Što prije formirati vlast i posvetiti se saradnji sa MMF

Tegeltija je izrazio očekivanje da će se uskoro okončati proces formiranja vlasti u Federaciji BiH kako bi se u punom kapacitetu posvetili i saradnji s MMF-om, jer je u maju planirana i posjeta Misije MMF-a.

Bosna i Hercegovina 08.02.2023 | 15:46
Što prije formirati vlast i posvetiti se saradnji sa MMF

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija razgovarao je sa rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH Endrjuom DŽuelom koji je rekao da je iznenađen tvrdnjama Kristijana Šmita o uslovljavanjima finansijske pomoći MMF-a Republici Srpskoj, te je zajednički ocijenjeno da su poznate i striktno propisane procedure načina saradnje s ovim fondom.

Tokom sastanka sagovornici su se osvrnuli na izjave tokom nedavnog obraćanja Šmita pred britanskim parlamentarcima gdje se, prema medijskim izvještajima, govorilo o tome da "finansijske institucije, poput MMF-a, ubuduće odlučnije uslovljavaju finansijsku pomoć Republici Srpskoj", saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

Sagovornici su danas zajednički ocijenili da su poznate i striktno propisane procedure načina saradnje i sklapanja aranžmana s MMF-om i da je to jedini način za saradnju.

Prema DŽuelovim riječima, odluke o aktivnostima MMF-a donosi Izvršni odbor ove institucije i njeni dioničari, te da se buduća saradnja u vezi s aranžmanom između BiH i MMF-a pokreće i odlučuje u Fiskalnom savjetu BiH.

Tegeltija je izrazio očekivanje da će se uskoro okončati proces formiranja vlasti u Federaciji BiH kako bi se u punom kapacitetu posvetili i saradnji s MMF-om, jer je u maju planirana i posjeta Misije MMF-a.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim dešavanjima i budućoj saradnji sa ovom finansijskom institucijom, kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i aktivnostima koje su prioritetne u radu Ministarstva finansija i trezora, navedeno je u saopštenju.

Na prvom sastanku poslije imenovanja Tegeltije na čelo Ministarstva finansija i trezora, DŽuel je, uz iskrene čestitke na novoj poziciji, izrazio nadu da će saradnja s MMF-om biti intenzivnija u predstojećem mandatu.

Šmit je krajem januara svjedočio pred Komitetom za spoljne poslove parlamenta Velike Britanije, te je govoreći o sankcionisanju političkih predstavnika iz Republike Srpske naveo da se zalaže za ekonomsko uslovljavanje i da su već na tome radili i EU i NJemačka, te da će u tom smjeru razgovarati i sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda.

(Srna   Foto: Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Tatar

08.02.2023 14:55

Do vas je nije do naroda

ODGOVORITE
Name

Mile

08.02.2023 15:09

To Tegeltija, posvetiti se MMF-u. Jedva čekaš da dođu pa da te počupaju. Doće dan kad će se neko posvetiti vama, smradovi.

ODGOVORITE
Name

Rade

08.02.2023 16:46

Ma nemoj tako oni brane nas od Sarejeva u Sarajevu mislis da je to lako treba sacuvati Republiku Srpsku NATO zeli da nas unisti cijeli svijet je protiv srpskog naroda svi ljubomorni na nas.

Name

Koroslav

09.02.2023 13:34

?????.Sunce ti kalaisano pa zar svijet nije znao da je otkrivena Atlantida.

Name

Србо

08.02.2023 15:25

Овај само о парама размишља па стани човјече обезбједио си са својим парама своје чукун чукун а камоли зетови кои запалише Раоп и сад пљеве и распродавају старо жељезо а онда вјероватно ће то распродати за изградњу зграда или ће они бити инвеститори па зар се небојиш некакве проклетиње уживај мало у животу па ниси у цвијету младости.

ODGOVORITE
Name

Srdjan

08.02.2023 16:13

Lako je tako vladat. Zaduzivanjem. Pa ce onda da se opet smislja vjestacka kriza i da sve poskupi kako bi vlada ubirala veci porez na pdv.. A to je ujedno i guranje Rep. Srpske u ropstvo, zavisnost.

ODGOVORITE
Name

Nermin Nikšić

08.02.2023 16:22

Međunarodna zajednico,pomozite mi da budem premijer Federacije.

ODGOVORITE
Name

Wwwww

08.02.2023 16:41

To tegeltija dupe ti. Zinulo gladni kreditea

ODGOVORITE
Name

A

08.02.2023 16:45

kukala nam mjka opustosice ovu zemlju .

ODGOVORITE
Name

RAOP

08.02.2023 18:56

Bravo za nagradu vasim diletantima.

ODGOVORITE
Name

Bilja

09.02.2023 13:05

Sitni balkanski klošari i lopovi, izdaju narod i prodaju ga MMF-u i Trilaterali.

ODGOVORITE