpljenja", kazao je Hil.

Prema njegovim rečima, pridruživanje Evropskoj uniji ne nudi utočište onima koji traže zadovoljstvo odmah, jer je to dugotrajan proces.

Hil kaže da je nezadovoljstvo deo svakog procesa koji dugo traje.

"Ali nezadovoljstvo ne može biti osnova delovanja. Umesto toga, Srbija treba da budno pazi na sopstvene interese, na to da njen moralni kompas uvek pokazuje na zapad", rekao je on.

Američki ambasador je naglasio da veruje i ne sumnja da je Srbija na mnogo načina već donela odluku.

"Ali, baš kao u poslovnom svetu, još nisu svi obavešteni", rekao je Hil.

"Poruka je jasna. Srbija će biti deo Evrope, da pomenem još jednu dimenziju ovoga - atlantskih struktura. To se već dešava. To je samo pitanje tempa i obima", zaključio je ambasador Hil.

(Tanjug Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

BiH

08.02.2023 21:02

A mi ??

ODGOVORITE
Name

Re

08.02.2023 22:53

Pa rekao je nisi citao,i ostale zemlje zapadnog balkana

Name

Debela Berta

09.02.2023 04:44

Mi nismo ni isprdak.

Name

Castle

08.02.2023 21:51

Moralni kompas određuje moralna USA? Bože pomozi, jeste to bogata država ali moral?

ODGOVORITE
Name

Miroslav

08.02.2023 22:11

Covece, ohladi vise, ako nemas pametnijeg posla idi kuci, pa tamo popuj. Bas si dosadan.

ODGOVORITE
Name

Posmatrač

09.02.2023 06:30

E čuj ga, da kompas bude okrenut ka zapadu??!!

ODGOVORITE
Name

Oliver

09.02.2023 07:16

Evropska Unija je tragicna bajka. EU je pod americkom okupacijom. Ako Amerika kao svjetski teroris moze da digne u zrak ruski gasovod koji ide ka EU onda je jasno sta je EU. EU je americki okupirani shit. Sajzer.. Srbija treba da stopira kretanje prema EU i da pravi vojni savez sa Rusijom.. Amerika je bacala na Srbiju osiromaseni uranijum. Ta ista Amerika je gazda i EU. Pa g Hill popisamo ti se na EU i zlocinacki NATO savez..

ODGOVORITE
Name

Debelokožac

09.02.2023 09:23

Kako da napravi vojni savez kad je fizicki odvojena od tog saveza? Jer, Srbija je cijelo vrijeme u savezu s Rusijom, samo sto se malo kurva i s EU i sa Amerikom. Dakle, na Srbiju niko ne racuna 100% jer se sama Srbija tako ponasa. Kada se Srbiji kaze odlucite se na kojoj stolici sjedite, zvanicne izjave su da Srbija hoce u EU. Kad se Srbiji kaze da mora pratiti politiku EU, onda nastaje problem. Glupi smo ako mislimo da to ne vidi ni Rusija, ni Amerika, ni EU. Savezi se okupljaju na bazi povjerenja, a pravo pitanje je vjeruje li Rusija Srbiji i vjeruje li Srbija EU?

Name

Z

09.02.2023 09:44

Zaboravi rijeci, EU, Evropa, urnisano.... Ima samo "Zapad".

Name

Ana

09.02.2023 07:19

Sta Amerika ima sa tim sta Srbija treba.. Svjetski terorist. Dat ce bog da i Amerika krvari u gradjanskom ratu pa da i Amerikanci osjete bol koju su drugima nanosili.. Istina je da se vecina Amerikanaca plasi gradjanskog rata u Americi jer ce ga biti. Zasluzila ga je Amerika. Zivjela Rusija

ODGOVORITE
Name

Tatar

09.02.2023 07:23

Pa sad da li je to doista Srbiji interes ili ima i vaše prinese?

ODGOVORITE
Name

Izmislili bi novu seobu

09.02.2023 09:47

Lijeci se ziv bio, kakav put na Zapad i ostale trice..... Mi smo tu gdje smo uvijek i bili i bicemo postojani kao klisurine i ne zanima nas sta zbore ludaci....

ODGOVORITE