Кинески спасилачки тим стигао у Турску

На захтев турске владе, кинески спасилачки тим састављен од 82 члана, који је послала кинеска влада је стигао на аеродром у јужном граду Адани у Турској 8. фебруара око 3.30 по локалном времену након 10 сати лета.

Свијет 08.02.2023 | 09:11
Кинески спасилачки тим стигао у Турску

Након сусрета са представницима локалне владе, кинеске амбасаде у Турској, Уједињених нација и других релевантних агенција, спасилачки тим ће одлучити о циљевима мисије, а затим извршити мисију по потреби, од спасавања особља, медицинског спасавања, процена развоја катастрофе, и успостављања "мобилне болнице".

Кинеска агенција за међународни развој и сарадњу (ЦИДЦА) објавила је у уторак хитну помоц́ Турској и Сирији након снажних земљотреса који су потресли те земље у понедељак.

Прва група хитне помоц́и Турској вредна је 40 милиона јуана (5,9 милиона долара), укључујуц́и помоц́ кроз спасилачке и медицинске тимове, као и пружање хитно потребних материјала за помоц́, рекао је Денг Бокинг, заменик шефа ЦИДЦА.

''Кина такође координира пружање хитно потребне помоц́и Сирији и убрзава текуц́и програм помоц́и у храни'', додао је.

Први кинески одред за цивилну помоц́, Рамунион Ресцуе, отпутовао је у уторак за Турску из своје базе у Хангџоуу, у источној кинеској провинцији Џеђијангу, а очекује се да ц́е у среду стиц́и у делове земље погођене земљотресом.

ЦИДЦА је у понедељак саопштила да је Кина спремна да пружи хуманитарну помоц́ Турској и Сирији након земљотреса. Кинеско друштво Црвеног крста такође је најавило пружање хитне помоц́и од 200.000 долара за Турску и Сирију.

(КМГ Фото: КМГ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Људски

08.02.2023 08:52

Цовјек за цовјека.

ОДГОВОРИТЕ