ФЗО има новац за судске трошкове, али не и за лијек?!

Тешко обољела Бањалучанка, иначе самохрана мајка малољетне дјевојчице, већ четири године, поред борбе са тешком болешћу, води битке и са Фондом здравственог осигурања РС који неће да јој рефундира трошкове набавке лијека за хемотерапију у укупном износу од 16 хиљада марака.

Република Српска 07.02.2023 | 20:06
ФЗО има новац за судске трошкове, али не и за лијек?!

Цијена једне дозе лијека пертузумаб била је 3.250 марака, а Бањалучанка је, како би спасила свој живот, након препоруке љекара морала набавити пет доза до тренутка када су је у Фонду ставили на фамозну Листу која омогућава плаћену набавку поменутог лијека пацијенту.

 „Њено лијечење траје већ четири пет година. Она се обратила Фонду здравства за рефундацију, Фонд је то одбио, након тога сам писао жалбе, другостепени орган Фонда је исто одбио и онда су долазиле тужбе на ред“, каже Андреј Обрадовић, адвокат тешко обољеле Бањалучанке.

Оно што је фасцинанто у овом случају је да је Окружни суд у Бањалуци донио 16 пресуда у којима су одлуке Фонда здравственог осигурања РС проглашене незаконитим, али у Фонду и даље настављају доносити рјешења којима се одбија исплата новца.

 „С обзиром да Фонд није хтио да поштује одлуке суда, него донесе рјешење поновно, али опет одбије захтјев и донесе незаконито рјешење. Ми смо тражили од суда да он донесе мериторно рјешње, али суд никако није, јер је то ријетка пракса. Али је у овом случају то једина опција, или кривична пријава због неизвршавања судске одлуке“, поручује Обрадовић.

Према посљедњим информацијама, након Окружног суда у Бањалуци, и Врховни суд Републике Српске је својом пресудом стао на страну тешко болесне Бањалучанке и утврдио да су одлуке Фонда здравственог осигурања РС неуставне.

Из Фонда здравственог осигурања РС одговарају да је овај лијек количински ограничен те да се даје само приоритетним пацијентима, док за остале постоји Листа чекања.

"У конкретном случају код осигураника суд је наложио да се укида рјешење Фонда којим је одбијена рефундација, али у пресуди није наведено да се трошак рефундира, односно да се новац осигуранику исплати. У складу са пресудом, захтјев за рефундацију се враћа на поновно одлучивање нашој првостепеној комисији. Према томе, Фонд поступа по пресудама и поступци су у току“, одговарају из Фонда здравственог осигурања РС.

Највећи апсурд у свему је да Фонд уредно плаћа све изгубљене спорове које ФЗО прави у овом случају, а за сада је овај износ већ прешао износ од 5.000 марака.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Предатор

07.02.2023 19:41

Док си здрав, радиш и некористиш здравствене услуге добар си фонду јер те гуле ко Наранџић а кад се неко нажалост разболи онда недирај нас у паре. Жали Боже

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

07.02.2023 19:51

Зато што у Фонду најмање има медицинских стручњака, а највише купљених менаџера, који немају душу, него само сабирају док подвлаче црту, а касније се у граду одузимају док повлаче црту. Неписмени идиоти којима под хитно треба одузети њемачке аутомобиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

07.02.2023 20:02

Буџет за елиту, хуманитарни СМС за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

07.02.2023 20:27

Али зато бивси министар води Мају П у Дубаји и Монте Карло .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

08.02.2023 14:35

Док Бурли не смркне народу неце сванут.

Name

Мирослав

07.02.2023 23:09

Сви сто уптављају фондом, морају отици сами, или морају бити истерани. Ово је само јрдан слуцај сто је стигао до суда и у јавност, а колило је јадног света, сто цути и трпи. Господо за свога би прокопали стену ноктом казипрста, али за све оне сто нису васи, вас бас брига. Срам вас било, докле мислите паразитирати на рацун обицног света, и окренути му ледја кад је потреба? Ста мислите ко сте, арбитри здравља и болести, ви сте самл сервис обицног света, на цији рацун зивите, и такви какви сте радите против њих. Ма.. ван, паразити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

08.02.2023 06:36

То је један руцак у Агапеу за исту ту банду бојите ли се бога марво нељудска?

Name

Милан

08.02.2023 06:02

Па можда и ти трошкови који настану некоме ко је учествовао у спору и добио спор ће служити за куповину хране, лијекова и слично! Зашто тако искључиво гледати само једне а не уважавати све друге! Чисто политиканство и глуматање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није

08.02.2023 07:14

То никакво цудо кад видимо ко нам води прво дрзаву ,лазни предсједник са покраденим изборима а ни други представници власти као ни директори нису ниста бољи све сами лопови и плхацкаси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

08.02.2023 11:13

Сами себи поставимо питање, дали би се овако нешто могло десити некоме из владајуће " елите" у РС!?? Толико о владавини права, постојању правне државе, и равноправности грађана пред законом у РС!!

ОДГОВОРИТЕ