Што прије формирати власт и посветити се сарадњи са ММФ

Тегелтија је изразио очекивање да ће се ускоро окончати процес формирања власти у Федерацији БиХ како би се у пуном капацитету посветили и сарадњи с ММФ-ом, јер је у мају планирана и посјета Мисије ММФ-а.

Босна и Херцеговина 08.02.2023 | 15:46
Што прије формирати власт и посветити се сарадњи са ММФ

Министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија разговарао је са резидентним представником ММФ-а у БиХ Ендрјуом Џуелом који је рекао да је изненађен тврдњама Кристијана Шмита о условљавањима финансијске помоћи ММФ-а Републици Српској, те је заједнички оцијењено да су познате и стриктно прописане процедуре начина сарадње с овим фондом.

Током састанка саговорници су се осврнули на изјаве током недавног обраћања Шмита пред британским парламентарцима гдје се, према медијским извјештајима, говорило о томе да "финансијске институције, попут ММФ-а, убудуће одлучније условљавају финансијску помоћ Републици Српској", саопштено је из Министарства финансија и трезора у Савјету министара.

Саговорници су данас заједнички оцијенили да су познате и стриктно прописане процедуре начина сарадње и склапања аранжмана с ММФ-ом и да је то једини начин за сарадњу.

Према Џуеловим ријечима, одлуке о активностима ММФ-а доноси Извршни одбор ове институције и њени дионичари, те да се будућа сарадња у вези с аранжманом између БиХ и ММФ-а покреће и одлучује у Фискалном савјету БиХ.

Тегелтија је изразио очекивање да ће се ускоро окончати процес формирања власти у Федерацији БиХ како би се у пуном капацитету посветили и сарадњи с ММФ-ом, јер је у мају планирана и посјета Мисије ММФ-а.

На састанку је разговарано о актуелним дешавањима и будућој сарадњи са овом финансијском институцијом, као и о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и активностима које су приоритетне у раду Министарства финансија и трезора, наведено је у саопштењу.

На првом састанку послије именовања Тегелтије на чело Министарства финансија и трезора, Џуел је, уз искрене честитке на новој позицији, изразио наду да ће сарадња с ММФ-ом бити интензивнија у предстојећем мандату.

Шмит је крајем јануара свједочио пред Комитетом за спољне послове парламента Велике Британије, те је говорећи о санкционисању политичких представника из Републике Српске навео да се залаже за економско условљавање и да су већ на томе радили и ЕУ и Њемачка, те да ће у том смјеру разговарати и са представницима Међународног монетарног фонда.

(Срна   Фото: Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Татар

08.02.2023 14:55

До вас је није до народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

08.02.2023 15:09

То Тегелтија, посветити се ММФ-у. Једва чекаш да дођу па да те почупају. Доће дан кад ће се неко посветити вама, смрадови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

08.02.2023 16:46

Ма немој тако они бране нас од Сарејева у Сарајеву мислис да је то лако треба сацувати Републику Српску НАТО зели да нас унисти цијели свијет је против српског народа сви љубоморни на нас.

Name

Корослав

09.02.2023 13:34

?????.Сунце ти калаисано па зар свијет није знао да је откривена Атлантида.

Name

Србо

08.02.2023 15:25

Овај само о парама размишља па стани човјече обезбједио си са својим парама своје чукун чукун а камоли зетови кои запалише Раоп и сад пљеве и распродавају старо жељезо а онда вјероватно ће то распродати за изградњу зграда или ће они бити инвеститори па зар се небојиш некакве проклетиње уживај мало у животу па ниси у цвијету младости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срдјан

08.02.2023 16:13

Лако је тако владат. Задузивањем. Па це онда да се опет смисља вјестацка криза и да све поскупи како би влада убирала веци порез на пдв.. А то је уједно и гурање Реп. Српске у ропство, зависност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нермин Никшић

08.02.2023 16:22

Међународна заједницо,помозите ми да будем премијер Федерације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wwwww

08.02.2023 16:41

То тегелтија дупе ти. Зинуло гладни кредитеа

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

08.02.2023 16:45

кукала нам мјка опустосице ову земљу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАОП

08.02.2023 18:56

Браво за награду васим дилетантима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биља

09.02.2023 13:05

Ситни балкански клошари и лопови, издају народ и продају га ММФ-у и Трилатерали.

ОДГОВОРИТЕ