BiH dobija 700.000 evra od Evropske unije za projekte

U BiH je danas objavljen javni poziv za prijedloge projekata za pružanje podrške inovativnim tehnološkim projektima primjenjivim u industriji, čija je vrijednost 700.000 evra, s ciljem podrške razvoju malih i srednjih preduzeća i jačanja sektora inovacija.

Bosna i Hercegovina 07.02.2023 | 17:31
BiH dobija 700.000 evra od Evropske unije za projekte

Cilj ovog javnog poziva, u okviru projekta "EU for digital SME", jeste da poveća kapacitet BiH da podrži razvoj privatnog sektora kroz inovacije i digitalizaciju.

Šef sekcije operacije za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu Delegacije EU u BiH Žil Rebate rekao je novinarima u Sarajevu na pomociji ovog javnog poziva da će se različitim tehnologijama pomoći u razvoju malih i srednjih preduzeća, koja su, po njemu, najvažniji faktor razvoja ekonomije BiH.

"Važno je opremiti ta preduzeća za budućnost, budući da rade u konkurentnom okruženju, važno je da usvoje i imaju digitalne vještine i opremu", naveo je Rebate.

On je istakao da se ovim javnim pozivom očekuje jačanje sektora inovacija, što će dovesti do bolje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća na regionalnom tržištu, te da će to biti značajan doprinos i za građane BiH.

"Slično svim zemljama u svijetu, BiH mora stvoriti povoljno okruženje i ekosistem za investicije, inače ih neće biti moguće uspješno sprovesti. Za dalju digitalizaciju značajno je uspostavljanje širokopojasne infrastrukture", naveo je on.

Rebate je dodao da je za uspješnost projekta važno da se sprovede digitalizacija javnih usluga, te naglasio da je značajno usvajanje zakona o elektronskom potpisu u BiH.

Eva Nar, direktor programa projekta "EU for digital SME", istakla je važnost digitalizacije za privredni sektor u BiH, kao i da je za mala i srednja preduzeća važno odgovoriti na pitanja kako je sprovesti.

Ona je najavila niz aktivnosti u naredne dvije godine koje uključuju uspostavljanje sektora za inovacije koji će biti u prilici da pruža podršku malim i srednjim preduzećima.

Projekat je fokusiran na transfer znanja i razmjenu sa organizacijama za istraživanje i razvoj iz zemalja zapadnog Balkana.

Nakon objavljivanja javnog poziva biće održane dvije onlajn sesije za potencijalne kandidate u utorak, 14. februara, te 16. februara.

Vrijednost projekta "EU for digital SME" je 6,1 milion evra, od čega je EU izdvojila pet miliona, a NJemačka 1,1 milion evra.

Projekat će trajati do 2024. godine, a sprovodiće ga NJemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

(Srna  Foto:Pixabay)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Sa strane

07.02.2023 16:57

Mnogo je, kume!

ODGOVORITE
Name

Re

07.02.2023 18:30

Sve to ode u privatne dzepove a Dodiku pola..mafija vlada i pljacka

Name

Re

07.02.2023 19:23

Mala i srednja preduzeća su robovi velikih stranih kompanija. Nema tu ni razvoja, ni produktivnosti ni zapopšljavanja. To treba EU a ne nama. Zato vlada treba da uradi strategiju a stranci.

Name

Cin cin

07.02.2023 17:02

Bolje da ne daju u ovoj zemlji milioni nestanu pokradu se niko ne odgovara samo se lezi za sitno 10,20 km i to milicija samo.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

07.02.2023 17:55

Imate ih kome dati. Mislim na BIH političare. Ne brinite pare su " na sigurnom"

ODGOVORITE
Name

Idealno

08.02.2023 16:55

Ma kakva mala i srednja preduzeća...to treba krnuti u javni sektor...nek se malo pomognu, a oni su i navikli na to...

ODGOVORITE