Нестанак струје због кварова на далеководима

Након данашњег  једночасовног прекида снабдијевањем, локалне заједнице у западном дијелу Републике Српске добиле су струју. До прекида је, како су навели из Електропреноса, дошло усљед пуцања фазног проводника на далеководу Приједор - Сански Мост.

Република Српска 06.02.2023 | 16:52
Нестанак струје због кварова на далеководима

Нестанак електричне енергије изненадио је становнике западног дијела Српске. Многи од њих затекли су се на радном мјесту, гдје им је био онемогућен рад.

Станари стамбених зграда до стана ишли су степеницама, а прекид у напајању изазвао је колапс и у саобраћају. Према незваничним информацијама на подручју града Бањалука десило се неколико саобраћајних незгода јер ни семафори нису били у функцији.

Из Електропреноса БиХ казали су да је дошло је до дјелимичног распада електро-енергетског система, али и да ће додатно бити испитано зашто је дошло до прекида.

„Без напона је остало подручје Крајине, то је значи подручје Бањалуке, Приједора Новог Града, Козарске Дубице, Градишке, Лакташа, значи овај део на подручју Републике Српске и Сански Мост из Федерације Босне и Херцефовине.

Узрок овог нестанка напајања је квар на неколико далековода, који су заиста реткост да се деси у истом тренутку, а то је ланчано довело до испадања више далековода, односно делимичног распада система на овом подручју Босне и Херцеговине односно Републике Српске.

Тачан узрок ми још утврђујемо, оно што сад сигурно знамо то је да је на далеководу Приједор – Сански Мост пукло је једно фазно уже“, казао је извршни директор за рад и одржавање система Електропреноса БиХ Цвјетко Жепинић.

Из пословне заједнице кратко су поручили да нису имали већих проблема јер је напајање убрзо успостављено. Како су истакли, сва већа постројења обезбијеђена су агрегатима. 

(БН  Фото:Архив)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Марко,Њемацка

07.02.2023 07:51

кинески,не квалитетни каблови

ОДГОВОРИТЕ