Уговори вриједни 19 милиона евра за заштиту од поплава

- Директор Јавне установе "Воде Српске" Мирослав Миловановић и представници извођача радова потписали су данас у Бањалуци уговоре за изградњу шест мјера заштите од поплава, вриједности 19 милиона евра, у оквиру пројекта управљања ризицима од поплава у Републици Српској.

Република Српска 07.02.2023 | 13:55
Уговори вриједни 19 милиона евра за заштиту од поплава

Миловановић је навео да је ријеч о пројектима санације корита ријеке Врбас у Бањалуци, ријеке Босне у насељу Добор код Модриче, ријеке Лијешањ и Граб у Добоју, регулацији ријеке Хоче у Каракају код Зворника, санацији црпних станица уз ријеку Саву, као и санацији ријеке Милошевице у Приједору.

"Завршили смо прошле године први инвестициони циклус вриједан 55 милиона евра. Са данашњим даном крећемо у нови. Потписали смо првих шест уговора, не рачунајући раније потписан уговор о надзору", навео је Миловановић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је да је са овим пројектом у систем заштите од поплава у протеклом периоду уложено око 250 милиона марака.

Минић је додао да ће се наставити с улагањима, да би се створио амбијент у којем ће грађани бити безбједни колико је то могуће.

"Ово је интегрисани систем који се надограђује. Видјело се и да смо приликом посљедњих падавина имали малу штету, када је ријеч о кориту ријеке Дрине и Босне. Остаје још проблем с оборинским водама и са бујичним ријекама", навео је Минић.

Представник Делегације ЕУ у БиХ Симоне Гуерини рекао је да је поносан на подршку у протеклом периоду када је ријеч о мјерама превенције, и подсјетио да од 2011. године ЕУ континуирано улаже новац у системе заштите од поплава.

"Остајемо овдје и настављамо с подршком. Инвестирање у превенцију је најбоље што можемо урадити да спасимо животе", рекао је Гуерини.

Вођа тима Инвестиционог оквира за западни Балкан Михаел Јакобсен нагласио је да је потписивање уговора наступило након напорног десетогодишњег рада његовог тима, ЕУ и Републике Српске.

"Поносан сам што сам овдје и што сам дио овог процеса", додао је Јакобсен.

Финансијска средства за ове мјере обезбиједила је Влада Републике Српске путем кредита Европске инвестиционе банке у укупној вриједности од 19 милиона евра као наставак пројекта управљања ризицима од поплава.

У оквиру овог кредита биће финансиране још двије мјере заштите од поплава, а ријеч је о изградњи прве дионице лијевог дринског насипа на подручју Бијељине и о регулацији ријеке Студени Јадар у Милићима.

Тендерска документација за ове пријекте је у току, а потписан је уговор о надзору над извођењем радова у вриједности од 2,3 милиона марака.

(Срна Фото: Срна) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

СТАТИСТИЦАР

07.02.2023 13:06

ЗНА ЛИ МИЛОВАНОВИЦ ОДГОВОРИТИ КОЈИ ЈЕ ОВО ПУТ ДА СЕ ПИТПУСУЈУ УГОВОРИ О ЗАСТИТИ КОРИТА РИЈЕКА ОД ПОПЛАВА,И НИСТА СЕ НИЈЕ УРАДИЛО,САД КАД НАС ЈЕ БОГ СПАСИО ДА НОЈЕ ДОСЛО ДО ВЕЦИХ ВОДОСТАЈА,ПОНОВИ СЕ РАСПРАВЉА О ИСТОМ,ДА ЛИ ЦЕ И ОВАЈ ПУТ ТАЈ НОВАЦ БИТИ ПРЕУСМЈЕРЕН У ДРУГОМ ПРАВЦУ,ОРАКСА ЈЕ ПОКАЗАЛА ДА СЕ ТО БАС ДЕСАВА ГОДИНАМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

07.02.2023 22:09

А коме ли су дали те милионе за надзор? Засто онда плацају онолике градјевинске инзињере у Водама? Јел то хоце народу да казу да су их примили преко странке, па да самим тим ни не морају плату зарадити? Или хоце да казу да су им инзињери (које народ плаца) неспособни, јер су са купљеним дипломама? Ово неко треба народу да објасни!!!

Name

Дарко

07.02.2023 13:41

Јел радове изводи Дакиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биља

07.02.2023 17:08

Краде Мишко већ годинама, угледао се на шефа Бурлу, пљачка 5-6 милиона годишње. Од ових послова трећина иде њему у џеп, мали Бурле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.02.2023 05:47

Миско је паре потросио.

Name

Сара

07.02.2023 19:51

Ста је пара покрадено под изговором "застите од поплава" па ми смо могли од Републике Српске направити Свајцарску.... То је страсно! Криминал невидјених размјера поцевси од Мице Мицица и његових сателита из СНСД! Па има ли иста у овој земљи да је транспарентно, постено и на добробит њених грађана? Докле се ово мозе толерисати, има ли границе? Не могу градјани РС висе да поднесу оволики терет, пљацку, обесправљеност! Судство, тузиластво гдје сте, хоцете ли реаговати????!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

1958

07.02.2023 20:31

Вода од некога однесе,другом донесе.Зна то актуелни министар пољопривреде.

Name

БОБ РОЦК

08.02.2023 06:29

Шта је то, ништа, неће моћи сви са тим парама да појачају заштиту од поплава а богами и земљотреса око и у својим кућицама и вилицама око ријека, по Београду, Новом Саду, око Дрина, Сава, Уна итд

ОДГОВОРИТЕ