Ugovori vrijedni 19 miliona evra za zaštitu od poplava

- Direktor Javne ustanove "Vode Srpske" Miroslav Milovanović i predstavnici izvođača radova potpisali su danas u Banjaluci ugovore za izgradnju šest mjera zaštite od poplava, vrijednosti 19 miliona evra, u okviru projekta upravljanja rizicima od poplava u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 07.02.2023 | 13:55
Ugovori vrijedni 19 miliona evra za zaštitu od poplava

Milovanović je naveo da je riječ o projektima sanacije korita rijeke Vrbas u Banjaluci, rijeke Bosne u naselju Dobor kod Modriče, rijeke Liješanj i Grab u Doboju, regulaciji rijeke Hoče u Кarakaju kod Zvornika, sanaciji crpnih stanica uz rijeku Savu, kao i sanaciji rijeke Miloševice u Prijedoru.

"Završili smo prošle godine prvi investicioni ciklus vrijedan 55 miliona evra. Sa današnjim danom krećemo u novi. Potpisali smo prvih šest ugovora, ne računajući ranije potpisan ugovor o nadzoru", naveo je Milovanović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da je sa ovim projektom u sistem zaštite od poplava u proteklom periodu uloženo oko 250 miliona maraka.

Minić je dodao da će se nastaviti s ulaganjima, da bi se stvorio ambijent u kojem će građani biti bezbjedni koliko je to moguće.

"Ovo je integrisani sistem koji se nadograđuje. Vidjelo se i da smo prilikom posljednjih padavina imali malu štetu, kada je riječ o koritu rijeke Drine i Bosne. Ostaje još problem s oborinskim vodama i sa bujičnim rijekama", naveo je Minić.

Predstavnik Delegacije EU u BiH Simone Guerini rekao je da je ponosan na podršku u proteklom periodu kada je riječ o mjerama prevencije, i podsjetio da od 2011. godine EU kontinuirano ulaže novac u sisteme zaštite od poplava.

"Ostajemo ovdje i nastavljamo s podrškom. Investiranje u prevenciju je najbolje što možemo uraditi da spasimo živote", rekao je Guerini.

Vođa tima Investicionog okvira za zapadni Balkan Mihael Jakobsen naglasio je da je potpisivanje ugovora nastupilo nakon napornog desetogodišnjeg rada njegovog tima, EU i Republike Srpske.

"Ponosan sam što sam ovdje i što sam dio ovog procesa", dodao je Jakobsen.

Finansijska sredstva za ove mjere obezbijedila je Vlada Republike Srpske putem kredita Evropske investicione banke u ukupnoj vrijednosti od 19 miliona evra kao nastavak projekta upravljanja rizicima od poplava.

U okviru ovog kredita biće finansirane još dvije mjere zaštite od poplava, a riječ je o izgradnji prve dionice lijevog drinskog nasipa na području Bijeljine i o regulaciji rijeke Studeni Jadar u Milićima.

Tenderska dokumentacija za ove prijekte je u toku, a potpisan je ugovor o nadzoru nad izvođenjem radova u vrijednosti od 2,3 miliona maraka.

(Srna Foto: Srna) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

STATISTICAR

07.02.2023 13:06

ZNA LI MILOVANOVIC ODGOVORITI KOJI JE OVO PUT DA SE PITPUSUJU UGOVORI O ZASTITI KORITA RIJEKA OD POPLAVA,I NISTA SE NIJE URADILO,SAD KAD NAS JE BOG SPASIO DA NOJE DOSLO DO VECIH VODOSTAJA,PONOVI SE RASPRAVLJA O ISTOM,DA LI CE I OVAJ PUT TAJ NOVAC BITI PREUSMJEREN U DRUGOM PRAVCU,ORAKSA JE POKAZALA DA SE TO BAS DESAVA GODINAMA

ODGOVORITE
Name

Aska

07.02.2023 22:09

A kome li su dali te milione za nadzor? Zasto onda placaju onolike gradjevinske inzinjere u Vodama? Jel to hoce narodu da kazu da su ih primili preko stranke, pa da samim tim ni ne moraju platu zaraditi? Ili hoce da kazu da su im inzinjeri (koje narod placa) nesposobni, jer su sa kupljenim diplomama? Ovo neko treba narodu da objasni!!!

Name

Darko

07.02.2023 13:41

Jel radove izvodi Dakic

ODGOVORITE
Name

Bilja

07.02.2023 17:08

Krade Miško već godinama, ugledao se na šefa Burlu, pljačka 5-6 miliona godišnje. Od ovih poslova trećina ide njemu u džep, mali Burle.

ODGOVORITE
Name

Re

08.02.2023 05:47

Misko je pare potrosio.

Name

Sara

07.02.2023 19:51

Sta je para pokradeno pod izgovorom "zastite od poplava" pa mi smo mogli od Republike Srpske napraviti Svajcarsku.... To je strasno! Kriminal nevidjenih razmjera pocevsi od Mice Micica i njegovih satelita iz SNSD! Pa ima li ista u ovoj zemlji da je transparentno, posteno i na dobrobit njenih građana? Dokle se ovo moze tolerisati, ima li granice? Ne mogu gradjani RS vise da podnesu ovoliki teret, pljacku, obespravljenost! Sudstvo, tuzilastvo gdje ste, hocete li reagovati????!!!!!!

ODGOVORITE
Name

1958

07.02.2023 20:31

Voda od nekoga odnese,drugom donese.Zna to aktuelni ministar poljoprivrede.

Name

BOB ROCK

08.02.2023 06:29

Šta je to, ništa, neće moći svi sa tim parama da pojačaju zaštitu od poplava a bogami i zemljotresa oko i u svojim kućicama i vilicama oko rijeka, po Beogradu, Novom Sadu, oko Drina, Sava, Una itd

ODGOVORITE