У хрватском кантону нема мјеста за Србина у влади

- Избором Владе Посавског кантона прекршен је Устав којим је прописано да један министар мора да долази из реда српског народа, што сада није случај. То довољно говори о положају Срба из ФБиХ, али и о стратешком партнерству СНСД-ХДЗ. Иако је ову Владу изгласао доминантно ХДЗ, а СНСД има одборе у наведеном кантону, нису нашли за сходно да захтијевају поштовање Устава и загарантована права Срба.  

Република Српска 08.02.2023 | 08:13
У хрватском кантону нема мјеста за Србина у влади

Ово је саопштио ПДП, наглашавајући да заштита Срба у ФБиХ потеже се само када СНСД има директну корист, а из истих разлога и стратешко партнерство са ХДЗ. 

"Свједочили смо и раније да у кантонима са хрватском већином, гдје је власт ХДЗ, није била гарантована конститутивност Србима, нити равноправност ћириличног писма и српског језика. Умјесто да се то блиско партнерство користи да се побољша положај Срба у ФБиХ, намјере СНСД-а су очигледно другачије, а наше националне интересе размијењују за ускостраначке кад год им се укаже за то прилика", каже се у саопштењу.

ПДП тражи да се у свим административним јединицама у БиХ поштује Устав, да се Србима омогуће гарантована права и да се сви политички актери из Републике Српске, ма колико разлике међу нама по већини питања биле непремостиве, држе једног принципа, а то је заштита наших националних интереса, ма гдје год Срби живјели.

"ПДП је спреман да се за то бори, а да ли су спремни они који његују "стратешка партнерства", вријеме ће показати. Нажалост, до сада су редовно падали на том испиту", наводи се у саопштењу.

(БН Фото: Архива) 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Стидите се

08.02.2023 07:29

И овај Боре Ивић само годинама трабуњу празну причу. Увијек вербални испади и увијек ист, Србин фали овдје, Србин фали тамо у овој или оној институцији. Како вас висе није стид. За што ви годинама добијате хиљаде марака мјесечно. Има ли ико од вас да зна ста РАДИТИ, НА НОГЕ ПОСТАВИТИ сем сто лапрдате увије исто. Ви ни п од политичара нисте. Учите, образује се да би знали ста радити и урадити. Доста вас свих, и Богу и народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.02.2023 08:51

Који си ти резимски болесник.

Name

Идеално

08.02.2023 09:48

А шта ти сад лапрдаш и трабуњаш? Све што си навео питај свог идејног Додика... Ко каже да у Прудском слоразуму Посавина није предата Хрватима... Ако се не варам у хрватским дијеловима БиХ Срби нису конститутиван народ... А ти нападаш Бореновића за те ствари...

Name

За стиди се

08.02.2023 10:02

Напокон сколован бот ал боту црвени су на власти 20 год и све униставају као скакавци . Свједоци смо сви невидјене изборне крадје а о гдину Бореновицу кад прицате да вас напоменем 34 404 директна гласа говори ста народ мисли о њему . Има висе директних гласова него поједине владајуце партије заједно а то вас боли видим по колицини напада и лази с којим нападате гдина Бореновица

Name

Ре

08.02.2023 10:28

Он да се стиди ? Зашто? Је ли зато сто говори Истину? Кажеш да нас зове на улицу а кад зовне не излазите из кафица, јер немате воље, нема користи,мрско вам је. Погледај изборе у Братунцу или Зворнику. Ни 30% није изасло и шта са таквим народом безвољним да ради Бореновиц? У НемАцкој или Енглеској ( који успут живе три пута боље од нас) на сваки позив за демо град је пун и хиљаде демонстрирају. Куповином душа за 50 марака све се рјесава и то је права слика данашњих Срба и овдје и у Србији. Федерација свјесно игнорисе права Срба у том Ентитету и то одговара касти на власти у РС јер Додикове то не занима за њих тамо и нема Срба. Њима је важно ово ту гдје су адзије и гдје слободно краду и манипулишу те и такве бајне Србе. А Бореновиц и још њих неколико говоре и агитују, отварају очи изгубљеном стаду али немају тих фамозних 50 марака. И зато не коментаришите њих јер они бар нешто покушавају коментаришите себе.

Name

Ре

08.02.2023 11:27

Срби са подручја данашњег Посавског кантона су махом у Аустралији,Шведској или су на позицијама у општиниВукосавље они који су остали у РС.Послије ратна политика тадашње власти је била останак у РС а не повратак на своје.

Name

реРЕ

08.02.2023 11:44

Не знас ни ста говорис.Па апатија је у народу управо због оваквих као Бореновиц.Неце висе народ да излази да гласа за њега и слицне.Не излазе гласаци опозиције ,док гласаци позиције и излазе.Ти први не излазис.

Name

Комсо

08.02.2023 07:42

Браво гдине Бореновицу. Црвена банда само кад је њихов интерес онда као боре се за Републику а показали су јуце ко су и ста су. Прихватили су све сто Високи представник трази од њих све сто трази и висе од тога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

08.02.2023 07:53

Бореновићу, препусти све Јелени да спасиш брод који тоне. Повуци потез, без критике..

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво Весна

08.02.2023 08:33

Бореновићу попустио си конце јуче си семогао увјерити ко вам растура странку ниси се на вријеме дистанцирао то ће вас све коштати жао ми је јер сам ваш али премо великих и поновљених дешавања се не прелази ---прочисти странку док још није касно

Name

Реципроцитет

08.02.2023 09:44

Ако Срби немају своја права у Фбих, засто ви дозвољавате ,да они имају свог министра и остала права у РС, борите се политицари

Name

који је дебил бурле

08.02.2023 10:23

Да је велики србенда додик могао и од срба из федерације опљацкати 56 милиона КМ да троси по саторским пјеваљкама и плаца свираце,мозда би некад споменуо и србе из кантона где влада његов пријатељ Цовиц.Те србе додик користи само кад су избори да их наговори да гласају за ХДЗ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

08.02.2023 10:26

Нема никога ни из опозиције у власти па живот тече.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

08.02.2023 17:46

Опет ти нешто коментаришеш. Затвори своју СЗР и правац кући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

08.02.2023 19:42

Ухвати се ти посла у странци која је у расулу јер си ти као преддједник ипак најодговорнији за стање у странци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јојо

08.02.2023 21:56

Јеби се и ти и Срби и Хрвати и Бошњаци. Ко је гдје угрожен дебилу један. Сав народ је угрожен, само ви политичари нисте. .

ОДГОВОРИТЕ