БиХ добија 700.000 евра од Европске уније за пројекте

У БиХ је данас објављен јавни позив за приједлоге пројеката за пружање подршке иновативним технолошким пројектима примјењивим у индустрији, чија је вриједност 700.000 евра, с циљем подршке развоју малих и средњих предузећа и јачања сектора иновација.

Босна и Херцеговина 07.02.2023 | 17:31
БиХ добија 700.000 евра од Европске уније за пројекте

Циљ овог јавног позива, у оквиру пројекта "ЕУ фор дигитал СМЕ", јесте да повећа капацитет БиХ да подржи развој приватног сектора кроз иновације и дигитализацију.

Шеф секције операције за економски развој, природне ресурсе и инфраструктуру Делегације ЕУ у БиХ Жил Ребате рекао је новинарима у Сарајеву на помоцији овог јавног позива да ће се различитим технологијама помоћи у развоју малих и средњих предузећа, која су, по њему, најважнији фактор развоја економије БиХ.

"Важно је опремити та предузећа за будућност, будући да раде у конкурентном окружењу, важно је да усвоје и имају дигиталне вјештине и опрему", навео је Ребате.

Он је истакао да се овим јавним позивом очекује јачање сектора иновација, што ће довести до боље конкурентности малих и средњих предузећа на регионалном тржишту, те да ће то бити значајан допринос и за грађане БиХ.

"Слично свим земљама у свијету, БиХ мора створити повољно окружење и екосистем за инвестиције, иначе их неће бити могуће успјешно спровести. За даљу дигитализацију значајно је успостављање широкопојасне инфраструктуре", навео је он.

Ребате је додао да је за успјешност пројекта важно да се спроведе дигитализација јавних услуга, те нагласио да је значајно усвајање закона о електронском потпису у БиХ.

Ева Нар, директор програма пројекта "ЕУ фор дигитал СМЕ", истакла је важност дигитализације за привредни сектор у БиХ, као и да је за мала и средња предузећа важно одговорити на питања како је спровести.

Она је најавила низ активности у наредне двије године које укључују успостављање сектора за иновације који ће бити у прилици да пружа подршку малим и средњим предузећима.

Пројекат је фокусиран на трансфер знања и размјену са организацијама за истраживање и развој из земаља западног Балкана.

Након објављивања јавног позива биће одржане двије онлајн сесије за потенцијалне кандидате у уторак, 14. фебруара, те 16. фебруара.

Вриједност пројекта "ЕУ фор дигитал СМЕ" је 6,1 милион евра, од чега је ЕУ издвојила пет милиона, а Њемачка 1,1 милион евра.

Пројекат ће трајати до 2024. године, а спроводиће га Њемачка организација за међународну сарадњу.

(Срна  Фото:Пиxабаy)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Са стране

07.02.2023 17:57

Много је, куме!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.02.2023 19:30

Све то оде у приватне дзепове а Додику пола..мафија влада и пљацка

Name

Ре

07.02.2023 20:23

Мала и средња предузећа су робови великих страних компанија. Нема ту ни развоја, ни продуктивности ни запопшљавања. То треба ЕУ а не нама. Зато влада треба да уради стратегију а странци.

Name

Цин цин

07.02.2023 18:02

Боље да не дају у овој земљи милиони нестану покраду се нико не одговара само се лези за ситно 10,20 км и то милиција само.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

07.02.2023 18:55

Имате их коме дати. Мислим на БИХ политичаре. Не брините паре су " на сигурном"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

08.02.2023 17:55

Ма каква мала и средња предузећа...то треба крнути у јавни сектор...нек се мало помогну, а они су и навикли на то...

ОДГОВОРИТЕ