U hrvatskom kantonu nema mjesta za Srbina u vladi

- Izborom Vlade Posavskog kantona prekršen je Ustav kojim je propisano da jedan ministar mora da dolazi iz reda srpskog naroda, što sada nije slučaj. To dovoljno govori o položaju Srba iz FBiH, ali i o strateškom partnerstvu SNSD-HDZ. Iako je ovu Vladu izglasao dominantno HDZ, a SNSD ima odbore u navedenom kantonu, nisu našli za shodno da zahtijevaju poštovanje Ustava i zagarantovana prava Srba.  

Republika Srpska 08.02.2023 | 08:13
U hrvatskom kantonu nema mjesta za Srbina u vladi

Ovo je saopštio PDP, naglašavajući da zaštita Srba u FBiH poteže se samo kada SNSD ima direktnu korist, a iz istih razloga i strateško partnerstvo sa HDZ. 

"Svjedočili smo i ranije da u kantonima sa hrvatskom većinom, gdje je vlast HDZ, nije bila garantovana konstitutivnost Srbima, niti ravnopravnost ćiriličnog pisma i srpskog jezika. Umjesto da se to blisko partnerstvo koristi da se poboljša položaj Srba u FBiH, namjere SNSD-a su očigledno drugačije, a naše nacionalne interese razmijenjuju za uskostranačke kad god im se ukaže za to prilika", kaže se u saopštenju.

PDP traži da se u svim administrativnim jedinicama u BiH poštuje Ustav, da se Srbima omoguće garantovana prava i da se svi politički akteri iz Republike Srpske, ma koliko razlike među nama po većini pitanja bile nepremostive, drže jednog principa, a to je zaštita naših nacionalnih interesa, ma gdje god Srbi živjeli.

"PDP je spreman da se za to bori, a da li su spremni oni koji njeguju "strateška partnerstva", vrijeme će pokazati. Nažalost, do sada su redovno padali na tom ispitu", navodi se u saopštenju.

(BN Foto: Arhiva) 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Stidite se

08.02.2023 07:29

I ovaj Bore Ivić samo godinama trabunju praznu priču. Uvijek verbalni ispadi i uvijek ist, Srbin fali ovdje, Srbin fali tamo u ovoj ili onoj instituciji. Kako vas vise nije stid. Za što vi godinama dobijate hiljade maraka mjesečno. Ima li iko od vas da zna sta RADITI, NA NOGE POSTAVITI sem sto laprdate uvije isto. Vi ni p od političara niste. Učite, obrazuje se da bi znali sta raditi i uraditi. Dosta vas svih, i Bogu i narodu.

ODGOVORITE
Name

Re

08.02.2023 08:51

Koji si ti rezimski bolesnik.

Name

Idealno

08.02.2023 09:48

A šta ti sad laprdaš i trabunjaš? Sve što si naveo pitaj svog idejnog Dodika... Ko kaže da u Prudskom slorazumu Posavina nije predata Hrvatima... Ako se ne varam u hrvatskim dijelovima BiH Srbi nisu konstitutivan narod... A ti napadaš Borenovića za te stvari...

Name

Za stidi se

08.02.2023 10:02

Napokon skolovan bot al botu crveni su na vlasti 20 god i sve unistavaju kao skakavci . Svjedoci smo svi nevidjene izborne kradje a o gdinu Borenovicu kad pricate da vas napomenem 34 404 direktna glasa govori sta narod misli o njemu . Ima vise direktnih glasova nego pojedine vladajuce partije zajedno a to vas boli vidim po kolicini napada i lazi s kojim napadate gdina Borenovica

Name

Re

08.02.2023 10:28

On da se stidi ? Zašto? Je li zato sto govori Istinu? Kažeš da nas zove na ulicu a kad zovne ne izlazite iz kafica, jer nemate volje, nema koristi,mrsko vam je. Pogledaj izbore u Bratuncu ili Zvorniku. Ni 30% nije izaslo i šta sa takvim narodom bezvoljnim da radi Borenovic? U NemAckoj ili Engleskoj ( koji usput žive tri puta bolje od nas) na svaki poziv za demo grad je pun i hiljade demonstriraju. Kupovinom duša za 50 maraka sve se rjesava i to je prava slika današnjih Srba i ovdje i u Srbiji. Federacija svjesno ignorise prava Srba u tom Entitetu i to odgovara kasti na vlasti u RS jer Dodikove to ne zanima za njih tamo i nema Srba. Njima je važno ovo tu gdje su adzije i gdje slobodno kradu i manipulišu te i takve bajne Srbe. A Borenovic i još njih nekoliko govore i agituju, otvaraju oči izgubljenom stadu ali nemaju tih famoznih 50 maraka. I zato ne komentarišite njih jer oni bar nešto pokušavaju komentarišite sebe.

Name

Re

08.02.2023 11:27

Srbi sa područja današnjeg Posavskog kantona su mahom u Australiji,Švedskoj ili su na pozicijama u opštiniVukosavlje oni koji su ostali u RS.Poslije ratna politika tadašnje vlasti je bila ostanak u RS a ne povratak na svoje.

Name

reRE

08.02.2023 11:44

Ne znas ni sta govoris.Pa apatija je u narodu upravo zbog ovakvih kao Borenovic.Nece vise narod da izlazi da glasa za njega i slicne.Ne izlaze glasaci opozicije ,dok glasaci pozicije i izlaze.Ti prvi ne izlazis.

Name

Komso

08.02.2023 07:42

Bravo gdine Borenovicu. Crvena banda samo kad je njihov interes onda kao bore se za Republiku a pokazali su juce ko su i sta su. Prihvatili su sve sto Visoki predstavnik trazi od njih sve sto trazi i vise od toga

ODGOVORITE
Name

Vesna

08.02.2023 07:53

Borenoviću, prepusti sve Jeleni da spasiš brod koji tone. Povuci potez, bez kritike..

ODGOVORITE
Name

bravo Vesna

08.02.2023 08:33

Borenoviću popustio si konce juče si semogao uvjeriti ko vam rastura stranku nisi se na vrijeme distancirao to će vas sve koštati žao mi je jer sam vaš ali premo velikih i ponovljenih dešavanja se ne prelazi ---pročisti stranku dok još nije kasno

Name

Reciprocitet

08.02.2023 09:44

Ako Srbi nemaju svoja prava u Fbih, zasto vi dozvoljavate ,da oni imaju svog ministra i ostala prava u RS, borite se politicari

Name

koji je debil burle

08.02.2023 10:23

Da je veliki srbenda dodik mogao i od srba iz federacije opljackati 56 miliona KM da trosi po satorskim pjevaljkama i placa svirace,mozda bi nekad spomenuo i srbe iz kantona gde vlada njegov prijatelj Covic.Te srbe dodik koristi samo kad su izbori da ih nagovori da glasaju za HDZ.

ODGOVORITE
Name

OO7

08.02.2023 10:26

Nema nikoga ni iz opozicije u vlasti pa život teče.

ODGOVORITE
Name

Branci

08.02.2023 17:46

Opet ti nešto komentarišeš. Zatvori svoju SZR i pravac kući.

ODGOVORITE
Name

Milan

08.02.2023 19:42

Uhvati se ti posla u stranci koja je u rasulu jer si ti kao preddjednik ipak najodgovorniji za stanje u stranci.

ODGOVORITE
Name

Jojo

08.02.2023 21:56

Jebi se i ti i Srbi i Hrvati i Bošnjaci. Ko je gdje ugrožen debilu jedan. Sav narod je ugrožen, samo vi političari niste. .

ODGOVORITE