Понуђене веће откупне цијене за дуван у овој години

Иако ове године у нову производну сезону улазе са двоструко већим откупним цијенама и подстицајима, постављају питање да ли кренути у нову производњу или одустати.

Република Српска 06.02.2023 | 19:55
Понуђене веће откупне цијене за дуван у овој години

Неповољне аграрне прилике десетковале су традицију узгајања дувана на подручју Семберије и Посавине. Производња је годинама неисплатива, откупне цијене нису могле покрити велика улагања, па је од некадашњих 500, данас троструко мање произвођача.

Раденко Јевтић, произвођач из Средње Чађавице код Бијељине каже да производи на шест хектара.

"Производио сам на 14 па сам смањио јер су услови све тежи, све је поскупјело", каже он, а Далибор Делић, произвођач дувана из  Шамца
додаје:

"Производњу имамо на 5 хектара, није нешто исплатива, али другог извора прихода и прехрањивања породице немамо и оно чиме се бавимо је опроизводња дувана."

Александар Босић, произвођач дувана, каже да је најскупљи плин.

"Сад кад би могли плин да се смањи не би било лоше, типа регрес на плин, колико год дају добро је", каже он.

Сада су произвођачи дувана добили вјетар у леђа. Подстицаји ресорног министарства од 43 пфенига и повећање откупне цијене за скоро 50 одсто требало би да спаси овогодишнују производњу. Тако ће килограм дувана прве класе од некадашњих 3 и по сада коштати 7 марака, док ће за посљедњу, пету класу бити издвојено 2,5 КМ.

"Све ће то дати прилику да произвпђаћи дувана имају рачуна да производе дуван, с тим што ћемо ми пратити и инфлацију, ако буде енормно висока, ми ћемо још повећати ове цијене, надајући се да ћемо ту инфлацију уградити и у наше продајне цијене према нашим ино купцима", истиче Светозар Михајловић, представник "Дувана", Бијељина.

Организатори производње истичу да постоји могућност и да килограм откупљеног дувана буде субвенционисан са једном марком, с обзиром на то да је у републичком буџету ове године предвиђено око 300.000 КМ за дуван. Очекују да и Аграрни фонд из Бијељине повећа подстицај.

Производња дувана почиње шестог марта, а очекује се да ове године око 200 хектара буде под дуваном.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јуда

06.02.2023 19:23

Оде то све на црно трзисте. Сви сто раде Духан су пуни ко бродови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

06.02.2023 22:24

И треба да буду пуни ко брод. Тезак је то посао. Једино сто би требали мало висе постовати нас који им купујемо то на црно, да нам не уваљују свакакав фуш. Први пут дају добар, ја поруцим 5кг он посаље смеце. Е то би морали мало да регулису код себе. Ја би им платио 30 за средњу квалитеу без по ријеци.

Name

Реалиста

06.02.2023 20:18

Производе отров још их министарство подстиче. Нека саде купус и салату, држе овце. Нема оправдања за производњу овог отрова а што се тиче цигара нека буде кутија бар 20КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

06.02.2023 21:00

Да то ће бити док не почне откуп А после зна се