Ponuđene veće otkupne cijene za duvan u ovoj godini

Iako ove godine u novu proizvodnu sezonu ulaze sa dvostruko većim otkupnim cijenama i podsticajima, postavljaju pitanje da li krenuti u novu proizvodnju ili odustati.

Republika Srpska 06.02.2023 | 19:55
Ponuđene veće otkupne cijene za duvan u ovoj godini

Nepovoljne agrarne prilike desetkovale su tradiciju uzgajanja duvana na području Semberije i Posavine. Proizvodnja je godinama neisplativa, otkupne cijene nisu mogle pokriti velika ulaganja, pa je od nekadašnjih 500, danas trostruko manje proizvođača.

Radenko Jevtić, proizvođač iz Srednje Čađavice kod Bijeljine kaže da proizvodi na šest hektara.

"Proizvodio sam na 14 pa sam smanjio jer su uslovi sve teži, sve je poskupjelo", kaže on, a Dalibor Delić, proizvođač duvana iz  Šamca
dodaje:

"Proizvodnju imamo na 5 hektara, nije nešto isplativa, ali drugog izvora prihoda i prehranjivanja porodice nemamo i ono čime se bavimo je oproizvodnja duvana."

Aleksandar Bosić, proizvođač duvana, kaže da je najskuplji plin.

"Sad kad bi mogli plin da se smanji ne bi bilo loše, tipa regres na plin, koliko god daju dobro je", kaže on.

Sada su proizvođači duvana dobili vjetar u leđa. Podsticaji resornog ministarstva od 43 pfeniga i povećanje otkupne cijene za skoro 50 odsto trebalo bi da spasi ovogodišnuju proizvodnju. Tako će kilogram duvana prve klase od nekadašnjih 3 i po sada koštati 7 maraka, dok će za posljednju, petu klasu biti izdvojeno 2,5 KM.

"Sve će to dati priliku da proizvpđaći duvana imaju računa da proizvode duvan, s tim što ćemo mi pratiti i inflaciju, ako bude enormno visoka, mi ćemo još povećati ove cijene, nadajući se da ćemo tu inflaciju ugraditi i u naše prodajne cijene prema našim ino kupcima", ističe Svetozar Mihajlović, predstavnik "Duvana", Bijeljina.

Organizatori proizvodnje ističu da postoji mogućnost i da kilogram otkupljenog duvana bude subvencionisan sa jednom markom, s obzirom na to da je u republičkom budžetu ove godine predviđeno oko 300.000 KM za duvan. Očekuju da i Agrarni fond iz Bijeljine poveća podsticaj.

Proizvodnja duvana počinje šestog marta, a očekuje se da ove godine oko 200 hektara bude pod duvanom.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Juda

06.02.2023 19:23

Ode to sve na crno trziste. Svi sto rade Duhan su puni ko brodovi.

ODGOVORITE
Name

Aska

06.02.2023 22:24

I treba da budu puni ko brod. Tezak je to posao. Jedino sto bi trebali malo vise postovati nas koji im kupujemo to na crno, da nam ne uvaljuju svakakav fuš. Prvi put daju dobar, ja porucim 5kg on posalje smece. E to bi morali malo da regulisu kod sebe. Ja bi im platio 30 za srednju kvaliteu bez po rijeci.

Name

Realista

06.02.2023 20:18

Proizvode otrov još ih ministarstvo podstiče. Neka sade kupus i salatu, drže ovce. Nema opravdanja za proizvodnju ovog otrova a što se tiče cigara neka bude kutija bar 20KM.

ODGOVORITE
Name

Tatar

06.02.2023 21:00

Da to će biti dok ne počne otkup A posle zna se