FZO ima novac za sudske troškove, ali ne i za lijek?!

Teško oboljela Banjalučanka, inače samohrana majka maloljetne djevojčice, već četiri godine, pored borbe sa teškom bolešću, vodi bitke i sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS koji neće da joj refundira troškove nabavke lijeka za hemoterapiju u ukupnom iznosu od 16 hiljada maraka.

Republika Srpska 07.02.2023 | 20:06
FZO ima novac za sudske troškove, ali ne i za lijek?!

Cijena jedne doze lijeka pertuzumab bila je 3.250 maraka, a Banjalučanka je, kako bi spasila svoj život, nakon preporuke ljekara morala nabaviti pet doza do trenutka kada su je u Fondu stavili na famoznu Listu koja omogućava plaćenu nabavku pomenutog lijeka pacijentu.

 „Njeno liječenje traje već četiri pet godina. Ona se obratila Fondu zdravstva za refundaciju, Fond je to odbio, nakon toga sam pisao žalbe, drugostepeni organ Fonda je isto odbio i onda su dolazile tužbe na red“, kaže Andrej Obradović, advokat teško oboljele Banjalučanke.

Ono što je fascinanto u ovom slučaju je da je Okružni sud u Banjaluci donio 16 presuda u kojima su odluke Fonda zdravstvenog osiguranja RS proglašene nezakonitim, ali u Fondu i dalje nastavljaju donositi rješenja kojima se odbija isplata novca.

 „S obzirom da Fond nije htio da poštuje odluke suda, nego donese rješenje ponovno, ali opet odbije zahtjev i donese nezakonito rješenje. Mi smo tražili od suda da on donese meritorno rješnje, ali sud nikako nije, jer je to rijetka praksa. Ali je u ovom slučaju to jedina opcija, ili krivična prijava zbog neizvršavanja sudske odluke“, poručuje Obradović.

Prema posljednjim informacijama, nakon Okružnog suda u Banjaluci, i Vrhovni sud Republike Srpske je svojom presudom stao na stranu teško bolesne Banjalučanke i utvrdio da su odluke Fonda zdravstvenog osiguranja RS neustavne.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS odgovaraju da je ovaj lijek količinski ograničen te da se daje samo prioritetnim pacijentima, dok za ostale postoji Lista čekanja.

"U konkretnom slučaju kod osiguranika sud je naložio da se ukida rješenje Fonda kojim je odbijena refundacija, ali u presudi nije navedeno da se trošak refundira, odnosno da se novac osiguraniku isplati. U skladu sa presudom, zahtjev za refundaciju se vraća na ponovno odlučivanje našoj prvostepenoj komisiji. Prema tome, Fond postupa po presudama i postupci su u toku“, odgovaraju iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Najveći apsurd u svemu je da Fond uredno plaća sve izgubljene sporove koje FZO pravi u ovom slučaju, a za sada je ovaj iznos već prešao iznos od 5.000 maraka.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Предатор

07.02.2023 19:41

Док си здрав, радиш и некористиш здравствене услуге добар си фонду јер те гуле ко Наранџић а кад се неко нажалост разболи онда недирај нас у паре. Жали Боже

ODGOVORITE
Name

mrga

07.02.2023 19:51

Zato što u Fondu najmanje ima medicinskih stručnjaka, a najviše kupljenih menadžera, koji nemaju dušu, nego samo sabiraju dok podvlače crtu, a kasnije se u gradu oduzimaju dok povlače crtu. Nepismeni idioti kojima pod hitno treba oduzeti njemačke automobile.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

07.02.2023 20:02

Budžet za elitu, humanitarni SMS za narod.

ODGOVORITE
Name

Student

07.02.2023 20:27

Ali zato bivsi ministar vodi Maju P u Dubaji i Monte Karlo .

ODGOVORITE
Name

Mika

08.02.2023 14:35

Dok Burli ne smrkne narodu nece svanut.

Name

Miroslav

07.02.2023 23:09

Svi sto uptavljaju fondom, moraju otici sami, ili moraju biti isterani. Ovo je samo jrdan slucaj sto je stigao do suda i u javnost, a kolilo je jadnog sveta, sto cuti i trpi. Gospodo za svoga bi prokopali stenu noktom kaziprsta, ali za sve one sto nisu vasi, vas bas briga. Sram vas bilo, dokle mislite parazitirati na racun obicnog sveta, i okrenuti mu ledja kad je potreba? Sta mislite ko ste, arbitri zdravlja i bolesti, vi ste saml servis obicnog sveta, na ciji racun zivite, i takvi kakvi ste radite protiv njih. Ma.. van, paraziti.

ODGOVORITE
Name

Laktasi

08.02.2023 06:36

To je jedan rucak u Agapeu za istu tu bandu bojite li se boga marvo neljudska?

Name

Milan

08.02.2023 06:02

Pa možda i ti troškovi koji nastanu nekome ko je učestvovao u sporu i dobio spor će služiti za kupovinu hrane, lijekova i slično! Zašto tako isključivo gledati samo jedne a ne uvažavati sve druge! Čisto politikanstvo i glumatanje.

ODGOVORITE
Name

Nije

08.02.2023 07:14

To nikakvo cudo kad vidimo ko nam vodi prvo drzavu ,lazni predsjednik sa pokradenim izborima a ni drugi predstavnici vlasti kao ni direktori nisu nista bolji sve sami lopovi i plhackasi

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

08.02.2023 11:13

Sami sebi postavimo pitanje, dali bi se ovako nešto moglo desiti nekome iz vladajuće " elite" u RS!?? Toliko o vladavini prava, postojanju pravne države, i ravnopravnosti građana pred zakonom u RS!!

ODGOVORITE